08-10-2012    

Ben jij een huisdiertype?

"Ze zijn zo schattig en ze zijn zo lief." Dit zijn geen goede redenen om een dier in huis te nemen. Huisdieren zijn geen eendagsvliegen. Voor je weer een nieuwe klant voor 'Dieren zonder dak' in huis neemt, vraag je je best even af of je wel een huisdierenvriend bent.
 

1) Verzorging. Elk dier, van een goudvis tot een paard, heeft verzorging nodig. Voor sommige dieren is dat een hele onderneming. Het is niet altijd de meest aangename en welriekende klus. Stel jezelf de vraag of je daar tijd voor kan en wil maken.

2) Centjes. Dieren kosten geld. Een kat is klein maar de rekening van kattenvoer en kattenbakvulling kan hoog oplopen.

3) Druk, druk, druk. Is je agenda altijd goed gevuld? Vind je nauwelijks nog tijd voor jezelf? Een vis heeft daar niet zoveel last van. Een hond vraagt elke dag lange wandelingen en veel beweging. De meeste huisdieren hebben wel behoefte aan gezelschap.

4) Haartjes hier, pluisjes daar. Dieren die je in huis houdt, kunnen al eens haar verliezen of een geurtje achterlaten. Besef dat het niet stopt met het schoonmaken van hokken en kooien. Je zal iets vaker naar de stofzuiger of dweil moeten grijpen.

5) Waf, piep, miauw. Dieren maken geluiden. Dat zit in hun natuur. Helaas doen ze dit ook op momenten dat jij er minder behoefte aan hebt. Wat dacht je van de hamster die 's nachts rondjes gaat rennen?

6) Een heel leven lang. Als alles goed gaat, dan blijft je dier een tijdje bij jou. Een kat of een hond kan tussen elf en achttien jaar oud worden. Een cavia houdt het gemiddeld vijf jaar vol. Van een kanarie heb je algauw tien jaar plezier. De doosschildpad is je metgezel voor dertig tot veertig jaar.

7) Zo ziek als een hond. Ook dieren kunnen ziek worden. Een huisdier heeft helaas geen recht op de hospitalisatieverzekering. Operaties kunnen duur zijn. Medicijnen ook. Oudere beesten krijgen last van ouderdomskwaaltjes. Extra verzorging is dan nodig.

8) Reis rond de wereld. Het is elk jaar weer dezelfde hoofdbreker. Wat doen we met de dieren? Zorg dat je ruim op tijd een diervriendelijke oplossing hebt gevonden. Kleine dieren kan je makkelijk bij vrienden of familie onderbrengen. Paarden verplaats je niet zomaar.
 

Met dank aan: Debbie
Website: blog.seniorennet.be/sinthummer
Datum: 08-10-2012