22-06-2011    

Wagenziekte bij honden
Veel honden vertonen tijdens lange autoritten verschijnselen van reisziekte. Menig hondeneigenaar probeert dat, na een eerdere vervelende ervaring, op te lossen door allerlei middeltjes uit te proberen. Anderen laten ten einde raad simpelweg hun hond thuis. Het is bij veel hondenliefhebbers namelijk nog niet bekend, dat er tegenwoordig wel degelijk een doeltreffend en veilig middel tegen reisziekte beschikbaar is dat door en dierenarts kan worden voorgeschreven. Het middel bestaat in tabletvorm en een zo’n tabletje werkt maar liefst 12 uur. Ideaal dus als je een flinke afstand moet maken. Als de vakantie voor de deur staat is dat een prettig bericht voor menige hondenliefhebber.

DesoriŽntatie tijdens autorit
Reisziekte komt vooral zo vaak voor bij honden omdat ze tijdens het rijden meestal niet door het raampje naar buiten (kunnen) kijken. Er ontstaat dan een bepaalde discrepantie tussen de werkelijke snelheid van de hond (bijv 120 km/h) en de relatief trage bewegingen die de hond binnen in de auto waarneemt. Als de hond bijvoorbeeld op de grond van de auto ligt, kan hij de werkelijke bewegingssnelheid niet ervaren, waardoor een bepaalde mate van desoriŽntatie ontstaat. Het gevolg is dat in zijn hersenen het braakcentrum wordt geactiveerd. Maar overgeven is nog niet eens het enige symptoom. Meestal wordt de hond als gevolg van de reisziekte ook opgewonden en erg onrustig, terwijl eveneens een overmatige speekselproductie plaats vindt.

Diervriendelijke oplossing
Veel hondenliefhebbers, gaan met de beste bedoelingen allerlei middeltjes uitproberen die zoal in de dierenwinkel te verkrijgen zijn. Maar die huis-tuin-en-keuken middeltjes zijn vaak verre van effectief en de dieren worden er meestal alleen maar suffig van. Er zijn ook hondeneigenaren die bij de drogist “grote mensen” medicijnen tegen wagenziekte kopen om die hun hond te geven. En dan is er nog de categorie die inmiddels de hoop volledig heeft opgegeven en de honden verzorgd thuis laten. Uiteindelijk zijn geen van deze methoden echt diervriendelijk te noemen, terwijl de resultaten mager zijn.

Voorkomen en genezen
Er is sinds kort een nieuwe vinding tegen reisziekte bij dieren. Dit effectieve middel bevat de stof maropitant, een ingrediŽnt dat heel werkzaam is gebleken. Het middel voorkomt in meer dan 90% van de gevallen dat de hond tijdens de autorit gaat braken. Europees veldonderzoek van recente datum laat zien dat de effectiviteit dusdanig is dat maar liefst 95% van de hondenbezitters die het middel toepasten, aangaf dat het reizen sindsdien aangenamer verliep. Maar ook op langere termijn is het middel eveneens effectief. Bij reisziekte speelt spanning namelijk ook een niet onbelangrijke rol. Als een hond niet hoeft te braken is de spanning bij het beest ook duidelijk lager, waardoor het reizen voor de dieren niet meer als een last wordt ervaren en derhalve ook niet voor de andere passagiers

Met dank aan: Rob Sluijter
Website: dier-en-natuur.infonu.nl/huisdieren/38015-voorkom-reisziekte-bij-honden-tijdens-autorit.html
Datum: 22-06-2011