02-10-2011    

Hoe kan ik mijn hond het beste aaien?

Lichaamstaal
Bij een kennismaking tussen mensen is een handdruk een uitdrukking van beleefdheid. Zelfs de manier waarop je dit doet geeft al meteen een bepaalde indruk. Mannen geven elkaar een stevige handdruk en zijn wat voorzichtiger bij de dames.

Is de persoon een bekende, dan begroet je elkaar misschien met een kus. Ook een schouderklopje en bijvoorbeeld een omhelzing zijn voorbeelden van aanrakingen die een soort graad van vertrouwen tonen. Hoe meer iemand je vertrouwen heeft, hoe meer je dit gaat uiten in je lichaamstaal. Verliefde koppels lopen arm in arm, niemand die er aan twijfelt dat deze mensen elkaar al langer kennen en vertrouwen. Het is deel van de manier waarop wij communiceren. