27-05-2012    

De hondentong en geneeskrachtige werking

Tot ik me er in ging verdiepen was ik niet zo bezig met "De Hondentong". Wat is daar nou speciaal aan, bedacht i me nog. Tot ik enkele artikelen las over de geneeskrachtige werking die de hondentong volgens mensen heeft. Dus... hoe zit dat nu met die hondentong en wat is er van waar van eventuele geneeskrachtige werking?

De hond
Dat de hond een belangrijke rol kan spelen bij het socialisatieproces  van bijvoorbeeld ouderen, maar ook bij de opvoeding van kinderen, is wel bekend. Maar dat de hond nog meer kwaliteiten wordt toegeschreven komt de laatste tijd pas meer in de media.

De wond en de mond
Ook kijkend naar mensen zie je als je je bijvoorbeeld in de vinger snijdt, je je vinger in de mond neemt. Het verzacht dat in ieder geval, maar heeft ook te maken met de natuurlijke reactie van de mens. Met het dier is dit niet anders.

Wat doet speeksel precies?
Primair moet het zorgen voor menging met het voedsel om zo, op een prettige manier, via de slokdarm je lichaam in te geraken. Verder wordt er met het speeksel een begin gemaakt van het eerste stukje vertering. Dit laatste geldt echter alleen voor de mens en niet bij de hond.

Hoe anders is hondenspeeksel?

Om er  geneeskrachtige werking aan toe te schrijven, moet het hondenspeeksel  toch wel anders zijn. Men kwam er bijvoorbeeld bij de vrouwtjes die net geworpen hadden achter dat het speeksel antibacteriŽle stoffen bevatte tegen darminfectie en bloedvergiftiging. Bij ratten werd tijdens testen eenzelfde verschijnsel waargenomen. De jonge ratjes wilde niet bij de moeder drinken als de tepels door de mens waren schoongemaakt in plaats van dat de moeder deze zelf schoonlikt.

Er lopen nu een aantal onderzoeken wat de stoffen in het speeksel van alle honden bevat. Tot op heden zijn er geen stoffen gevonden die bij de hond in het speeksel te vinden zijn  en bij de mens goed zouden doen. Wel is het zo dat er bij de mens in de mond bacteriŽn gevonden worden dan bij de hond. Iets wat je toch niet helemaal verwacht als je deze soms bezig ziet

Ziekte
Er zijn ook verhalen in omloop van mensen die de hondentong wel regelmatiog zouden gebruiken bij wonden en waarvan er inmiddels een aantal ziek geworden is. Of deze mensen daadwerkelijk ziek zijn en of de hondentong hier mee in verband kan worden gebracht, is echter niet concreeet gecontroleerd.

Conclusie
De hond heeft een steeds prominenter rol binnen het gezin in mogen nemen en daar is niets mis mee. Sterker nog, het heeft voor de meeste mensen in een gezin een positieve uitwerking. Dat er vervolgens geneeskrachtige werking van de tong van je hond uit zou gaan, hoort misschien bij het gebied tussen mens en dier wat steeds kleiner wordt. Hoe zinvol en hoe gezond dit is, moet iedereen voor zichzelf bepalen. Aan wonden laten likken lijkt vooralsnog geen gezonde bezigheid, maar als iemand het niet erg vindt om door de hond in het gezicht gelukt te worden, kan je je afvragen hoe erg dit is. De hond heeft veel goed gedaan in het gezin en een nauwere band is helemaal niet verkeerd, maar bepaal vooral zelf wat je wel en wat je niet als prettig ervaart in deze.

Met dank aan: Anna Staal
Website: www.infonu.nl
Datum: 27-05-2012