25-03-2012    

Boef heeft baat bij orthomanuele therapie

Boef is nu ruim elf, maar gelukkig kerngezond. Op een ding na en dat is zijn rug. De problemen zijn een paar jaar geleden ontstaan toen hij de bel hoorde en als een malloot de trap afrende. Door zijn haast knalde hij tegen de deur van de douche, stuiterde terug en zat toen klem onder de trapleuning. Sinds dat moment kijk je toch weer anders aan tegen de bekende woorden dat bouviers lomp zijn. Toen het gebeurde moest ik de dierenambulance bellen want hij gilde van de pijn en kon zich bijna niet meer bewegen. De dierenarts ging uit van een verrekking of een acute hernia. Met pijnstelling ging het weer redelijk, maar helemaal goed was het niet. Als het er weer inschoot, geen peil op te trekken wanneer en waardoor, was er direct een ritje naar de dierenarts voor een injectie rimadyl. Hierdoor ontspande hij en ging het weer. Iedere keer deze ellende was natuurlijk iets wat doorbroken moest worden en na zoeken op het internet kwam ik uit bij een chiropractor. Dit hielp wel, de aanvallen duurden korten en kwamen minder vaak. Ook verschoof het probleem soms naar zijn voorpoot waardoor hij hinkelde als een ballerina. Omdat het probleem niet helemaal over was en de dierenarts maar niets kon vinden moesten we dus verder zoeken. Foto´s gemaakt (wat een feest met een bouvier die niet wil) en de afwijking die hierop te zien was, was zo minimaal dat het geen verklaring bood voor de pijn.

Het vreemde was ook dat bij bloedonderzoek bleek dat bepaalde bloedwaarden van slag waren. Omdat dit alleen zo was bij heftige pijnaanvallen was ook dit niet verklaarbaar voor de dierenarts. Ondanks de chiropractie ging het regelmatig mis en kon hij van het ene moment op het andere bijna geen stap meer verzetten. Hij begrijpt het zelf natuurlijk en hij raakte dan ook steeds opnieuw in paniek. Om een dag schoot het er weer in en deze maal zeer heftig. Hij gilde van de pijn en bewegen was heel moeilijk. Samen met de buren, ik heb de allerliefste buren van het land, met hem naar de dierenarts. Deze schrok want het was wel een hele heftige aanval. Direct pijnstilling gegeven en bloed afgenomen. Tegen de avond gilde hij nog steeds van de pijn dus wederom, met de buren, naar de dierenarts. Er kon nog pijnstilling bij en de uitslag van de bloedtest zou de volgende ochtend komen.

Die nacht was een drama. We wonen in een drive in huis en wonen dus op de eerste verdieping. Met veel moeite is Boef op de eerste verdieping gekomen, naar de tweede waar we slapen dat lukte niet. Nood breekt wet dus ik heb hem laten plassen op het balkon en ben bij hem blijven slapen op een luchtbed. Van slapen kwam niets omdat Boef barste van de pijn. De volgende ochtend direct weer naar de dierenarts. Deze keek bedenkelijk want hij wist het ook niet meer en meer pijnstilling mocht niet omdat hij de toegestane hoeveelheid al had overschreden. Morfine achtige preparaten was ook geen optie want uit ervaring weten we dat Boef hiervan gaat flippen en spoken gaat zien. Ook het bloed was weer niet in orde wat op een acute ontsteking wees dus in ieder geval aan de antibiotica. De andere dierenarts kwam er bij en zij kwam met het idee om Boef valium te geven. Dit mocht samen met de pijnstilling en zo zou hij moeten ontspannen. Een gouden greep zo bleek. Nadat ik Boef thuis de valium had gegeven kieperde hij als een blok om. Uren later kwam er een beetje beweging in. De nacht moest hij weer valium. Al met al zijn we zo 3 dagen bezig geweest. Toen was hij weer van de ellende af. Omdat ik dit nooit meer wilde meemaken ben ik weer gaan spitten op het internet en kwam uit bij een …orthomanuele dierenarts. Hiervan zijn er twee van in Nederland. Orthomanule therapie is net weer even anders dan chiropractie. Omdat het een spoedgeval was kon ik de volgende dag al terecht bij haar. Er ging toen een wereld voor mij open.

In de wachtkamer zitten mensen uit het hele land van Limburg tot Friesland en iedereen is vol lof. Ik hoor verhalen van dieren die slecht liepen door wat voor oorzaak ook en die nu weer vrolijk door het leven gaan. Slecht lopen of rugproblemen worden door de reguliere dierenartsen vaak gezien als ouderdom of artrose terwijl er misschien iets anders aan de hand is. Omdat het allemaal nog vrij nieuw is en door sommige wordt gezien als alternatief zijn er weinig doorverwijzingen door de reguliere dierenartsen. Als je aan de beurd bent dan moet je eerst even lopen met de hond. De dierenarts ziet dan hoe hij beweegt. In de spreekkamer vertel ik de voorgeschiedenis. Zij zegt dat het best een acute hernia geweest kan zijn, maar ook is het mogelijk dat Boef een gescheurde spier had door zijn escapades op de trap, wat slecht is genezen. Dan buigt zij zich over Boef en begint van allerlei botten op zijn plaats te zetten. Aan Boef zijn reactie te zien is het volledig pijnloos. Ze verteld mij dat Boef wat napijn kan krijgen en dat we over 14 dagen weer terug moeten komen. Buiten gekomen schudt Boef zich eens uit en loopt naar de auto alsof er nooit iets is gebeurd. De volgende twee weken lopen vrijwel probleemloos. Bij de controle zet ze nog wat op zijn plek en verteld dat dat we pas over 3 maanden terug hoeven te komen. Halverwege die periode gaat het even mis. Gelukkig niet zo heftig. We gaan dus eerder en weer zet ze iets recht. Het gaat nu al een half jaar prima. Af en toe verstapt hij zich en hinkelt dan even maar dat is van korte duur en pijnstilling is dan niet eens nodig. Ook zijn de bloedwaarden tegenwoordig prima in orde. Volgens de orthomanuele dierenarts is het wel verklaarbaar; doordat de boel niet op de goede plek staat drukken botten op spieren en dergelijke waardoor ontsteking ontstaat. Ook loopt hij weer veel meer. Zelfs in de hele koude periode die net achter ons ligt was er niets aan de hand. Vorig jaar liep hij nog met een sjaal om en de kou was een drama voor hem, steeds ging het mis.! Hij loopt nu driemaal daags zeker een kilometer per keer en dat is toch niet gek voor een oude zak met deze achtergrond. Hoe kouder en hoe meer wind hoe liever hij het heeft, zonder enig probleem.

In april gaan we weer voor controle. Mocht u meer informatie willen kunt u mij mailen
schellinkhout@planet.nl of kijk dan eens bij www.kreupeldier.nl

Met dank aan: Bella en Boef
Datum: 25-03-2012