25-03-2012    

Bikejoring- Nederland in beweging

Mijn naam is Jessica Gommers en samen met Thom, een kruising Duitse Staande Korthaar, doe ik regelmatig mee aan bikejorwedstrijden.
Met mijn andere twee honden, Mahbub, Rhodesian Ridgeback en Dayo, Duitse Staande Korthaar, train ik vaak in de bossen van Amerongen en Nijmegen. Dayo is nog een jonge hond en die probeer ik wegwijs te maken in deze heerlijke sport.
Vanwege de belasting voor de hond, mag de hond pas deelnemen aan een wedstrijd bij een leeftijd van 18 maanden. Hiervoor kun je al wel wat trainen met de hond, maar doe dit voorzichtig, korte afstanden en spelenderwijs.
Ben je al nieuwsgierig geworden?
 
Wat is bikejoring nu precies.
Ik kan niet anders zeggen dan dat het een fantastische dynamische sport is voor baas en hond. Samen vormen ze een team en leggen een parcours af, dat varieert qua afstand tussen de 4 en 8 kilometer. Bikejoring wordt met name in een bosrijke omgeving gedaan, waarbij de hond voor de ATB uitrent en je als het ware voorttrekt. Een zachte ondergrond is belangrijk, zodat de voetzooltjes van de hond niet kapot gaan. Kleine stukken asfalt kunnen wel, maar dit is niet aan te raden.

Wat heb je nodig om te kunnen bikejoren:
Voor jezelf een ATB fiets en beschermende kleding zoals een helm en handschoenen. De hond draagt een speciaal tuig en aan het tuig zit een elastische en dus verende lijn van ongeveer 2,5 meter lang. Deze lijn zit weer vast aan een veer die aan de ATB is bevestigd. Deze veer zorgt ervoor dat de elastische lijn niet tussen of op het voorwiel kan komen. Wel erg handig en veilig als je weet dat er soms met snelheden van 30 kilometer per uur wordt gereden. Vandaar dat het ook erg belangrijk is dat je jouw hond van te voren bepaalde commando’s leert zodat jij je hond vanaf de ATB kunt coachen en sturen. Denk hierbij aan de commando’s: links, rechts, vooruit, let op, rustig en leer je hond een commando aan zodat hij of zij weet dat er nog harder getrokken kan en mag worden, bijv. Gogo.
 
Hoe kun je bikejoren (aan)leren.
Sommige honden hebben al een natuurlijk gevoel voor bikejoren, andere honden moeten het afkijken van een volwaardig team. Daarom is het handig om als beginnend team, samen te rijden met volwaardig team. Zien is kopiëren is (aan)leren. Heb je geen volwaardig team in de buurt, vraag dan of iemand waar de hond gek op is vooruit fietst, zodat de hond er enthousiast achteraan rent. Ook de fietser zelf moet dingen leren. Een van de dingen is, dat je jouw hond moet leren lezen. Aan de oren, staart en kop kun je aflezen wat een hond zou kunnen denken en hoe die dus kan reageren. Reageren op de omgeving en andere mensen die op het parcours aanwezig zijn. Hierdoor kun je tijdig ingrijpen, mocht dat nodig zijn. Ook is het raadzaam om als fietser goed vooruit te kijken en te anticiperen op het parcours. Denk hierbij aan wortels, boomstronken en andere gebruikers van het bos. Belonen werkt nog steeds beter dan straffen!
 
Een bikejorwedstrijd.
Voordat jij en je hond mogen starten bij een wedstrijd, moet de hond eerst gekeurd worden door de dierenarts die bij de wedstrijd aanwezig is. Daarvoor heb je ook het inentingsboekje nodig van jouw hond. Bij een wedstrijd is het parcours uitgezet en die kan en mag je voorverkennen. Mijn tip: Doen. Rij samen met je (hond) maatje het parcours, kijk goed, geef de commando’s die je in de wedstrijd ook gaat geven en schat in waar je moet schakelen en waar je zou kunnen inhalen. Tja, en dan is het zover… Jij en je hond gaan naar de start en het aftellen begint. Iedere minuut wordt er een team weggeschoten! Natuurlijk zijn er ook bij deze dynamische sport regels. Als een sneller team je in gaat halen, krijg je meestal een brul te horen, dat men wil inhalen, ga dan naar rechts, hou desnoods je eigen hond dicht bij je en laat het snellere team passeren. Mocht het zo zijn dat je als langzamere team hindert of jouw hond uitvalt naar het andere team, dan kan dit leiden tot een waarschuwing of zelf diskwalificatie.
 
Het is handig om eerst een aantal keren te trainen en oefenen met de hond, voordat je deel gaat nemen aan een wedstrijd. Train ook het remmen, dat vergt iets andere vaardigheden als het remmen bij het gewone ATB’en. Je hebt nu namelijk een levend wezen voor je lopen, dat ook zelf reageert. En zorg ervoor dat jij schuin achter je hond fietst. Dit geeft extra ruimte om te reageren , zodat je niet achter op je hond rijdt.
Wees zelf enthousiast en beloon de hond met de stem als die het goed doet, dan wil je maatje met nog meer liefde met je samenwerken. De reactie die je dan krijgt is dat hij een gat in de lucht springt, zodra jij zijn tuig en de ATB pakt. Kortom plezier voor twee.
 
Op zondag 6 mei 2012 wordt er een Canicross- en bikejorwedstrijd gehouden in Breda. Deze wedstrijd maakt deel uit van een Grandprix tussen Frankrijk, België en Nederland. Ben je nieuwsgierig geworden naar deze spectaculaire sport(en), kom gerust kijken of doe mee.
Voor een passende canicross- of bikejoruitrusting bij www.canicrossgear.nl

Met dank aan: Bianca Koole en op de foto Jessica Gommers en Thom
Website: www.canicrossnederland.nl
Datum: 25-03-2012