13-11-2011    


Zo ga je met verlies van huisdier om.

Het overlijden van een huisdier kan een erg diepe indruk op baasjes nalaten. Veel mensen onderschatten dit, wat het verwerkingsproces kan vertragen. Daarom enkele tips om het verdriet toe te laten en uiteindelijk verder te gaan met je leven.

Psycholoog Wallace Sife specialiseert zich in het rouwen om huisdieren. Het verlies van je geliefde viervoeter is volgens hem niet veel anders dan wanneer een persoon in je omgeving overlijdt.


"Je krijgt eerst te maken met shock en ontkenning, dan moet woede en afstand, vervolgens met schuld en depressie. Leer te rouwen maar ook verder te gaan met je leven. Iedereen gaat ook op een andere manier met het verlies om. Het verdriet kan groter zijn wanneer je huisdier een spuitje kreeg, door het schuldgevoel.


Het huis kan na een overlijden stil en leeg lijken. Dan kan soms de komst van een nieuw huisdier helpen, maar enkel wanneer je het verdriet van het vorige hebt verwerkt. Niet iedereen is meteen klaar om een nieuwe hond of kat in zijn hart te sluiten."Enkele tips:
- Geef jezelf de toestemming om te rouwen, neem er ook je tijd voor. Het kan kwetsen wanneer mensen zeggen dat je je moet herpakken omdat het maar een kat of hond was. Wanneer je niet gesteund wordt, kunnen de schuldgevoelens of eenzaamheid toenemen. Veel partners weten ook niet hoe ze hun geliefde kunnen steunen in hun verdriet. In het geval van veel onbegrip is het belangrijk om te communiceren. Leg je gevoelens duidelijk uit.

- Schuldgevoelens verlengen het verwerkingsproces, maar zijn niet abnormaal. Om verder te kunnen gaan, kan het helpen een brief te schrijven naar je huisdier waarin je de situatie uitlegt.

- Als je kinderen het ook moeilijk hebben, moet je er ook voor hen zijn. Als ze regelmatig vragen waar hun hond of kat is, zeg dan dat het lichaam van het dier niet meer werkte, dat het dood is en dat ze nooit meer terug komen. Zorg dat je uitleg afgestemd is op hun leeftijd. Kinderen rouwen namelijk anders, ze kunnen de ene moment erg overstuur zijn en vijf minuten later opnieuw met vriendjes spelen. Laat hen de aanpak bepalen.

- Doe iets dat je niet met je huisdier zou kunnen doen, verander bijvoorbeeld je interieur zonder rekening te houden met harige huisgenoten of ga op een vakantie naar een plek waar je hond niet naartoe kon.


 

Geschreven door: SintBernard Hummer

Met dank aan: Debbie
Website: blog.seniorennet.be/sinthummer
Datum: 13-11-2011