18-09-2011    

Hondenbelasting: hoe werkt het?

De oorspronkelijke argumenten voor het heffen van hondenbelasting zijn tegenwoordig steeds minder aan de orde. Veel gemeenten gebruiken hondenbelasting om begrotingsgaten te dichten. Of het nou rechtvaardig is of niet, je bent verplicht om je hond(en) bij de gemeente te melden. Tarieven verschillen per gemeente en liggen vanaf de tweede hond aanzienlijk hoger. In bepaalde gevallen heb je recht op vrijstelling of kwijtschelding. Je moet je hond dan wel melden en bewijsstukken tonen.

Oorsprong
Hondenbelasting werd oorspronkelijk geheven om het aantal loslopende (wilde) honden te beperken. Dit was in het belang van de openbare veiligheid en de volksgezondheid (hondsdolheid). Ook tegenwoordig geven sommige gemeenten beperking van het aantal honden als argument voor het heffen van hondenbelasting, maar dit is nauwelijks meer aan de orde. Een ander argument, de bestrijding van hondenpoep, is steeds minder aan de orde, aangezien de baasjes verplicht zijn om de hondenpoep zelf op te ruimen.

Algemeen dekkingsmiddel

Hondenbelasting wordt samen met de andere gemeentelijke belastingen door de gemeente geÔnd. Het wordt door gemeenten als algemeen dekkingsmiddel gebruikt. Hoewel voorzieningen voor honden uit de algemene middelen worden betaald, wordt de geheven hondenbelasting voornamelijk gebruikt om begrotingsgaten te dichten.

De reden dat honden worden belast, maar andere huisdieren zoals katten niet, is puur juridisch. De Gemeentewet vermeldt nu eenmaal ‘honden’ en geen ‘huisdieren’. Een gemeenteraad kan dit dus niet zomaar aanpassen. Wel kan een gemeente kiezen om geen gebruik te maken van hun recht om hondenbelasting te heffen. Of het nou rechtvaardig is of niet, officiŽel ben je verplicht om de belasting te betalen.

Meldingsplicht
Je bent als houder van een hond verplicht om je hond(en) bij de gemeente te melden, zodat zij de belasting kunnen berekenen.
Dit kan bij de meeste gemeenten via een formulier op hun website. Ook als je recht op vrijstelling hebt, moet je je hond melden (zie de alinea vrijstelling of kwijtschelding). De belasting loopt meestal automatisch door tot je de hond weer afmeldt. Afmelden is mogelijk wanneer de hond is overleden of aan een ander wordt overgedragen. Soms worden bewijsstukken gevraagd, zoals een verklaring van de dierenarts of een afstandsverklaring of kopie van de kwitantie van de verkoop. Als betaalbewijs krijg je een hondenpenning, die de hond zichtbaar om zijn halsband dient te dragen. Voor honden zonder penning kan de gemeentes boetes uitdelen.

Tarieven
De tarieven voor hondenbelasting variŽren per gemeente van 20 tot 120 euro voor de eerste hond. Vanaf de tweede hond is het tarief vaak tweemaal zo hoog. Voor kennels geldt een tarief, dat niet van het aantal honden afhangt. Hondenbelasting wordt meestal geheven naar het aantal volle maanden dat je de hond bezit.

Vrijstelling of kwijtschelding
In onderstaande situaties ben je doorgaans vrijgesteld van hondenbelasting. Wel ben je verplicht je hond te melden en een en ander aan te tonen met vergunningen en diploma’s. Kijk voor de exacte regels op de website van je gemeente.

•Wanneer iemand afhankelijk is van de hond. Hieronder vallen blindegeleidehonden en honden die bij andere handicaps helpen met dagelijkse handelingen;
•Honden die op aanvraag door de politie kunnen worden ingeschakeld;
•Honden in een hondenasiel;
•Honden die op voorraad worden gehouden voor de verkoop;
•Puppies tot drie maanden, die bij de moederhond worden gehouden.
Is je inkomen ontoereikend, dan kan je om kwijtschelding van gemeentelijke heffingen vragen. Bij hondenbelasting kan dit alleen voor de eerste hond.
 

Bronnen: Rijksoverheid en diverse gemeentewebsites

Met dank aan: Loes Harmsen
Website: www.xead.nl/hondenbelasting-hoe-werkt-het
Datum: 18-09-2011