02-09-2012    

Cold Water Tail bij honden, pijnlijk maar onschuldig.
Cold Water Tail bij honden wordt ook wel broken tail genoemd omdat het bij deze aandoening lijkt of de staart van de hond gebroken is. Het gaat hier echter om een acuut spierprobleem van de staartspieren.

Wie heeft er ooit van gehoord? Wij in ieder geval niet. Na 6 bouviers in 34 jaar weet ik nu wat het is.

Zoals we altijd doen en hebben gedaan laten wij onze boefkes regelmatig zwemmen tijdens het warme weer. Daarom gingen wij tijdens de hitte van half augustus met Sangha naar het kanaal hier in de buurt. Daar heeft ze enkele baantjes gezwommen, stokken opgehaald en daarna nog gewandeld. Niks aan de hand. ’s Nachts horen we haar heel zachtjes piepen, dus moest er iets zijn, want dat doet ze normaal nooit. Uit ervaring weet ik dat een van onze boefkes wel eens spierpijn heeft gehad na het zwemmen, maar die had dan wel veel meer gezwommen als Sangha die dag. Toch maar even haar rug en billen zachtjes gemasseerd, vond ze wel prettig, dus het leek erop dat het spierpijn was.

De volgende dag hing haar staart helemaal slapjes naar beneden, terwijl ze normaliter haar staart in een krul draagt, bovenop haar rug. Heel vreemd om te zien, heb jammer genoeg geen foto genomen (zie voorbeelden op internet). Verder was ze levendig, at goed en was ook speels, maar kon alleen niet kwispelen. Wat we ook deden, die staart bewoog niet. Omdat ze niet ziek leek, even gegoogled en was al snel duidelijk dat deze symptomen leken op CWT: Als een hond na een inspanning gaat zwemmen, kan hij sterk afkoelen en kan er een beschadiging van de staartspieren ontstaan die zich uit in een enorme spierpijn. Een acute ontsteking van de staartspieren veroorzaakt de vervelende pijn. Hoewel de hond die met dit probleem te maken krijgt zich echt niet lekker kan voelen is er meestal geen uitgebreide behandeling nodig. Rust is belangrijk. Daarnaast kan een combinatie van ontstekingsremmers en pijnstillers tijdelijk verlichting bieden.  Omdat onze Kyra begin 2012 eerst mank heeft gelopen alvorens de diagnose botkanker werd gesteld had ik nog pijnstillers van Kyra liggen die ik Sangha kon geven. De volgende dag bewoog de staart een heel klein beetje en 3 dagen later droeg ze de staart weer in een krul. Gelukkig maar, het is zo zielig als je je boefke heel zachtjes ’s nachts hoort piepen van pijn.

Het is ook mogelijk dat de hond CWT krijgt na veelvuldig kwispelen en kwispelen kan Sangha erg goed en doet ze veel. Omdat de klachten 2 dagen na de heel gezellige Boe4 fundag ontstonden hebben we nog even gedacht dat ze die dag teveel gekwispeld kan hebben, maar het zwemmen ligt meer voor de hand omdat het een acuut spierprobleem is.

Groetjes,

Marie-Josť
En kwispelend staartje van Sangha

Met dank aan: Marie-Josť en Shanga
Datum: 02-09-2012