15-05-2011    

Picknick
Ik heb al eens een stuk geschreven over het feit dat ik met mijn honden dingen onderneem, die anderen met hun kinderen doen. Ik geef het eerlijk toe. Ik ga dan niet naar zwembaden en pretparken maar naar dingen die mijn honden leuk vinden. Als zij genieten, geniet ik. Het is waar. Met dit gegeven in het achterhoofd besloot ik op 2e paasdag mijn jongens eens mee te nemen op een gezellige picknick. Ik had de hele dag best lopen buffelen (opruimen, plankjes ophangen, nestkastjes bouwen) en geen zin om te koken. Ik had er echt zin in, lekker een patatje knallen en de jongens lekker buiten spelen. Het liep iets anders.
De eerste patatkar die ik dacht te weten (ik ben inderdaad geen reguliere patatknaller) bleek alleen ijsjes te verkopen. Verdorie. Ik ben verder gereden. Kwam langs de snackcorner waar iedereen met de benen uit hing. Echt geen zin om daar te gaan staan wachten … Verder gereden, even verderop het ‘centrum’ van een dorp ingereden in de hoop op een rustige snackbar. Vergeefs. Wel een Griekse grillroom. Ach dacht ik, ook goed. Het was in ieder geval niet zo druk als bij de patatbakkers. Autootje geparkeerd en eten besteld. Er waren zo’n drie man voor me. De Griekse uitbater zweette als een rund. Hij had personeel in dienst (twee jonge meiden), maar die stonden alleen maar te wachten tot het eten klaar was, deden het dan in een plastic tasje en rekenden af. Alles daarvoor deed de man zelf, en per plate. De drie mensen die voor me waren hadden voor de hele familie besteld en alles werd dus stuk voor stuk klaar gemaakt. Ai, dit kon even gaan duren … en dat deed het ook. Ik was er om 19 uur en om 20 uur had ik mijn eten … en ik had een honger … Ondertussen reden alle puberjongens uit het dorp met (misschien ook wel zonder) een rijbewijs voor het terras daar langs met kleine autootjes en een enorme knalpot. Ze hingen half uit het raam en hielden met een arm buiten een potje bier vast. Enorm stoer. Ik begreep eerst niet waarom dit gebeurde, totdat ik door had dat het met de beide meiskes van de grillroom te maken had.
Toen ik eindelijk mijn eten had samen met de oprechte excuses van de grillroomeigenaar (ik kan erg vervelend zijn als mijn geduld op is ….) ging ik naar de plek die ik bedacht had als picknickplaats. Mooi de ruimte voor de jochies om te spelen, niks om in de gaten te houden en een watertje waar ze verkoeling konden zoeken. Briljant! Toen ik er aan kwam was er iemand met zo’n wagentje met paard er voor aan het rondrijden. De eikel … ik was erg boos op hem omdat hij verzonnen had daar met zijn paard en wagen te gaan rijden. Afijn, het was niet anders. Mijn hondjes loslaten op een terrein waar een paard lollig aan het rennen is, is geen goed plan. Verderop was nog zo’n stuk, dus daar de hele zooi uitgeladen. Ik zat amper op de grond, laadde het eten uit, of opa Bor liet een enorm stuk kwijl vallen in mijn juist geopende bak knoflooksaus. Die heb ik dus maar weer dicht gedaan en weggezet. En ik ben echt fan van knoflooksaus!

Ik was niet echt vrolijk meer deze Pasen. Ik opende de bak waarin mijn Gyros en zo zat. Het zag er net zo vet uit als het voorhoofd van de man die het gemaakt had … brrrr …. Maar ja, je hebt honger hè. Dus: ik nam een paar happen en wonderbaarlijk genoeg viel het best mee. Maar: vet was het wel. Ondertussen zat Tys pal voor me met zijn bal. Hij wilde erg graag spelen. Opvoedkundig geheel verantwoord negeerde ik deze uitnodiging tot het moment dat ik zou gaan bepalen dat we met de bal zouden gaan spelen. De bal in kwestie gaat trouwens al een tijdje mee en is in menig hondenbek vastgehouden, heeft in elke strontsloot gelegen en in de pas bemeste weilanden. Terwijl ik Tys dus opvoedkundig verantwoord negeerde door de andere kant op te kijken, hoorde en voelde ik opeens een heel vette klap. Ik keek voor me en zag dat Tys die ongelooflijk gore, aangevreten bal middenin mijn bak Gyros neergegooid had. Spelen! Mijn laatste restje goede zin hing per direct in de paasboom en helemaal chagrijnig pakte ik de hele zooi in en wilde naar huis. De hondjes wilden nog graag spelen. Ik maakte ze heel duidelijk dat dat er niet meer in zat. Voor iedereen duidelijk behalve voor Syb die desondanks alle leuk nog even goed wilde afsluiten en dat deed hij ook.
 Even verderop zat een enorme strontsloot waar hij al een keer eerder in gedoken was. Die was ik vergeten maar mijn Sybje gelukkig niet. Met veel enthousiasme stortte het rotjong zich in de strontsloot. Gelukkig kon ik de rest nog net op tijd de auto in dirigeren …
Bij de sloot aangekomen leek het alsof de zijkanten zo stijl waren dat Syb er niet uit kon komen. Ik was al druk bezig met een reddingsactie, toen ik merkte dat Syb erg lollig met de bal aan het spelen was ipv te proberen uit de sloot te komen. Me enorm belazerd voelend keerde ik me om, stapte in de auto en reed een eindje weg. Syb was verrassend snel uit de sloot. Ik heb hem met fikse tegenzin in de auto gelaten. Hij stonk! Thuis aangekomen heb ik de heren met de rest van de gyros de tuin ingeflikkerd, een ei voor mezelf gebakken en een fles wijn leeggezopen. Voorlopig doe ik niet meer aan picknicken …..

Groetjes Ylona

Met dank aan: Ylona, Daan, Jip, Thijs, Opa Bor en Syb
Datum: 15-05-2011