04-03-2012    

Giftig voedsel voor honden.

Niet alle menselijke etenswaren zijn geschikt voor de hond. Sommige etenswaren kunnen schadelijk zijn omdat deze bestanddelen bevatten die de hond ziek kunnen maken of zelfs dodelijk zijn. Het wordt daarom ook aangeraden om op te passen met de hierna genoemde producten.

Chocolade bevat caffeÔne en ombromine, deze worden door het verteringsstelsel van de hond niet verteerd. Deze blijven in het verteringstelsel circuleren waardoor de hond uiteindelijk wordt vergiftigd. Pure chocolade is het meest giftig. Ook koffie, cola en thee
bevatten deze bestanddelen. Er bestaat wel hondenchocolade, daar zijn deze schadelijke stoffen uitgehaald.

Ook enkele keukenresten kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van honden.

Rauw varkensvlees
Kan drager zijn van de ernstige ziekte van Aujeskv (PseudoHondsdoIheid)

Kalkoenhuid word verdacht dat het de acute pancreatis (ontsteking an de alvleesklier) bij honden veroorzaakt.

Doordat Eend, wildbraad, varkens- en kalfsvlees erg vet zijn kunnen deze het spijsverteringssvsteem van streek brengen. Kip-, kalkoen- of steakbeenderen zijn te broos en te scherp en kunnen daardoor het spijsverteringskanaal beschadigen.

Rauwe vis kan besmet zijn en daardoor ciguatera en scombroidvergiftiging veroorzaken.

Uien, het maakt niet uit of ze rauw, gekookt of gedroogd zijn. Deze zijn allemaal giftig voor de hond. Deze bevatten thiosulfaat, die de rode bloedcellen aantasten, met als gevolg: bloedarmoede, maag-darmproblemen, zwakte en ademhalingsproblemen.

Avocado's bevatten persine, dit veroorzaakt maag-darmproblemen, ademnood en vochtophoping.

Kruiden op voedsel brengen de maag van streek.

Noten in het algemeen (dus ook pinda's) hebben een te hoog fosfor gehalte, er wordt verondersteld dat deze nier- en blaasstenen eroorzaken. Walnoten bevatten veel schimmels die ziektes kunnen oortbrengen bij honden.

Rauwe aardappelen en vooral aardappelschillen zijn zowel voor de hond als de mens erg giftig. Gekookte of gepureerde aardappelen zijn daarentegen erg voedzaam en goed verteerbaar voor de hond, als ze maar niet gekruid zijn.


Rozijnen en druiven kunnen nierfalen (nierinsufficiŽntie) veroorzaken en uiteindelijke dodelijk zijn.

Xvlitol, een zoetstof dat suikers vervangt in bijvoorbeeld kauwgum en producten voor diabetici, is erg gevaarlijk voor honden, het kan de afgifte van insuline bevorderen wat kan leiden tot een plotselinge daling van de bloedsuikerspiegel. Het kan daardoor zelfs dodelijk zijn.

Melk werkt Iaxerend, dat hoeft niet altijd schadelijk te zijn.

Andere producten die giftig zijn voor honden:
Amandelen, abrikozen, look, paddestoelen, nootmuskaat, spruiten, perziken, rabarber, spinazie, rauwe aardappelen, tomaten en het loof van deze producten.

Alle alcohol houdende dranken.

Daarnaast zijn er vele tuin- en kamerplanten die giftig zijn, helaas teveel om op te noemen.

Natuurlijk moet men er ook opletten dat honden geen verpakkingen plastic of aluminiumfolie binnen krijgen wanneer ze voedsel tot zich nemen waarin dit verpakt is, dit kan verstikking, of darm- en maagproblemen veroorzaken, met interne bloedingen als gevolg.

Vaak wordt geadviseerd om de hond te laten braken door de hond zout te geven. In de meeste gevallen gaat de hond hier inderdaad van braken. Maar in de maag lost het zout op en wordt door het bloed opgenomen. De hoge zoutconcentratie in het bloed zorgt ervoor dat vocht uit de omliggende weefsels wordt ontrokken en dit kan leiden tot uitdroging van cellen. Dit kan het schade veroorzaken aan de hersenen. De hond wordt rusteloos, prikkelbaar, krijgt toevallen, of wordt juist sloom. Andere svmptomen zijn spiertrekkingen, een verhoogde temperatuur, veel plassen/drinken, versnelde ademhaling en hartslag en
hartritmestoornissen. Uiteindelijk kan het dier in coma raken en overlijden.

Wanneer een hond iets giftigs heeft gegeten is het raadzaam de hond met spoed te laten behandelen bij de dierenarts.
 

Met dank aan: Martin Reuvekamp
Website: www.hondenwijzer.com
Datum: 04-03-2012