01-10-2012    

Doofheid.

Na 5,5 jaar blijkt mijn Toller Flash doof te zijn. En niet een klein beetje doof maar werkelijk aan beide oorverdovend doof. Hoe we hier achter kwamen? Door een verhuizing. Voor de verhuizing wist hij exact aan de roedel wat er aan de hand was en was het enige probleem het terug komen als hij met zijn rug naar me toe zat maar ik wist dat hij ook wel omkeek en wachtte dat moment af. Na de verhuizing hadden we hem een plaats voor zichzelf gegeven die hij in het oude huis ook had. Alleen was de grote fout dat de plaats uit zicht was, niet wetende wat dat dus allemaal kon veroorzaken. Een jankende Flash die de hele buurt door huilde als we weg waren en als we met bijna alle honden aangelijnd hem riepen kwam hij niet en sliep hij gewoon door. We hebben zitten boren boven zijn bench maar ook daar werd hij niet wakker van en toen begon het kwartje te vallen. Hem roepen als hij sliep deed niks, maar een zachte aanraking deed hem al een slag in de rondte schrikken. Wat een verhuizing al niet kan onthullen en dan ga je dus op zoek naar informatie.


Hoe herken je doofheid bij honden?

de hond reageert niet wanneer u hem roept
de hond reageert alleen als hij u aankijkt
de hond slaapt meer dan normaal
de hond wordt niet wakker tenzij u hem aanraakt
de hond draait naar de verkeerde kant als u hem roept
de hond schudt vaak met zijn hoofd
de hond krabt vaak aan zijn oren

Natuurlijk vragen mensen zich af of ik nooit eerder iets heb gemerkt en het antwoord is "nee".

Hij keek me altijd al aan, krabde, schudde en sliep niet en was er al voor ik riep. Verder keek hij alles af van de roedel en functioneerde hij ook volledig met de roedel.
Oke, met jachttraining met vooruit sturen reageerde hij niet op de fluit als hij met zijn rug naar me toe was maar daar in tegen was hij met dirigeren weer supersnel.
Ik dacht dat het zowiezo mijn fout was daar ik zelf in een rolstoel zit en dus ook met de nodige handicaps te maken heb ik daarmee dus toch ergens tegen een beperking aan reed van mijn kant. (Niet de lamme helpt de blinde, maar de dove helpt de lamme) Maar ook daar vonden we samen weer een eigen manier voor, Flash keek namelijk zelf na een afstand om naar wat ik wou.

Hulphondtraining, hij is clicker getraind, reageert er ook op maar hoort hem niet eens dus hij heeft uit zichzelf de beweging gekoppeld als clicker en niet het geluid. (Slim die Tollers)
Zowiezo trainde ik hem al met gebaren wat ik bij de rest niet doe. Waarom geen idee, misschien ook het gevoel dat dat meer effect had voor hem en daarop verder gegaan zonder na te denken.

Afijn, mensen denken dat je ook kan zien of een hond doof is als je achter hem staat en dan in je handen gaat klappen. Niet doen, want dan heb je te maken met druk en dat voelen ze wel aan wat leidt tot een valse beoordeling. Ga maar eens een rolfluit in de wc fluiten en voel eens hoe dat voelt. Je hoeft hem niet eens te horen maar je trommelvliezen staan 3 dagen later nog achterstevoren. Zo is dat met klappen ook, dat geeft een verkeerd beeld.

Wij hebben werkelijk alles geprobeerd, hoge fluitjes, lage fluitjes, en elke keer reageerde Flash maar achteraf blijkt dat hij zichzelf al had aangeleerd altijd met 1 oog op me te letten en daar reageerde hij op. Dus niet op geluid maar op de beweging.
Ik had zelfs een van mijn andere honden aangeleerd 1x te blaffen als Flash aan het einde van de tuin was en terug moest komen. 3x draaide Flash zich na de blaf om en kwam op mijn "voor"- gebaar. Toeval, want hij hoort de blaf niet. Misschien de trilling maar meer ook niet.

Ik heb hem hier voor het eerst bang gezien, dat is heel vreemd. Een tractor was het weiland achter aan het omploegen en je hoorde hem wel maar zag hem niet. Flash voelde de diepe donkere trilling en reageerde echt paniekerig en wist niet waar het vandaan kwam dus hij keek naar de poort en naar achteren en weer naar de poort. Hij ervaarde die trilling als dreigend en zag niks maar voelde het wel.

Hoe ik dit zo zeker weet dat hij niks hoort?
We hebben een Baertest laten doen om het zeker te weten en om duidelijkheid te krijgen.
De uitslag was dat Flash aangeboren doof is en dus echt niks hoort op 70-90 en 120 decibel.
Ik zal wat meer vertellen over de Beartest aan de hand van wat foto's en een artikel van Nico Dijkshoorn. Met dank aan Dap Dijkshoorn in Zeist.

