01-02-2014    

De Slipjacht
De slipjacht is een traditie met een rijk verleden en vindt zijn oorsprong in Engeland waar ruiterverenigingen al eeuwenlang op vossen jagen. In Nederland wordt er niet op vossen gejaagd en wordt er gebruik gemaakt van een doek die gedrenkt is in het vocht van een koeienpens of met de urine van een vos.

De Meet
De dag begint bij de meet, de verzamelplaats voor de slipjacht, waar de ruiters welkom worden geheten . Deze gaan traditiegetrouw gekleed in een tweedjas om met elkaar het glas te heffen. Daarna wordt deze vervangen door een rode jas of zwarte jachtrok. de kleur van de kraag bepaald van welke vereniging zij lid zijn. Ook kan men aan het aantal knopen zien welke functie de ruiter heeft. De Equipage heeft er vijf,de Master vier en leden zonder fuctie hebben er drie.

De Sonneurs

Na wat hoorngeschal van het Corps des Sonneurs worden de paarden opgezadeld en stellen zij zich op. Vroeger werden de jachthoorns gebruikt om elkaar signalen te geven als er wild in de buurt was .Vervolgens worden de honden "veelal bloedhonden"door de Huntsman ,de trainer van de honden naar de Master gebracht en de jacht kan beginnen.


De Master
De Master is de baas en tijdens de jacht krijgt hij hulp van twee Whippers in die helpen met het verzamelen van de honden en er voor zorgen dat de honden hun werk kunnen doen en zetten ze eventueel weer op het goede spoor als ze dit bijster zijn. De jacht bestaat uit 3 runs van elk ongeveer 6 tot 7 kilometer ,bij elke run wordt een stop gehouden zodat de paarden en honden even bij kunnen komen. Ook is er veelal een sherrystop ,waar ook de inwendige mens versterkt kan worden.


De Kill
Aan het einde van de laatste run is de Kill , de Master begint op zijn packhorn te blazen zodat de Huntsman de honden op kan stellen. De ruiters en amazones stellen zich bij de meute op en er wordt dan een pens de lucht in gegooid als beloning voor de honden,zoals jullie zien nam de pens gretig aftrek. In Engeland en Ierland wordt overigens nog echt gekild.


Filmpje en foto's van de Slipjacht zijn gemaakt door: Mevr Hanneke    

Met dank aan: Mevr Hanneke
Website: www.zavage.nl
Datum: 01-02-2014