21-08-2011    

Het verschijnsel hulphond.

Als hulphondgebruiker wil ik u graag het een en ander vertellen over het verschijnsel hulphond. Ik heb mijn hond zelf opgeleid tot mijn eigen officiële hulphond en kom nog wel eens wat rare dingen tegen. Vandaar dat ik ook gretig: "ja", zei toen me werd gevraagd hier eens iets meer over te vertellen.Wat is een hulphond?

Een hulphond wordt vaak verward met een geleidehond. Ik ben dus een keer de winkel uitgezet omdat ik geen hulphond kon hebben want een hulphond helpt mensen met lopen. Achteraf bedacht ik me dat die dame een geleidehond bedoelde.
Een hulphond is opgeleid om mensen met beperkingen te helpen in het dagelijks leven waardoor mensen zelfstandiger kunnen functioneren. Denk daarbij eens aan helpen met uitkleden, de telefoon pakken als die gaat, dingen oprapen, boodschappen uit de schappen pakken, de boodschappen in de tas doen, deuren openen en sluiten, post halen en nog veel meer. Omdat de hond dat allemaal doet is men veel minder afhankelijk van de omgeving en hoeft dit niet aan een ander te vragen. Een geleidehond leert heel andere taken voor zijn baas. Deze begeleidt zijn baas in het verkeer en vermijdt daarbij situaties en obstakels die gevaarlijk zijn voor de baas. Tevens kunnen geleidehonden op commando een deur, zitplaats, kassa en dergelijke opzoeken. Geleidehonden werken met een tuig om, hulphonden werken met een dekje om.

Is een hulphond zielig?
Mensen vinden hulphonden vaak enorm zielig! Mensen mogen ze tenslotte geen aandacht geven en ze zouden strak gehouden worden. Ze mogen geen snoepjes en zo zijn er nog meer opmerkingen die je vaak hoort. Helaas zijn er dan altijd mensen die tijdens het lezen van het dekje dat mijn hond niet geaaid mag worden de hond alsnog aaien en tegen hem praten.
Voor mij heel vervelend, want mijn hond was net voor mij een pak koffie aan het pakken en die ligt nu op de grond waarvoor hij nog beloond word ook. Hij wordt immers geaaid op dat moment en krijgt aandacht.(beloning) Hij heeft nu geleerd dat de koffie op de grond hoort in plaats van in het winkelmandje.

Een hulphond is absoluut niet zielig! (al kan de mijne mensen wel heel goed overtuigen door heel zielig te kijken als het hem uit komt). De hulphond vormt samen met zijn baas een team, en wat voor één! Je kan een hond tenslotte wel kunstjes aanleren, maar daarom is het nog geen hond die supergoed luistert en een goede band met je heeft. Dat staat dus in de training bovenaan, eerst de binding met elkaar voordat je verder kan. Voordat de hond toegelaten wordt tot de opleiding wordt deze eerst grondig onderzocht op werklust, gedrag en gezondheid. Er wordt gekeken naar de hulpvraag die men heeft en daarna wordt de hond getest. In mijn geval vooral het apporteerwerk omdat ik nogal wat laat vallen. Na de testen en natuurlijk wanneer de baas en hond beiden zijn goedgekeurd begint het echte werk (het kan ook gebeuren dat de baas is goedgekeurd maar de hond niet). Er wordt dan gezocht naar een andere hond door deze stichting (alle testen worden betaald door de Stichting).
De hond wordt uitsluitend op positieve wijze getraind. Er wordt gebruik gemaakt van de hond zijn kwaliteiten. Voor de hond en baas dus een groot feest. De hond doet wat hij leuk vindt en verdient er nog wat mee ook! Het aanleren van dingen gebeurt ook zonder dwang. En heeft de hond een baaldag? Dan is dat ook goed, wij hebben ook allemaal wel eens een slechte dag toch?

