01-04-2013    

Alleen laten van de hond

Roedeldier
Een hond is een roedeldier. Dat wil zeggen dat hij zich prettiger in een groep voelt dan wanneer hij alleen is. Maar natuurlijk wilt U ook wel eens weg en dan kan de hond niet altijd mee. Als U naar de dokter gaat bijvoorbeeld, of als U boodschappen gaat doen. Het is dan ook belangrijk dat een pup van jongsafaan leert dan hij ook wel eens eventjes alleen is.
 

Opbouw
Het alleen laten moet rustig opgebouwd worden. U gaat de kamer uit en komt gelijk weer terug de kamer in. Als dat een aantal keren goed is gegaan gaat U het huis uit en komt direkt het huis weer in. Als dat goed gaat dan gaat U een keertje het huis uit, blokje om, het huis weer in, enz. enz. Daarbij kunt U de pup in een bench doen of in een wat kleinere ruimte waar wel zijn mand en zijn speeltjes staan natuurlijk.
 

Bench
De pup moet dan wel eerst op de juiste wijze aan de bench gewend zijn. U zet de bench in de kamer en laat het deurtje constant open laten staan. Eten en drinken krijgt de pup in de bench. Als de pup een keertje in de bench ligt te slapen doet U het deurtje dicht en meteen weer open. Gaat dat goed dan doet U het deurtje iets langer dicht enz. Er is niets mis mee als een hond een uurtje in een bench zit. Er is wel wat mis mee als een hond de hele dag in een bench zit. In de bench kan de hond weinig slopen. In een kleine ruimte ook niet veel. De ene pup sloopt veel en de andere weinig. Daar is op voorhand niets over te zeggen. Vaak gaan ze slopen omdat ze het alleen zijn moeilijk vinden of omdat het gebit gaat wisselen, maar het kan ook zijn dat ze gaan slopen om het slopen zelf.
 

Speelgoed
U kunt er natuurlijk ook voor zorgen dat de pup iets te doen heeft in de tijd dat hij alleen is. Er is speciaal speelgoed te koop waarmee ze een tijdje zoet zijn. Er is bijvoorbeeld een speeltje, de zogenaamde Kong, vaak in de vorm van een honingraad, wat van hard rubber gemaakt is en waar in het midden een smal gat zit, van boven tot onder. Dit gat kunt U vullen met alles wat U maar kunt bedenken wat de hond lekker vindt. Gesmolten kaas bijvoorbeeld. U vult de Kong en legt deze op de grond vlak voordat U weggaat. Zoals U zult begrijpen duurt het even voordat hij hiermee klaar is. Er zijn ook ballen met gaten aan de buitenkant en die van binnen hol zijn. Deze kunt U vullen met brokjes die net door het gaatje passen. Als de hond de bal laat rollen dan valt er af en toe een brokje uit wat hij natuurlijk lekker op kan eten.
 

Geur en geluid
Maar dat is niet het enige wat U kunt doen om het alleen zijn makkelijker te maken. U kunt bijvoorbeeld een oud T-shirt of iets dergelijks een dagje aantrekken en dit dan in de bench of in de hondenmand leggen. Daar zit Uw voor de hond vertrouwde geur aan. Of U kunt de radio aan laten staan. Dan heeft de hond in ieder geval geluiden om zich heen en dat werkt bij een aantal honden heel goed.
 

Geen ritueel
Verder is het heel belangrijk om geen ritueel te maken van het weggaan: dag lieverd, zul je goed op het huis passen, knuffeldeknuffeldeknuffel. Dat kunt U beter allemaal niet doen. Gewoon de deur uitgaan en de hond verder negeren. Het alleen thuis zijn moet een gewoon onderdeel van de dagelijkse gang van zaken zijn en niet iets waar iets heel bijzonders van gemaakt wordt.
 

Ritme
Waar U ook rekening mee moet houden als U een aantal weken achter elkaar thuis bent geweest terwijl U normaal gesproken altijd een gedeelte van de dag wegbent, is dat U voordat U weer helemaal in het oude ritme komt, de hond hier weer opnieuw geleidelijk aan moet laten wennen. Dus niet 6 weken gezellig allemaal thuis vanwege de vakantie en vervolgens de hond weer een groot deel van de dag alleen laten. De laatste week van de vakantie zult U dit weer moeten gaan opbouwen. Wat ook scheelt is om de hond op de dagen dat U niet werkt in zijn ritme te houden qua beweging en aandacht.
 

Hormonen
En wat soms een rol zou kunnen spelen als het alleen zijn als wat oudere pup goed ging en nu ineens niet meer, is de verandering in de hormonen. Sommige jonge honden kunnen in deze periode ineens heel onzeker worden en daardoor een terugval in gedrag laten zien. Het beste wat U dan kunt doen is het alleen zijn opnieuw aan te leren op dezelfde wijze als hierboven omschreven. Ook een grote verandering in het gezin kan een gedragsverandering laten zien.
 

Wat niet?
Wat U zeker niet moet doen in geval van problemen is naar binnen gaan op het moment dat de hond tekeer gaat. Zijn geblaf of gejank heeft dan namelijk succes. Hij roept de roedel bij elkaar omdat hij zich alleen voelt en ja hoor, de baas komt keurig binnen. En ook al moppert U op hem: negatieve aandacht is ook aandacht en daar doet hij het voor. De volgende keer zal hij nog harder te keer gaan want de keer daarvoor werkte het tenslotte ook, nietwaar. Met andere woorden, als hij tekeer gaat zult U moeten wachten tot hij stil is. Dan kunt U pas naar binnen gaan.
 

Tot slot
Sommige honden hebben wat meer moeite met alleen zijn dan anderen. Er zijn ook honden die er helemaal geen moeite mee hebben en die zich gewoon in de huiskamer het meest op hun gemak voelen. In ieder geval is het altijd het beste om het alleen zijn op een goede manier aan te leren. Mochten er later alsnog problemen ontstaan dan kunt U het beste opnieuw beginnen. Ook als U een oudere hond krijgt kunt U het alleen zijn aanleren op de hierboven geschreven wijze. Het aanleren van het alleen laten kost U tijd en geduld. Dat valt niet te ontkennen. Maar bedenk wel dat het zeker de moeite waard is om al die energie er in te stoppen. U kunt dan met een gerust hart weggaan in de wetenschap dat U geen hond heeft die daardoor over zijn toeren raakt. Of dat Uw buren boos worden omdat de hond zo tekeer gaat.

Marjon Ploeger
 


 

Met dank aan: Geertjan Heidekamp Voorzitter KCF
Website: www.kcflevoland.nl
Datum: 01-04-2013