14-08-2011    

Begeleiding van de dove hond Siepie.
In het eerste kwartaal van 2010 werd ik gemaild door een fokster van Friese Stabijhonden. Een van haar pups uit een nest van 2009 was geplaatst in een gezin met twee jonge kinderen, het was de eerste hond van dat gezin. De hond is erg lief maar luistert niet, en helaas zijn allebei de kinderen kort na elkaar, tijdens het spelen, gebeten .
Voor de vakantie verbleef de hond in een pension waar ook naar het gedrag gekeken werd. Hier was speciaal om gevraagd ivm. de bijtincidenten. Na de vakantie kreeg de familie te horen dat de hond medisch moest worden onderzocht omdat er “iets” aan de hand was. De hond blijkt doof te zijn! Het gezin wil de hond graag houden en heeft de fokster gevraagd hoe dat mogelijk gemaakt kan worden. Vandaar dat de fokster bij mij kwam met de vraag of dat gerealiseerd kan worden. Zonder dat ik het gezin gezien heb kan ik dat niet zeggen maar ze mogen altijd contact opnemen natuurlijk. De fokster gaat op bezoek en legt het voor bij de ouders. Die nemen contact met me op en ik kom op huisbezoek. We hebben een heel leuk gesprek en de mensen willen veel voor de Siepie (dat is haar naam) doen. Ze zijn erg verstandig en hebben Siepie gelijk laten castreren, zodat het nooit per ongeluk fout kan gaan. Daar moeten ze niet aan denken.

Gelukkig kon ik de mensen tips geven over de omgang met de Siepie, ook de training kan ingezet worden. Al moet wel gezegd worden dat Siepie op een hondencursus geweest is en dat ze daar goed meegedraaid heeft in de groep. Daarover ben ik niet echt verbaasd aangezien er veel aangeleerd wordt via het sturen met de hand, evt. met een brokje erin. Als er iets is wat Siepie goed kan dan is het kijken wat iedereen doet.
Natuurlijk waren er vragen over de haalbaarheid om Siepie in het gezin te houden, de arts die de doofheid constateerde, had vond het beter als Siepie ergens anders geplaatst werd. We hebben het daar ook uitgebreid over gehad, er moeten nu eenmaal speciale regels in acht genomen worden. Als het gezin zich daaraan kan houden dan moet het mogelijk zijn om de hond op een veilige manier in het gezin te houden. Er wordt op een speciale manier met voer gewerkt, de kinderen moeten zich ook aan bepaalde regels houden, het loslopen kan alleen onder bijzondere regels en zo zijn er nog een aantal dingen die we doorpraten en oefenen. Een van die bijzondere dingen is een ‘tril’ halsband, nee dat is geen stroomband. Het is een halsband die alleen trilt. Die moet eerst aangeleerd worden op een veilige manier, zodat Siepie eraan gewend is. Stel je voor dat ze ervan zou schrikken als ze ergens loopt je weet nooit wat ze dan doet, nee dat moeten we niet hebben.

De omgang met de kinderen is voor mij altijd een belangrijke uitleg en daar wordt ook nu aandacht aan besteed. Ook ‘gewone’ regels worden doorgesproken en uitgelegd, de opvoeding is op veel vlakken hetzelfde als voor horende honden. Na dit alles ga ik naar huis en heb ik een afspraak voor de volgende keer staan. Vragen kunnen via de mail gesteld worden en anders schrijven de mensen het even op. Als ik enige tijd later weer bij de mensen thuis kom zijn de kinderen er ook, wat een leuke kinderen zijn dat, heerlijk. Voor de kinderen heb ik een kleurplaat en kleurtjes meegenomen, zo kunnen de volwassenen even enkele dingen doorpraten. Gelukkig gaat alles naar wens en zijn er weinig vragen. Siepie doet het erg goed en let goed op wat de mensen en kinderen doen. Ze vind het leuk om bij het gezin te zijn en houdt respectvol rekening met iedereen. Ze is vriendelijk en genteresseerd en laat zich door mij ook makkelijk aaien.
Dit huisbezoek was speciaal voor de kinderen georganiseerd, dus had ik ook spelletjes meegenomen die de kinderen met Siepie kunnen doen. Ook had ik enkele hondenpuzzels meegenomen waar Siepie mee kan werken. Met de neus werken is heel goed voor dove honden omdat ze zelfstandig en geconcentreerd kunnen werken. Het was een groot succes en de kinderen vonden het prachtig om te doen met Siepie. Het was leuk om te zien hoe de samenwerking tussen de kinderen en Siepie ging. Er was helemaal geen dreiging meer te zien en ze geven elkaar mooi de ruimte. Geweldig als je dan bedenkt dat die hond allebei de kinderen een keer gebeten had. We liepen even naar het stuk van de tuin wat speciaal voor Siepie ingericht was, daar kunnen ook spelletjes klaargelegd worden zodat Siepie uitgedaagd wordt. Als laatste liet iedereen nog zien hoe ze met Siepie samenspelen en het is heerlijk om te zien hoe vrij en vertrouwd Siepie en de kinderen om elkaar heen rennen. Natuurlijk was er soms een toelichting nodig, dat is in elke situatie wel eens, maar er was inzicht en toezicht.
Siepie kan door de training los lopen tijdens de wandelingen en houdt het gezin goed in de gaten.


Ook tijdens de werkzaamheden van meneer en mevrouw weet de hond wat er verwacht wordt en houdt zich aan de regels. Het enige lastige moment voor Siepie is tijdens de maaltijd, ook daar heb ik weer tips voor gegeven en ik ben ervan overtuigd dat het goed komt.
Ik ben heel tevreden weer naar huis gegaan en de mensen weten dat ze me kunnen bellen of mailen met vragen. Waarschijnlijk is dat niet snel nodig maar het kan altijd natuurlijk.
Thuisgekomen heb ik de fokster een mail gestuurd met een kort verhaal over de ontwikkelingen. Ze is heel blij met de ontwikkelingen en heeft ook vertrouwen in de toekomst, heerlijk toch. Het is voor mij eerlijk gezegd heel leuk geweest om een vriendelijk gezin met een dove hond te begeleiden, dit was voor mij een speciale begeleiding aangezien dove honden vaak afgemaakt worden. Mijn overtuiging is dat het zeker niet altijd hoeft, wel moet je het juiste gezin vinden voor de speciale hond. Maar ja dat moet je voor elke hond, vind ik tenminste.

Met dank aan: Ineke Bos
Website: www.dogside.nl
Datum: 14-08-2011