29-04-2012    

Tekenbestrijding
Teken worden de laatste jaren een steeds groter probleem. Niet alleen neemt hun aantal jaarlijks toe, ook komen er worden er meer dieren en mensen ziek door een tekenbeet.

Teken
Er zijn vele honderden tekensoorten. In nederland komt een bepaalde soort veel voor, de Ixodes ricinus. Dit is de soort die de Ziekte van Lyme overbrengt. Een andere soort teek, oorspronkelijk afkomstig uit zuidelijke landen rondom de Middellandse zee, wordt sinds 2004 op diverse plaatsen in nederland gevonden. Het gaat hier om de Dermacentor-teek, die de ziekte Babesia kan overbrengen. Een derde belangrijke tekensoort is de Rhipicephalus sanguineus die afkomstig is uit de zuidelijke landen rondom de Middellandse zee. Deze teken brengen de voor honden gevaarlijke ziekte Babesiose en Ehrlichiose over.

Bestrijding en preventie
Natuurlijk is niet iedere teek besmet. Toch is het goed om hiermee rekening te houden en een andere route te kiezen als je merkt dat je hond na een wandeling vol met teken zit. Houd honden aan de riem, zodat zij niet de struiken in kunnen. Hier zitten immers de teken op hun slachtoffer te wachten.

Effipro Spot-on
Vanwege hun gevoeligheid zijn er voor katten slechts weinig middelen geschikt die veilig gebruikt kunnen worden. Effipro is het enige middel dat voor katten geschikt is om - behalve vlooien - ook teken te bestrijden. Het kan worden aangebracht met een pipetje in de nek of via een spuitflacon (wat de meeste katten minder prettig vinden).

Teek verwijderen
Een teek is eenvoudig te verwijderen met een tekenpincet:

1.Druk tekenpincet open
2.Plaats pincet over de teek met punten tegen de huid aan
3.Laat pincet los zodat mond zich sluit
4.Iets trekken en tegelijkertijd pincet draaien tot teek loslaat
Nooit een teek verdoven met spiritus of alcohol om hem te verwijderen. De teek gaat dan onmiddellijk overgeven waardoor er besmet tekenspeeksel in de huid komt.

(Op de website van Dierenklieniek Brouwhuis is er een filmpje te zien hoe je een teek met een tekentang kan verwijderen)

Cyclus
Deze totale cyclus kan 2 tot 3 jaar duren. Teken kunnen maanden tot jaren overleven buiten de gastheer. De grootste risicogroep zijn dieren en mensen die veel in beboste gebieden komen. Het beste is om in het bos de huid bedekt te laten. Het risico op een tekenbeet neemt daardoor aanzienlijk af.

Ziekte van Lyme
Bij de mens is de Ziekte van Lyme een veelvoorkomend probleem. Bij de kat komt de ziekte maar heel zelden voor. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, Borrelia Burgdorfi, die via het speeksel van de teek op dier en mens wordt overgedragen. De ziekteverschijnselen zijn:

•Een rode ring rond de plaats van de beet
•Griepachtige verschijnselen, zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn
•Verlammingsverschijnselen en zenuwpijnen
•Soms pas na een jaar of langer aanhoudende gewrichtsklachten
De klachten kúnnen spontaan verdwijnen, maar een behandeling met antibiotica is van groot belang. Wanneer de ziekte niet in een vroeg stadium met antibioticum wordt behandeld wordt de ziekte chronisch en onbehandelbaar.

Babesia
De ziekte Babesia wordt veroorzaakt door een parasiet die zich nestelt in de rode bloedcellen. Door de parasiet gaan de rode bloedcellen massaal kapot. De dieren krijgen koorts, stoppen met eten en hebben bleke slijmvliezen. Met onderzoek wordt gevonden dat de dieren een te laag aantal rode bloedcellen hebben, vaak gecombineerd met leverproblemen en lymfeklierrvergroting. De behandeling moet snel na verdenking van de ziekte worden ingesteld, omdat de dieren anders zelfs kunnen sterven.
 

Met dank aan: Floor Vos Paraveterinair van Dierenkliniek Brouwhuis
Website: www.dierenkliniek.com
Datum: 29-04-2012