28-10-2012    

De Irish Softcoated Wheaten Terriėr

Groep:Grote- en middenslagterriėrs
Land van oorsprong: Ierland

Algemeen voorkomen:
De Irish Softcoated Wheaten Terriėr, door de insiders meestal “Wheaten” genoemd, is, zoals de naam al zegt, afkomstig uit Ierland. Hij is een van de vier Ierse Terriėrrassen. Men vermoedt dat er al 200 jaar geleden Wheatens in Ierland waren.
De Wheaten was de hond van de arme boer en moest van alles kunnen: ongedierte bestrijden, de kudde hoeden, het erf bewaken, en hij werd ook voor de jacht op das en otter gebruikt.

Om dit alles te kunnen, moest hij gezond en sterk zijn. In 1937 werd het ras officieel erkend door de Ierse Kennel Club. In Nederland werden de eerste Wheatens in de jaren 70 gefokt.

De Wheaten is levendig en dapper. Hij is goed gehumeurd en zeer aanhankelijk en trouw aan zijn eigenaren. Hij is de zachtaardigste onder de terriėrs, maar hij is toch wel een terriėr en soms eigenwijs. Hij is hoogst intelligent en man kan hem dan ook van alles leren.

Een consequente opvoeding met een zachte hand is een must, harde commando’s zijn uit den boze. De Wheaten is uitermate geschikt als huishond. Hij wil graag bij zijn gezin zijn, in een kennel zou hij doodongelukkig zijn en verpieteren. De Wheaten is geen hond, die de hele dag alleen kan zijn. Wheatens zijn dol op kinderen. Als hij goed gesocialiseerd en opgevoed wordt, is hij de ideale gezinshond, die trouw en blij overal mee naar toe gaat: kamperen, naar het voetbal, zeilen of naar het restaurant.


Wheatens zijn speels en levendig tot op hoge leeftijd, een Wheaten kan 12 tot 14 jaar oud worden. Het is een sterk en gezond ras. Per dag heeft een volwassen Wheaten minimaal een uur beweging nodig, rennen en ravotten en met andere honden spelen. Alleen aan de riem lopen en uitlaten is geen optie. Wanneer hij voldoende beweging krijgt en zijn “werk” kan doen, namelijk snuffelen, rennen en sporen volgen, dan zal hij een evenwichtig en tevreden huisgenoot zijn. Anders zal hij zichzelf bezig houden en beginnen in huis dingen te vernielen uit verveling.

Kindvriendelijkheid:..........(punten van 1 tot 5) is een 4
Hondvriendelijkheid:.........(punten van 1 tot 5) is een 4
Gehoorzaamheid:...............(punten van 1 tot 5) is een 3
Kan alleen zijn:..................( punten van 1 tot 5) is een 2
Heeft beweging nodig:........( Punten van 1 tot 5) is een 3

Training Ierse softcoated wheaten terriėr
De opvoeding moet consequent zijn. Wat u één keer verboden hebt, is voor altijd verboden en wat één keer mag, mag altijd.


Uiterlijk

Hoogte: Reuen 46 - 48 cm. Teven iets kleiner. Gewicht reuen 15,75 - 18 kg. Teven iets minder.

Kleur:
Elke schakering van licht-tarwe tot een rood-gouden tint.

Aard
De Ierse Softcoated Wheaten Terriėr is een ideale huishond. Het zijn vrolijke en actieve honden die erg op hun eigen gezin gericht zijn en absoluut niet geschikt zijn voor het leven in een kennel.

Zoals veel rassen die van oorsprong boerderijhonden waren, zijn ook Wheatens zeer gesteld op activiteit in hun directe omgeving. Wie ze daarvan afsluit doet de hond absoluut te kort. De Ierse Softcoated Wheaten Terriėr verdedigt waar nodig maar is niet agressief. Hij heeft een gemoedelijker temperament dan de meeste terriėrrassen.

Beweging
De Ierse Softcoated Wheaten Terriėr heeft veel beweging nodig maar past zich eventueel aan wat minder beweging aan. Hou er rekening mee dat de Ierse Softcoated Wheaten Terriėr een sportief ras is.

Erfelijke ziekten
Geen erfelijke ziekte bekend


Fokkers en Verenigingen van dit mooie ras kunt u vinden op de website van Davy die onderaan deze site vermeld wordt.

Met dank aan: Davy
Website: www.hondencentrum.com
Datum: 28-10-2012