17-11-2012    

HONDENSCHOOL LUCKY

Wij (mijn tweelingbroer Rob) en ik wilden altijd al met dieren werken. We hebben van alles al gedaan, maar alles vrijwillig. Vrijwillig voor de dierenbescherming, asiel/pension, in een vogel en egelopvang maar ook veel cursussen en opleidingen. Dieren EHBO, vachtverzorging voor honden, asielpensionhouder, noem het maar op en we hebben het gedaan. Tijdens de cursus dieren EHBO hadden we drie praktijkdagen in Lelystad bij het dierenhotel van Martin Gaus. Daar kwamen wij de hoofdinstructeur tegen en hij zag aan ons dat wij veel meer interesse hadden in het gedrag van honden dan pootjes verbinden. Wij mochten op een zaterdag eens langskomen om mee te maken als honden 2 a 3 weken intern waren getraind en de eigenaren de honden weer kwamen ophalen. Reuze interessant, want we zagen al snel dat de honden super getraind waren, heel gehoorzaam maar zodra zij hun baasjes zagen, meteen weer in hun oude gedrag vervielen. De taak van de hoofdinstructeur om deze mensen advies te geven wat bestond uit theorie en een stukje praktijk.

Van 1 zaterdag werden er meer, want wij vonden het reuze interessant. Toen kwamen wij op het idee om ook iets op te zetten, een hondenschool want na 7 jaar werkloos te zijn geweest werd het toch wel tijd om onze eigen geld te verdienen, maar wel met iets wat wij erg leuk vonden want anders was het snel verkeken. Heel voorzichtig begonnen honden te trainen van kennissen en vrienden. Al snel merkten wij dat het wel vrij druk ging worden met de aanvragen.

Na een jaar op ‘proef’ te hebben getraind werd het tijd dat wij onze eigen bedrijf gingen starten. Dat was best een moeilijke beslissing want onze uitkering zou stop gezet worden, en zouden we het elke keer zo druk krijgen? We hebben toch de knoop doorgehakt, overlegd met onze ouders en zij zeiden dat ze ons zouden steunen mocht het nodig zijn. Met de back-up van de trainers van Martin Gaus, want wij vroegen weleens als wij een hond hadden in de groep met heel moeilijk gedrag. Een paar jaartjes later mochten de instructeurs geen adviezen meer aan ons geven, Martin zag ons als concurrent en dat maakte ons toch wel trots!

We gingen theorie lessen geven voor verenigingen en clubs, waarbij de mensen aan het einde van de les vragen mochten stellen en als zij de hond bij zich hadden, trainden wij hen ook. Dit gebeurde door het hele land. Door Loes kwamen wij in contact met de Bouvier club en gingen vragen beantwoorden van mensen met een Bouvier die moeilijk gedrag vertoonden. Zo zijn wij ook bekend geworden in de Bouvierwereld. Erg leuk, we hebben namelijk zelf ook een Bouvier van vijf jaar en een Border Collie van acht jaar. Rob schreef jaren lang gedragstukjes in het Bouvierblad, in het blad “Dierendingen” en werd graag gelezen. In mei bestaat onze hondenschool al 22 jaar, ervaring genoeg zult u denken, maar elke dag leren we bij. Wie zijn onze leermeesters nu? De honden natuurlijk!

Wat wij erg belangrijk vinden is dat een hond niet op een algemeen recept te trainen is, elke hond is weer verschillend van karakter, al zet je tien Bouviers naast elkaar, ieder heeft zijn eigen karakter met lieve en ondeugende dingen. De hond mag beslist niet bang worden van de training, slaan en schoppen hebben wij altijd al een gruwelijke hekel aan gehad, met de juiste benadering is elke hond te trainen. En er zijn zoveel verschillende manieren, en niet één manier is zaligmakend.


Wij zijn nog lang niet van plan om er mee te stoppen, we vinden het veels te leuk! Wij zijn twee van de gelukkigen die hebben kunnen zeggen: ‘Wij hebben van onze hobby ons beroep kunnen maken’ en zo is het!

Met (dier)vriendelijke groeten,
Frans en Rob v.d. Heuvel

Met dank aan: Frans en Rob v.d. Heuvel
Website: www.hondenschoollucky.nl
Datum: 17-11-2012