10-04-2011    

De nadelen van straf
Er wordt veel gesproken over positieve opvoeding en training van honden. Maar in de praktijk blijkt dat soms best lastig. Op een moeilijk moment willen we soms terug grijpen naar straffen. En zeg nou eerlijk: we hebben allemaal wel eens straf gehad, en zijn we daar slechter van geworden?

Uit onderzoek blijkt dat straffen veel nadelen kent. Honden blijken de straf vaak meer in verband te brengen met de eigenaar, dan met het gedrag. Hij vertoont daardoor het ongewenste gedrag niet meer in aanwezigheid van zijn eigenaar, maar wel in diens afwezigheid.

Straffen is negatief
Straffen kan zelfs de persoon en de omgeving negatief maken. De regelmatige dreiging van straf kan de straffende persoon zoveel negatieve lading geven dat diens aanwezigheid al voldoende is om een gevoel van onveiligheid te geven. Dat betekent dat de hond niet meer vrij met die persoon durft om te gaan of in diens omgeving durft te zijn. Hij is voortdurend op zijn hoede, wat een veel stress oplevert. Het vermogen om te leren wordt hierdoor geblokkeerd. Het gewenste gedrag dat in de plaats van het bestrafte gedrag moet komen, kan nauwelijks worden aangeleerd.

Hond achteraf straffen
Veel eigenaren straffen achteraf, omdat ze ongewenst gedrag van hun hond pas later ontdekken. Ook kan het zijn dat de baas niet direct bij de hond kan op het moment waarop deze het ongewenste gedrag vertoont. De hond wordt dan veel te laat gestraft waardoor hij in verwarring raakt. De hond brengt de straf absoluut niet in verband met zijn daad, maar ervaart slechts een onredelijk handelen van zijn baas. Achteraf straffen is een zeer slechte zaak voor de relatie tussen jou en je hond. De hond leert er niets van.

Straf kan in sommige gevallen ook als een beloning werken. De hond ervaart een niet zo zware correctie als aandacht, en aandacht is een beloning. Veel aandachtvragend gedrag is hierop gebaseerd en veel probleemgedrag heeft hiermee te maken. Door met mopperen, schreeuwen of zelfs een tik geven te reageren op ongewenst gedrag, en ons niet met de hond te bemoeien als hij lekker rustig ligt te spelen met een speeltje of kluifje, kan een hond ongewenst gedrag ontwikkelen om onze aandacht af te dwingen.

Het heeft dus bij zowel gewenst gedrag aanleren als ongewenst gedrag afleren de voorkeur op een positieve wijze te werk te gaan. Hiermee voorkom je niet alleen bovengenoemde nadelen. Het levert betere resultaten op en je krijgt er een geweldige band van met je hond!
 

Met dank aan: Jolanda Dorresteijn, Redactie Pets Place
Website: www.petsplace.nl
Datum: 10-04-2011