25-08-2012    Honden en kleine kinderen, kan dat samen?
Tips voor het goed samen laten gaan van honden en kinderen.
 

De beste kameraadjes
Honden en kinderen van bijna alle leeftijden kunnen vaak de beste maatjes zijn. Kinderen kunnen ook prima helpen bij de opvoeding en verzorging van honden. Zo leren ze respect te hebben voor de dieren. Natuurlijk moeten hierbij de mogelijkheden van het kind juist ingeschat worden. Het is levensgevaarlijk om een kind van acht jaar met een grote knoepert te laten wandelen. Wel kan datzelfde kind helpen bij het klaarmaken van het voer van de hond. Ook kunnen kinderen vaak hun verhaal kwijt aan honden. Ze hebben bijna altijd een gewillig oor en geen hond vindt het erg een verhaal voor de tiende keer te moeten aanhoren. Wij ouders zouden allang gezegd hebben dat we het nu allemaal wel weten. Een hond niet.

Veel honden hebben de tijd van hun leven als de kinderen in de puberteit zijn gekomen en een vriendje of vriendinnetje krijgen. Wat is er voor die kinderen fijner dan urenlang, na schooltijd, hand in hand door de straten te slenteren. Een mooier excuus voor die wandelingen dan dat ze de hond even gaan uitlaten is er bijna niet.
 

Voorzichtigheid is wel geboden
Toch moeten we altijd voorzichtig zijn met honden en (voornamelijk) kleinere kinderen. Honden communiceren vooral via hun houding en met lichaamstaal en kinderen zijn veel meer ingesteld op spraak. Dit kan problemen opleveren omdat honden en kinderen elkaars communicatie niet begrijpen. En hier hebben we dan te maken met een potentieel probleem tussen honden en kleine kinderen. Ze communiceren dus anders en dit kan onderling onbegrip kweken, waarvan vaak de gevolgen niet zo goed zijn te overzien. Bovendien zitten vaak bij communicatieproblemen tussen honden en kleine kinderen, de gezichtjes van de kinderen op bijthoogte van de hond.

Hier hebben wij dus als volwassenen een zeer grote verantwoordelijkheid. Zeker omdat in negen van de tien gevallen waarin het mis gaat tussen hond en kind het van geen van beiden de schuld is. Het is dan de schuld van de volwassene die niet goed heeft opgelet.
Aan de hand van een paar voorbeelden zal ik proberen uit te leggen hoe het werkt.
 

Kleine kinderen op ontdekkingsreis
Kleine kinderen zijn volop aan het leren. Ze willen de hele wereld ontdekken en doen hiervoor allerlei oefeningen. Ze willen weten hoe een Teddybeer of een Barbiepop in elkaar zit en proberen of de poten of benen eraf kunnen. De ogen moeten het ook vaak ontgelden en pluche neusjes worden helemaal afgekloven. Dit is volkomen normaal en hoort bij het groeiproces van kleine kinderen. Kleine kinderen zien een hond niet anders dan die Teddybeer. Ook daarmee kan geknuffeld en gespeeld worden. Stel u eens voor: De hond ligt lekker in zijn mand. Het kind kruipt over de vloer en is weer eens op ontdekkingsreis. Het kind heeft zich klein gemaakt en straalt onderdanigheid uit. Het kind ziet de hond en kruipt er naar toe. In de natuur zal een hogere in rangorde bijna nooit naar een lagere toegaan tenzij hij wil corrigeren. Maar dan maakt hij zich groot. Het kind toont zich dus kruipend nog eens extra onderdanig ten opzichte van de hond. De hond heeft in ieder geval dit idee. Het kind niet. De hond gromt en waarschuwt een lagere in rangorde dat deze niet dichterbij moet komen. Hij wil dat niet en heeft hier in "hondennormen" het volste recht toe. Het kind is immers onderdanig. Het kind vindt het echter alleen maar leuker, want er komt nog geluid ook uit die hond. Dit is veel aantrekkelijker dan die Teddybeer die ergens in een hoek ligt. Het kind kruipt door en gaat verder op onderzoek uit. Een onderzoekend kind wil kijken of die oren vast zitten, of er aan de neus gedraaid kan worden of dat de ogen eruit kunnen. Het kind kan niet anders. Het is de wereld aan het ontdekken. De hond bijt, is vals en wordt afgemaakt. Die rothond.

Maar dit was geen rothond. Dit was een volkomen normale hond die puur honds heeft gereageerd met helaas een hele slechte baas die er niets van heeft begrepen.
 

Kleine kinderen die commando's geven
U bent met uw hond naar cursus en leert allerlei oefeningen uit te voeren om uw positie als leider van de hond te bevestigen. In huis doet u wat oefeningen en uw kinderen zien dit. Uw kinderen doen dit na: "HOND ZIT, GA ZITTEN, SCHIET JE NU OP, GA NU ZITTEN, ZIT, ZIT,..... MAM HIJ WIL NIET GAAN ZITTEN." U bent dat getuttel met die hond zat en maant de kinderen de hond dan ook eindelijk eens een keer met rust te laten. U bent namelijk net druk met iets anders bezig. Dit betekent wel dat u het goed vindt dat de hond niet reageert op commando's van de kinderen. Met andere woorden: de hond wordt door de leider boven de kinderen geplaatst. Waarbij de hond het recht heeft corrigerend op te treden. Veel beter is het de kinderen te helpen met het uitvoeren van het commando en zo aan te geven dat de kinderen boven de hond staan. U als leider mag de positie binnen de rangorde bepalen. Natuurlijk bepaalt u dat de kinderen hoger staan.

Dit houdt allemaal in dat u, als een goede leider, bepaalt wat er gebeurt. De hond moet de gelegenheid hebben weg te komen van kleine kinderen. Geef hem een plek waar hij niet gestoord kan worden. Leer de kinderen dat de hond geen speelgoed is. Betrek de kinderen bij de opvoeding van de hond en leer ze dat honden gewoon deel uitmaken van het gezin. Bij ons thuis liepen een half jaar geleden vier honden rond. Voor de kinderen was dit inmiddels zo normaal dat ons oudste zoontje van zes jaar vroeg: "Pap, wanneer krijgen wij nu eens een huisdier......."

Als u bij dit alles maar één ding altijd in het oog houdt: LAAT KINDEREN EN HONDEN NOOIT ZONDER TOEZICHT BIJ ELKAAR.
 

Er komt een baby
Een iets andere situatie is het als mensen een hond hebben en er is een baby op komst. Een heel heuglijke gebeurtenis waar natuurlijk erg naar wordt uitgekeken. En er verandert natuurlijk van alles. Veel honden zijn hier de dupe van. Meestal volledig ten onrechte. In de eerste plaats is het absoluut niet waar om te denken dat honden jaloers worden op de baby. Jaloezie komt bij honden niet voor. Gedragsveranderingen wel maar die hebben meestal een duidelijke oorzaak. Een van de eerste dingen die belangrijk zijn bij het vaststellen van een oorzaak van een gedragsprobleem is of de situatie van de hond de laatste tijd is veranderd. Natuurlijk is die veranderd als er een baby is geboren. Vaak is die verandering echter ten nadele van de hond. Dat is jammer en eigenlijk helemaal niet nodig.

Maak de komst van een baby juist leuk
Betrek de hond in de komst van de baby. Laat hem zien dat er een babykamertje wordt ingericht en doe hier vooral vrolijk bij. Is de baby er eenmaal, laat de hond dan merken dat deze verandering alleen maar leuk is. Laat hem een keertje extra uit in plaats van juist minder vaak, wat helaas meestal gebeurt. Laat hem snuffelen aan de baby als die in de huiskamer is. Een lik van de hond zorgt echt niet voor allerlei enge ziektes. Sluit hem in ieder geval niet buiten. Laat alle visite de hond een aai en wat lekkers geven in plaats van hem weg te sturen of op te sluiten in een andere kamer. Dit betekent niet dat als de hond niet mocht bedelen, hij dit nu ineens wel mag. Dezelfde regels gelden nog steeds. Maar het kan wel een stukje leuker gemaakt worden. Helemaal verstandig is het om tijdens de extra wandeling wat extra oefeningen te doen met de hond. Dan geeft de baas aan dat er in de rangorde helemaal niets veranderd is. Alleen de roedel is wat uitgebreid.Tekst
 

Met dank aan: Jan Oostland
Website: www.oostland-diensthonden-opleidingen.nl
Datum: 25-08-2012