05-02-2012    

BouvierBemiddeling

Allereerst willen wij Loes, Ruben en Xero heel hartelijk danken voor hun erg gewaardeerde uitnodiging om iets meer te vertellen over de BouvierBemiddeling. En daarvoor een plekje in te ruimen op Xero’s site! Wij kennen hen al wat langer dan vandaag en hebben heel veel waardering voor de manier waarop zij Xero’s site hebben vormgegeven en ingevuld. En hoe zij de vele, gezellige, en informatieve bijdragen delen met anderen. Geweldig! Wij maken dus ook heel dankbaar gebruik van hun aanbod en stellen onszelf graag nader voor.

Op kerstavond 2007 deed bouvier Bo zijn intrede bij ons, Ylona en mijn twee terriėrs Sam en Jip. Over Bo was helemaal niks bekend, hij was zwervend aangetroffen en bang voor zo’n beetje alles wat bewoog. Hij kende niks, wist niet wat een beloning was, duidelijk wel wat straffen was. Hij was al wat ouder, maar hoe oud wist niemand. Hij werd ergens tussen de 5 – 8 jaar geschat. En: hij had ook nog een hartruis. Zijn papieren om een nieuw thuis te vinden waren dus niet best. Toch besloot ik dat hij bij ons kon komen. Waarom? Omdat ik het idee had dat ik iets voor hem kon betekenen, maar nog veel meer dat hij ook iets voor ons kon betekenen. Omdat ik wilde ervaren of een hond met een onbekend verleden maar duidelijk aanwezige angst nog kon veranderen. Omdat mijn terriėrs heel selectief waren met andere honden, maar een bouvier altijd goed was.

In de eerste twee weken dat Bo bij ons was, hebben mijn terriėrs hem onder tanden genomen. Niet heel letterlijk maar Bo werd keurig en overtuigend meegedeeld dat hij helemaal niks in te brengen had. Dat vond Bo duidelijk alleen maar heel prettig. Hij hoefde zich nergens meer zorgen over te maken, de terriėrs vertelden hem wel wat te doen. Bo maakte deel uit van een roedel en dat deed hem duidelijk goed.

Na die eerste twee weken alles keurig te hebben opgevolgd, en bij de terriėrs van alles te hebben afgekeken, wilde Bo ook wel met mij aan de slag. Leren wat snoepjes waren. Leren wat beloningen waren. Vanuit het gegeven dat hij kennelijk niks dan straffen kende, heb ik de eerste tijd het andere uiterste met Bo opgezocht: alleen maar belonen, belonen, belonen. Moest iets toch (zoals mee in de auto) dan werd hij wel even onder druk gezet, want hij moest toch leren dat hij mij echt wel kon vertrouwen. Het gebeurde allemaal vanuit een stuk gevoel, intuļtie. Zowel bij hem, als mij, als bij mijn terriėrs. De eerste keer dat Bo zich vol vertrouwen tegen mij aan schurkte, zomaar uit het niets, liepen de tranen over mijn wangen van pure ontroering.

Vanaf dat moment konden we de balans gaan zoeken tussen correcties en beloningen. Bo heeft mij in de eerste maanden na zijn komst hier, ongelooflijk ontroerd, meerdere malen. Evenals de wisselwerking tussen Sam, Jip en Bo. Ik heb nog nooit zo’n mooi proces meegemaakt. Op enig moment kwam de nog jonge Tys erbij, een kruising koningspoedel / bouvier van 4 maanden oud. Bo wierp zich vol verve op zijn vaderrol en heeft Tys een prachtige opvoeding gegeven. Bo beschermde Tys ook actief in bepaalde situaties: ook dat heb ik vol verbazing en ontroering zien gebeuren.

Bo mocht slechts twee jaar bij ons zijn. Zijn afscheid kwam heel snel en heeft me heel veel verdriet gedaan. Hij heeft, zoals ik verwachtte, zoveel toegevoegde waarde voor ons gehad … ik wilde die ontroering, die ik bij hem gevoeld had, wel vaker mee maken. Maar ja, dat gaat niet altijd hč. Wat ik wel kon doen was andere mensen ook overtuigen van het moois wat je mee kunt maken als je een bouvier een tweede kans wilt geven … mijn bemoeienissen met de herplaatsing van bouviers en de begeleiding van de baasjes ging van start. Naast de adoptie van Bo was dit een van de beste keuzes die ik ooit heb gemaakt. Niet alleen kan ik op deze manier de bouviers helpen, het is ook geweldig om de baasjes, die een bouvier een nieuwe kans en een warm welkom geven, bij te staan. Op welke manier en met welke middelen dan ook.


Al 4 jaar lang houd ik me bezig met de begeleiding van baasjes en bouviers. Eerst bij een andere organisatie, maar sinds 1 december 2011 ben ik zelf van start gegaan met de BouvierBemiddeling. Hierin bijgestaan door enkele deskundigen, zoals een dierenarts en een gedragsdeskundige.

De BouvierBemiddeling is er voor iedereen die op zoek is naar een nieuw bouviermaatje, die noodgedwongen afscheid moet nemen van zijn of haar geliefde huisgenoot, of die te maken heeft met gedragsproblemen bij zijn of haar bouvier. De kennis en ervaring waarover wij beschikken met betrekking tot bouviers en bouvierbaasjes, hebben wij opgedaan dankzij al die mensen die ons een inkijk hebben willen en durven geven bij de keuzes die zij maakten in het belang van de bouvier. Deze kennis en ervaring wil de BouvierBemiddeling heel graag inzetten voor al die andere bouviers en bouvierbaasjes, die onze hulp nodig hebben. Op deze manier kunnen we niet alleen blijven helpen, we blijven ook leren; elke dag weer!

Wij nodigen jullie graag uit voor een bezoekje aan onze site: www.bouvierbemiddeling.nl. Wil je meer weten, heb je onze hulp nodig, of wil je iets met ons delen? Stuur dan een mailtje aan bouvierbemiddeling@hotmail.nl! Wij zullen dan zo snel mogelijk antwoorden!

Hartelijke groet en graag tot mails of ziens,
BouvierBemiddeling

Ylona

Met dank aan: Ylona
Website: www.bouvierbemiddeling.nl
Datum: 05-02-2012