26-05-2013    


Je hond in de puberteit

Omdat mensen het vaak veel lastiger vinden dan gedacht, als hun hond in de puberteit zit, komen juist veel honden in die leeftijdscategorie in het asiel terecht.

En hoewel die periode inderdaad niet de gemakkelijkste is met je hond, kun je hem samen met je hond prima doorkomen als je onderstaande zaken aandacht geeft.

Vanaf een maand of vijf (afhankelijk van het ras) komt je hond in de puberteit. Zijn interesse in andere honden en zijn onafhankelijkheid worden groter. Doordat de hormonen door zijn lijf gieren, kan je hond ander gedrag gaan vertonen. De kans is groot dat hij lastig wordt, vergeet wat hij al geleerd had en soms wordt zijn gedrag wat agressief.

Veel baasjes raken behoorlijk geďrriteerd door deze nieuwe gedragingen van hun hond. Maar bedenk dat je hond het niet kan helpen, en dat het slechts een periode is die zeker ook weer voorbij gaat. Heb er begrip voor en stel wat betreft het aanleren van nieuwe oefeningen geen al te hoge eisen.

Leg de prioriteit op het onderhouden van hetgeen je hond al geleerd heeft. Jouw irritatie en een harde aanpak kunnen ertoe leiden dat je hond steeds afstandelijker wordt en blijft, of zich gaat verzetten.

Accepteer het echter in geen geval dat je hond onaanvaardbaar gedrag gaat vertonen! Want dan wordt dat ongewenste gedrag, aangeleerd gedrag!

 

Om je hond door deze fase heen te helpen, zijn de volgende punten van belang:
 

Ten eerste:
Geef je hond duidelijkheid. Wees altijd consequent en laat je hond zijn beloningen verdienen! Voor alles wat je hond graag wil – zoals zijn eten, aangelijnd worden om te gaan wandelen, afgelijnd worden om los rond te kunnen lopen, iets lekkers krijgen – krijgt hij pas nadat hij een opdracht voor je heeft uitgevoerd!. Zo kun je hem bijvoorbeeld laten zitten, kijken of liggen voordat hij iets krijgt of gedaan krijgt.
 

Ten tweede:
Onderneem veel met je hond. In deze periode is het juist heel goed om veel met je hond samen te doen. Dingen die hem lichamelijk en vooral geestelijk uitdagen. Houd de lange wandelingen afwisselend door naar veel verschillende plekken te gaan en tijdens de wandeling (zoek)spelletjes te doen. Laat vooral de hersenen van je hond werken.
 

Ten derde:
Blijf trainen op gehoorzaamheid, ga voor succes en voorkom ongehoorzaamheid.
 

Ten vierde:
Blijf bezig met de socialisatie. Net als bij pubers kan bij een puberende hond ineens de onzekerheid toeslaan in zijn poging de grenzen op te zoeken. Daarom is het contact met andere mensen en honden ook in deze fase erg belangrijk.
 

Ten vijfde:
Ga direct gericht aan de slag met je hond als hij agressie vertoont. Zorg daarbij dat gewenst gedrag aantrekkelijker wordt dan agressief gedrag, en in de plaats komt van het agressieve gedrag. Zie hiervoor mijn artikel dat ik over agressief gedrag heb geschreven.
 

Als zesde punt:
Reuen gaan in de puberteit markeren: om de haverklap een klein plasje doen. Met name in de bebouwde kom geeft dit hinder voor de omgeving en ook voor jezelf is het lastig omdat je steeds op je hond moet wachten! In plaats daarvan kun je ook af en toe stilstaan en met een commando (“Plasje doen”) aangeven dat je hond op dat moment gelegenheid heeft zijn behoefte te doen én je hond belonen wanneer hij plast op een aanvaardbare plek. Overigens kunnen teefjes ook gaan markeren wanneer zij in de puberteit komen.
 

Punt zeven:
Puberhonden hebben de neiging hun territorium te verdedigen. Dit kan in huis of in de tuin zijn. Bijvoorbeeld, als de hond zonder toezicht in de tuin is. Zo kan de gewoonte ontstaan om naar iedere voorbijganger te blaffen. De voorbijganger loopt door dus de hond heeft ‘de indringer verjaagd’. Dit succes werkt als beloning, waardoor het blaffen steeds erger wordt. Over het ongewenst blaffen heb ik dit artikel geschreven.
 

Als achtste punt:
is het belangrijk om aan het zelfvertrouwen van je hond te werken. Zit niet overal bovenop maar beloon liever het gewenste gedrag dat door hem op eigen initiatief wordt uitgevoerd.

Veel succes met je puberende hond!

Met dank aan: Lisette Eechoud
Website: jeliefstehond.nl
Datum: 26-05-2013