De Baertest.
De BAER- ( Brain stem Auditory Evoked Response ) test is een elektrondiagnostische test waarin elektrische activiteit wordt geregistreerd op de schedel als antwoord op geluidsimpulsen. Hiervoor wordt door de computer 1000 maal een geluidsimpuls, met een frequentie van 11 per seconde met een bepaalde sterkte (70 - 96 decibel) in de gehoorgang toegediend. De elektrische activiteit die bij een horend oor in de hersenen ontstaat wordt afgeleid met op de schedel onderhuidgeplaatste naaldelektroden (een actieve elektrode onder de oorschelp van betreffende oor, een aardelektrode onder oorschelp van andere oor en referentieelektrode op het midden van de schedel,(Zie foto bovenin bij tekst en stukje) en geleid naar een speciaal voor dit doel bestemde computer die de gemeten activiteit van alle impulsen verwerkt in een grafiek. De gemiddelde hersenactiviteit van 1000 geluidsimpulsen wordt weergegeven op het beeldscherm en uitgeprint. (fig 2 zoals het moet zijn)
De eerste piek wordt geproduceerd door het middenoor en de oorzenuw en de volgende pieken in de hersenen. Het testresultaat van een doof oor is een hoofdzakelijk vlakke lijn. (fig 3, Flash vlakke lijn) De metingen van beide oren worden in duplo uitgevoerd, waarvan de resultaten onder normale, ongestoorde omstandigheden vrijwel identiek zijn. De test zelf is niet schadelijk, wel moet men rekening houden dat de hond voor het onderzoek een sedatie krijgt. Dit om storing op de apparatuur door kauwspieren uit te sluiten krijgt het dier voor het onderzoek een klein roesje. Het onderzoek zelf is pijnloos. Naast de Baertest worden beide oren grondig onderzocht om de mogelijke oorzaak van de eventuele doofheid op te sporen.

 

Doofheid kan verschillende oorzaken hebben namelijk;
Aangeboren (Congenitale) doofheid
Door trauma
Door vieze oren (verstopt door troep)
Door beschadigde trommelvliezen/gehoorgang (door bv oorontstekingen)
Door langdurig gebruik van o.a. antibiotica
Ouderdom
Door deze test kregen wij dus uiteindelijk de zekerheid dat Flash dus echt volledig doof is aan beide oren en dit een aangeboren doofheid is.
Meestal komt dit voor bij witte dieren met blauwe ogen maar dus ook bij Flash. Niet wit en geen blauwe ogen. Het heeft bij hem dus niks met pigment te maken.Toch zal Flash misschien niet de enige Toller zijn die doof is en ook niet de laatste. ik hoop dat mensen hier alert op worden zeker wanneer ze een van de eerder genoemde punten herkennen. Doofheid zelf hoeft niet gevaarlijk te zijn (ligt aan de reden van) maar de gevolgen kunnen dit wel zijn.

Denk maar eens aan:
Het niet horen van een auto die eraan komt
Schrikken wanneer een kind van achteren de hond ineens aan raakt
Plotseling wakker schrikken als een kind hem aait terwijl hij slaapt
De hoge verwachtingen die men heeft (commando's die hij dus niet hoort) dus miscommunicatie
Op sociaal gebied kunnen er problemen zijn door de doofheid waardoor de hond misschien vaak vecht of juist de pineut is. (Denk maar eens aan een jonge hond die ineens van achteren aan komt stuiteren).
Een dove hond is geen schande, een dove hond verrijkt je leven is inmiddels mijn ervaring.

Doofheid mag in mijn ogen zeker geen reden zijn voor euthanasie.
Voor Flash veranderd de uitslag niks, hij was al doof en zal dat ook blijven. Voor mij wel, het is hoe dan ook altijd vreselijk nieuws om te horen en zeker na de verhuizing en met het oog op wandelen in vreemde omgeving maakt het me nu ineens onzeker. Hier zijn de gebieden niet afgeschermd zoals een park wat we gewend zijn maar rij je langs een landweg waar ineens een auto of tractor langs komt. Daar moet ik dus hard aan werken. Flash niet, die doet het goed maar ik moet daarin wel een aanpassing verzinnen en hier samen met Flash aan werken. Dove honden zijn goed te trainen en in mijn geval zelfs op een paar puntjes na als je het niet eens weet. (kijken naar je hond en proberen wat werkt). Gebaren verzin je zelf, daar is geen standaard richtlijn voor als zit is zit, dat kunnen allerlei bewegingen zijn. Als je maar wel steeds dezelfde beweging gebruikt voor dezelfde oefening/handeling. Je kan ook lampjes gebruiken (ik gebruik die met targetting) om aandacht te trekken en ik ben zelf nog aan het kijken of het buzzen iets is om als hij niet naar me kijkt hem terug te kunnen "roepen" als er wat is.

En deuren en laatjes gaan er niet anders door dicht hoor echt niet. Dummies pakt hij met zijn bek en niet met zijn oren en hij is nog net zo jolig als voorheen. Maar zelf kunnen we er nog niet over uit dat we het nooit ontdekt hebben voor de verhuizing. Ondertussen heeft Flash nu de taak op zich om toekomstige hulphonden in toom te houden en dat gaat hem goed af. Ik hoop dat we nog vele hulphonden op die manier mogen helpen. We hebben echt heel veel geluk met deze knappe kerel en hij heeft mij juist veel dingen in laten zien en heel veel geleerd.

Wel is het jammer dat mensen nu meteen met allerlei oordelen klaar staan of meteen al een mening hebben die nergens op gebaseerd is. Flash is er niet minder door maar juist meer en nog knapper dan ik hem al vond. Jammer dat mensen met hun oordeel dat zelf niet inzien. Ik kijk nu wel met andere ogen naar herplaatsers en de praktijkdieren wanneer er gedragsproblemen ter sprake komen. Want er bestaat een kans dat de hond doof is en het gewoon echt niet hoort. Ook wanneer het een Toller betreft.

Of is het toch een kwestie van modder in de oren?

Literatuur; Diergeneeskundige kliniek N.A Dijkshoorn

Utrechtseweg 50, 3704 HE Zeist
Tel 030-6954264, Fax 030-6950004
e-mail adres: nico@dijkshoorn.com.
website i.o. www.dijkshoorn.com.

Specialisatie homeopathie voor dieren hoofdstuk gehoor en gehoorproblemen

Eigen aanvulling K.W. Folkerts Eikelenboom

Met dank aan: Karin Folkerts Eikelenboom en Flash
Website: www.doggiespool.nl
Datum: 01-10-2012