15-05-2011    

"Aaah wat lief” kijk nou wat een pluizenbolletje, “ zo’n schatje wil toch iedereen? Pap??? Mam??? ?? zijn veel opmerkingen die we horen als we een nestje puppy’s hebben.
Puppy’s zijn erg aandoenlijk, hartstikke leuk, en de meeste mensen weten dat er behoorlijk veel tijd in de opvoeding gaat zitten. Sommige gaan niet alleen voor het “hoge schattigheids-gehalte” maar willen ook graag meer weten over erfelijke aandoeningen, de ouders, HD, ED. Dit is vanaf de puppy kopers kant gezien.

Wij, als fokker zijnde, bekijken sommige dingen vanuit een andere hoek. Uiteraard staat gezondheid bovenaan daarom zetten wij bijvoorbeeld ook niet zomaar een reu op een teef. Als de teef 18 maanden is gaan we voor een HD en ED onderzoek. Hier hopen we dan op een HD met de uitslag: A (B is ook prima, maar A is altijd beter haha) En ED-vrij ( hier zijn ook verschillende gradaties in, maar in Nederland niet toegestaan). We kijken naar de achtergrond van de teef, komt er vaker HD(b-c-d) of ED in voor? Zijn er andere erfelijke afwijkingen bekend? Daarna gaan we opzoek naar een reu. Uiteraard ook even gezond! Zijn we (wij, maar ook de eigenaar van bijv. de reu) erover eens dat zover als wij het kunnen zien, er een gezond nestje op de wereld kan worden gezet, dan kan er bijna gedekt worden? Gezondheid is namelijk niet het enigste wat we belangrijk vinden, het karakter speelt ook een grote rol. Wij vinden dat de bouvier waaks mag zijn, en voor de meeste mensen een lieve, vriendelijke huishond mag zijn. Dan kijken we uiteraard als laatste ook nog even naar het uiterlijk. Heb ik een forse teef? Of mag het juist wat forser? Zijn ze mooi vierkant? Of hier en daar moeten we even rekening mee houden.  Hebben we dit alles overwogen, de juiste reu en juiste teef gevonden, dan mag er gedekt worden! Als er gedekt is wordt er dekaangifte verstuurd naar de Raad van beheer en is voor ons het lange wachten aangebroken. Eerst tellen we de eerste 28 dagen af, want daarna kunnen we gaan voor een echo dracht! Vaak hebben er dan al een aantal mensen gebeld die graag even komen kijken, naar de aanstaande moeder, naar de rest van de roedel en om te kijken hoe wij over bepaalde zaken denken. We geven deze mensen groot gelijk, kom gerust eens kijken is dan ook het eerste dat ik zeg bij een telefoontje. We vinden het zelf ook erg belangrijk dat de mensen (het liefst) van te voren komen, want hoe leuk de aanstaande puppy kopers 1 van onze honden ook vinden, we willen ook graag weten waar “onze pup” heen zal gaan. Denk hierbij aan; hebben ze genoeg tijd voor de hond? Zal hij de hele dag alleen zijn? Verwachten ze niet teveel? “ik wil graag een zwarte bouvier!” sorry meneer/mevrouw, maar een bouvier is geen toverbal) Zijn ze meer het type voor een rustig hondje of kunnen ze een dominantere pup ook handelen? Wat past bij ze? Zijn er meerdere huisdieren aanwezig? Hoe denken ze over het opvoeden en verzorgen van een pup? Kortom het kopen en verkopen van de pup gebeurd hier niet zomaar, er moet een goed gevoel zijn van beide kanten!

We werken met een “wachtlijst”. Aangezien we vaak ( voor de dekking) al mensen heb die ge´nteresseerd zijn in een pup van een van onze honden. Diegene die als eerste bellen komen dan ook als eerste op de lijst. Wijzelf houden geen reu aan, dus hebben we een eigenaar voor een reutje zou die als 1e voor een reu op de lijst staan. Hebben we iemand voor een teefje zou die als 2e op de lijst staan voor een teef aangezien we er misschien zelf 1 aan wil houden, 1e op de lijst dus. De lijst wordt dan ook langer en langer..
Veel mensen willen niet als 6e op de lijst, want ze zijn dan bang “een verkeerde pup” te krijgen, simpelweg omdat er dan minder keus zou zijn. Dit hoeft zeker niet het geval te zijn!! Mocht er iets mis zijn met een pup ( en dan heb ik het niet over uiterlijke kenmerken maar over gezondheidsproblemen) zouden we de pup, als het echt iets mankeert nooit meegeven! Het is maar net waar degene voor je op de lijst op valt, of niet. We hopen dan ook dat iedereen blij is met zijn/haar pup, waar gezondheid, en het karakter toch echt voorop staan. En niet elk pupje past bij iedereen..Wij vinden met een lijst werken de meest eerlijke methode. Na de echo moeten we nog 5 (hele lange..) weken wachten, en dan worden ze eindelijk geboren! Die o zo lieve, kleine, schattige, pluizenbolletjes. We brengen de nieuwe eigenaren op de hoogte en houden de site per week bij met verhalen en foto’s.
10 dagen na de geboorte hebben we het geboorteformulier opgestuurd naar de Raad van beheer. 3 weken na de geboorte mogen de nieuwe eigenaren voor het eerst komen kijken. Voor deze periode willen we rust voor de teef, ze moet wennen, de melkproductie moet goed op gang zijn of nog kopen, en aan echt puppy-knuffelen word nog niet gedaan. Daar komt bij dat de eerste 2 weken de puppen vegetatief zijn, de ogen en oren zijn nog niet klaar.

 Na de 2 weken gaan de oren en oogjes open, en leren de puppen elkaar een beetje kennen.
Tijdens de eerste 3 weken komen ze genoeg in handen, ze worden sowieso de 1e week dagelijks gewogen, eventuele flesvoeding mocht dat nodig zijn, de navels worden gecontroleerd..

Na de 3 weken kan het kraamfeest beginnen!

De puppies mogen met 8 weken verhuizen, ze zijn dan gechipt, de eerste enting hebben ze gehad, en zijn 3 keer ontwormd. Als er veel spoelwormen los komen wordt er extra ontwormd. Moeders is ze dan vaak ook goed zat, gebeten worden tijdens het drinken is uiteraard ook niet fijn, maar je ziet duidelijk dat moeders en het puppengrut er dan klaar voor is. Het is tijd om nieuwe dingen te leren! En dan pinken wij stiekem een traantje weg.
Mooie, gezonde, fijne, kleine hondjes mee met de nieuwe blije baasjes!

Groetjes  Kathy en Mirjam

Met dank aan: Kathy en Mirjam
Website: www.boeffieshome.nl
Datum: 15-05-2011