17-04-2011    

Groep: Veedrijvers
Land van oorsprong: BelgiŽ

Algemeen voorkomen
Raszuiver is deze hond zo goed als verdwenen. In 1994 doken weer enkele exemplaren op een show op. De georganiseerde fokstaat nog in haar kinderschoenen. Men moet weten dat dit soort veedrijver sterk verschilt van onze Bouvier des Flandres. Hij heeft eerder het uitzicht en de lichaamsbouw van een herdershond, is minder geblokt heeft een langere rug en natuurlijk rechtopstaande oren.

De bouvier des Ardennes is een hond van middelmatige gestalte; 60 cm schofthoogte voor de reuen, met een stroef haar van ongeveer 4 cm lengte. De schedel is tamelijk breed en van boven eerder plat met hoog aangezette maar iets van elkaar gedragen oren. Het is een rustieke sterke, flink geknookte hond die vaak staartloos wordt geboren.

Op het eerste gezicht heeft de Bouvier des Ardennes wel enig gelijkenis met de Lakense Herder, maar bij nader toezien  merkt men dat zijn snoet korter is en verder bemerkt men  andere verschillen. De vacht kan praktisch alle kleuren hebben, behalve volledig wit; de kop is kort behaard, uitgezonderd de stugge, stekelige snor en baardje die de hond een stuurs uitzicht geven.

Kindvriendelijkeheid..:
( punten van 1 tot 5) is een 3
Hondvriendelijkheid...: ( punten van 1 tot 5) is een 3
Gehoorzaamheid........: ( punten van 1 tot 5) is een 3
Kan alleen zijn...........:
( punten van 1 tot 5) is een 4
Heeft beweging nodig.: ( punten van 1 tot 5) is een 4

Training Bouvier des Ardennes
Men mag zeker niet lichtzinnig te werk gaan bij de opvoeding. Vooral de voor de bouvier onnatuurlijke, overbevolkte maatschappij, kan wel eens tot problemen leiden. Een consequente, strakke opvoeding is dan ook noodzakelijk. Een bezoek aan een erkende hondenschool is zeker aan te raden.

Uiterlijk
Hoogte: Middelgroot to 61 cm  en groot meer dan 61 cm.
Gewicht: 26 kg   

Aard
Wantrouwig van aard, zoekt geen contact met vreemden. Goede waker en moedig zal hij iedere indringer van zijn territorium wegjagen, zijn meester verdedigen en zijn bezittingen beschermen.

De Bouvier des Ardennes is een robuuste hond die gewend is in de openlucht te leven. Het is een goede waakhond en een uitblinker in het hoeden van vee. Hij is standvastig, toegewijd, waakzaam en wantrouwig tegenover vreemden. Hij is erg aanhankelijk en gehoorzaam aan zijn baas.

Beweging
de Bouvier des Ardennes vereist veel lichaamsbeweging om in conditie te blijven. Omdat Bouviers goed te trainen zijn, moet zeker aandacht worden besteed aan de "mentale"training.

Erfelijke ziekten
Heupdysplasie en elleboogdysplasie kunnen voorkomen.

Heupdysplasie; afwijking die veroorzaakt wordt doordat de heupkop niet goed past in de heupkom. Hierdoor zit de heupkop min of meer los en kan overmatig schuren of uit de kom schieten.

Elleboogdysplasie; vergroeiingen van het ellebooggewricht. er zijn 3 soorten: LPA Los processus, LPC Los Processus Coronoideusof OCD Osteochondrosis dissecans.
Als gevolg van beide aandoeningen hebben honden die deze ziektes hebben vaak last van osteoarthritis; ontsteking van het desbetreffende gewrichten wat kan leiden tot kreupelheid
.


Fokkers en Verenigingen zijn te vinden op  het hondencentrum link onderaan de pagina.

Met dank aan: Davy
Website: www.hondencentrum.com
Datum: 17-04-2011