Wanneer er dus gewerkt wordt mag de hond niet gestoord worden. Hij is dan bezig met zijn taak en let maar eens op de staart. Die maakt op dat moment overuren en de hond vindt het geweldig! Hoe vaak ik dus mijn hond inmiddels dingen heb op moeten laten rapen omdat hij die uit de stelling heeft gekwispeld is ontelbaar. Ze vinden het soms zelfs vervelend dat ze gestoord worden in hun werk. Naast zijn taken moet een hulphond ook minimaal 1 uur per dag verplicht los lopen. Ze mogen dan spelen met andere honden en gek doen als ze willen (die van mij verandert dan in Bambi, jumpt al huppelend het veld over). Wanneer hij geen dekje om heeft is hij op dat moment gewoon hond. Vreemd genoeg hebben mensen dan geen neiging gehad hem te aaien. De aantrekkingskracht van het dekje is enorm. Als hij zijn dekje om heeft wil hij niet eens dat er mensen aan hem zitten en wil hij niets anders dan helpen en apporteren. Tevens heeft de hond een enorm sterke band met de baas, het is niet zomaar een combinatie. Het is een team, de hond is afhankelijk van de baas en de baas is afhankelijk van de hond. Ze zijn het verlengde van elkaar en weten altijd wat ze aan elkaar hebben op elk moment van de dag.

Is een hulphond altijd aan het werk?
Nee, een hulphond heeft net als iedereen ook zijn vrije tijd. Je doet immers niet de hele dag boodschappen, kleed je niet de hele dag uit en je krijgt niet de hele dag post. Een hulphond mag dus ook gewoon spelen en wordt ook gewoon geaaid en geknuffeld. Net als ieder andere hond. Hij heeft alleen geleerd dat wanneer hij aan het werk is op zijn baas moet letten en niet op de hond van de buren. Het is tenslotte geen machine maar een levend wezen met zijn eigen behoeftes, wil en karakter. De boog kan, mag en moet niet altijd gespannen staan en de hond moet nooit en nimmer het gevoel krijgen dat hij op zijn tenen moet lopen. Het is de bedoeling dat de hond het leuk blijft vinden.En na het examen? Ben je dan klaar?
Nee, na het examen ben je nooit klaar. Het examen is meer dan alleen het feit dat je hond trucjes kan. Er wordt gekeken naar de band die je met elkaar hebt en er wordt gekeken of je als hulphondgebruiker zelf in staat bent om de hond nieuwe dingen aan te leren en problemen op kan lossen. Dit bereik je natuurlijk niet met alleen trainen. Daarom krijg je als je begint aan de opleiding een hoop theorie over bv hoe een hond leert, gedrag, lichaamstaal, hoe ontstaan problemen en noem maar op. Je leert dus dat de hond exact doet wat je hem hebt geleerd. Dus als er iets niet goed gaat heb je een fout gemaakt en de hond laat het je direct zien. Na het examen heb je dus een rugzak aan kennis die je zelf kan gebruiken. Je krijgt naast de teamtrainingen ook interne lesdagen en een interne lesweek. Na het examen heb je terugkomdagen en natuurlijk de jaarlijkse test. Bij de jaarlijkse test wordt niet alleen gekeken of de hond de vaardigheden nog goed uitvoert, maar ook of de hond er nog plezier in heeft, of hij gezond is en of je nog echt als team aan het werk bent of ieder individueel. Als je tussendoor ergens echt niet uit komt kan je altijd op de Stichting terug vallen. Of wanneer je een progressieve aandoening hebt en je de hond steeds iets nieuws moet leren. Mensen worden ook steeds creatiever met dingen die ze de hond aanleren.

Mag je geen andere honden hebben naast de hulphond?

Dat mag wel. Alleen teken je wel een contract dat je geen andere hond in huis neemt zolang je aan de teamtraining deel neemt. De honden die al in huis zijn hoef je niet weg te doen. Ze mogen alleen op het moment van teamtraining thuis niet de boel in de war schoppen dus moeten die zich afzijdig houden met bv een lekkere kluif in hun mand of bench. De teamtraining is 1x in de week 3 uur lang bij de deelnemer thuis. Het is dan de bedoeling dat je natuurlijk een echt team gaat vormen samen en samen aan de slag gaat. Vandaar dus ook de regel dat je geen andere hond in huis mag halen zolang je wekelijks teamtraining hebt en nog geen examen hebt gedaan.
Ook wanneer je zelf oefensessies doet met de hond mag de andere hond zich er niet mee bemoeien. Je oefent natuurlijk meerdere keren op een dag. Ik heb dus de sessies met beide honden gedaan om ze allebei erin te betrekken en zo heb ik dus nu een hulphond en een huppelhond (de huppelhond is ziek en dus niet goedgekeurd als hulphond, maar kan wel kleine en lichte taken doen in huis). Tijdens het trainen moet de omgeving dus prikkelarm zijn en alle aandacht moet naar de hond gaan. Dus ook geen telefoon of bel beantwoorden want dat kan een fout signaal naar de hond afgeven of je kan daardoor een heel belangrijk moment missen. Door de andere hond dus even apart te zetten voorkom je al een heleboel afleiding.

Wat als de hond bejaard is of ziek wordt?
Hulphonden kunnen net als iedere hond ziek worden. Ook worden ze natuurlijk ouder en op den duur kunnen ze hun werk niet meer doen. Wanneer dit het geval is zal het team de status verliezen. De hond is en blijft van de gebruiker, ook als de hond met pensioen is of ziek word. Als er geen vervanger in huis is zal de Stichting helpen met het zoeken van een nieuwe hond voor de gebruiker die door de gebruiker weer opgeleid wordt tot hulphond (als de gebruiker dit wil). Er zijn ook mensen die van tevoren al een puppy in huis halen wanneer de hulphond wat ouder is, met het doel voor ogen dat deze later de taken over gaat nemen. Ik zie hier enkele vraagtekens verschijnen, maar in het laatste stukje zal het wel duidelijker worden hoe dit allemaal zit. De gebruiker is en blijft dus ten alle tijden verantwoordelijk voor de hond. Sterker nog, de hond is en blijft ten alle tijden van de gebruiker. In dit geval is gebruiker wel een raar woord besef ik me terwijl ik dit schrijf, maar ik weet even niet hoe ik het anders moet noemen.

Mijn hond persoonlijk
Rithro is een kruising Toller en komt van Corfu. Hij was daar het eerste jaar van zijn leven een zwerfhond. Een stichting voor buitenlandse honden heeft hem naar Nederland gehaald. Zijn eerste jaar in Nederland is niet vlekkeloos verlopen en hij was 2,5 toen hij bij mij kwam. We hadden hem niet eens in huis gehaald met als doel om hem op te leiden tot hulphond, dat verwachtten we van hem totaal niet. Het was tenslotte en neurotische onbereikbare hond die zich vooral niet hechtte aan mensen en al een behoorlijk verleden achter de rug had. Mijn Flatcoated retriever was wel met dat doel uitgekozen maar door een aandoening is hij helaas uitgesloten van de opleiding. Ik had contact met Stichting "de hond kan de was doen" over mijn Flatcoat dat het helaas niet doorging ondanks alles. En zo kwamen we ineens op Rithro. Van het een kwam het ander en voor we het wisten mochten we aan de opleiding beginnen. We hebben menig mens verstel doen staan. Zeker gezien zijn snelheid met leren en hoe we op elkaar ingespeeld zijn. Dit had dus nooit iemand verwacht, wij al helemaal niet.De hond kan de was doen is een unieke manier van trainen van hulphonden. De gehandicapte deelnemer traint de hond namelijk helemaal zelf en krijgt 1x in de week begeleiding thuis om alles in goede banen te leiden. Je kan dus je eigen hond, jaaaaa, degene die nu naast je ligt! Kijk maar eens goed, aanmelden als die niet ouder is dan drie jaar en je zelf natuurlijk een hulphond nodig hebt. Jaarlijks krijgen we een test om te kijken of Rithro zijn taken nog goed doet en vooral of hij ze nog met plezier doet. Daar is geen twijfel aan mogelijk want als er een stuiterend van blijdschap rond reest is Rithro het wel. Die moet ik juist indimmen en belonen op rust (andere kant van het verhaal haha).

Ik hoop door middel van dit stuk dat mensen een betere kijk hebben op hulphonden en vooral waarom ze niet aangehaald mogen worden op dat moment en dat ze zeker niet zielig zijn.

Groetjes Rithro en Karin Folkerts Eikelenboom

Met dank aan: Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland
Website: www.tollertales.nl
Datum: 21-08-2011