08-05-2011    

Mijn vriend en ik hebben van kleins af aan altijd honden in huis gehad. Een paar jaar geleden stierf mijn maltezer van 12 jaar.
Ik woonde toen nog bij mijn ouders, dus besloot ik nog even te wachten met een nieuw hond want ik wilde een pupje, maar mijn ouders zagen dat niet meer zitten.
In oktober vorig jaar hebben we dan zelf de grote stap gewaagd en een huisje gekocht. Ik wilde dolgraag terug een hond. Ik vind het raar om er geen te hebben: er is altijd leven in huis en je krijgt er zo veel liefde en vriendschap van... Ook voel ik me zo veiliger en heb ik niet het gevoel dat ik echt 'alleen' ben wanneer mijn vriend er niet is.

Ik ben toen wat beginnen rondneuzen op het web. Natuurlijk hebben we ook even gekeken wat we beiden mooi/leuk vonden en wat er het best bij ons zou passen.
De labrador was eigenlijk de enige hond waarover we het beiden eens waren... Vandaar dus onze keuze :)

Ik kwam toen terecht op de website van Hoogmaatheide kennel in Lommel. We zijn dus wel voor de zekerheid even gaan kijken zodat we niet voor onaangename verrassingen zouden komen te staan... Nu, het viel daar reuzegoed mee : ze hadden veel speelruimte, het was er proper en verzorgd en ze konden ons ook alle informatie geven die nodig was.
Het nestje pups dat toen pas geboren was, waren allemaal chocoladekleurige pupjes. Voor mij maakte de kleur absoluut niet uit, maar mijn vriend zag eigenlijk het liefste zwart. In het tweede nestje (deze pups waren een weekje jonger) zaten twee zwarte pupjes.

De week erna zijn we dan ook meteen een kijkje gaan nemen naar dat tweede nestje om onze pup te kiezen. Het was nog een hele discussie of we voor het teefje of reutje zouden gaan, maar uiteindelijk besloten we dan toch een reutje te nemen. Zijn naam lag diezelfde avond al vast : Spike.

5 weken later mochten we onze bengel dan eindelijk gaan halen. Het was berekoud die dag. Meneertje zat als enige pup lekker knus onder de warmtelamp in het hok. Mijn vriend grapte dat hij al een beetje op mij leek (ik ben een enorme koukleum...). Na al het nodige papierwerk en betaling maakte Spike zijn eerste autorit mee. Toch wel zo'n 25 km en met de sneeuw duurde de tocht nog wat langer... Maar 't was een flinke hoor! Nu valt hij nog steeds als een blok in slaap in de auto...


De eerste nachten verliepen moeizaam. We wilden hem in een bench laten slapen, maar daar ging hij duidelijk niet mee akkoord. Uiteindelijk hebben we de eerste nacht samen in de zetel geslapen en de volgende nachten sliep hij bij ons op de kamer. Een weekje later hebben we het dan opnieuw geprobeerd met de bench (na een paar keer oefenen). Deze keer lukte het wel! Ondertussen is hij zijn bench een beetje ontgroeid en slaapt hij in zijn mand in de keuken.

Spike is echt een snoeper (maar daarvoor staan labradors bekend). Hij is dan ook zeer gemakkelijk te trainen met iets lekkers. In de puppyklas leerde hij vlot. Een dikke maand terug zijn we 'gepromoveerd' naar de A-klas. Hier is er al wat meer afleiding en Spike begint ook stilletjesaan te 'puberen'. De aandacht is er niet altijd meer, maar we blijven proberen. Thuis kan hij zijn commando's quasi perfect :)

Het is ook een echte kapoen geworden. Hij haalt (als hij niet slaapt of eet) continu ondeugd uit. Hij knaagt op alles wat hem interessant (en vooral lekker) lijkt. Soms is het echt een boef hoor en rooft hij iets lekkers van het aanrecht of de salontafel... Hij doet niets liever dan ravotten, door het zand rollen, de stofzuiger en de tuinslang (de sproeier dus) aanvallen, lekker rondsnuffelen in het bos, ... Vorige week nam hij zijn eerste duik in de Lommelse Sahara. Ook dat leek hem te bevallen ;) 't Is echt een kleine rakker. We moeten soms streng zijn, maar 't is wel een lieve! Die apenstreken gaan wel voorbij.
Wat ons ook verbaast, is dat hij niet gauw bang is. Vuurwerk en onweer lijken hem niets te doen en hij deinst niet gauw terug voor een grotere hond. Ook de gewenningsoefeningen op de hondenschool zijn voor hem kinderspel...

Het is eigenlijk de eerste hond die ik echt zelf opvoed
(en waarmee ik dus ook naar de hondenschool ga).
Ik ben er dan ook supertrots op!

Groetjes,

Nele, Kris & Spike
 

Met dank aan: Spike en zijn baasjes Nele en Kris
Datum: 08-05-2011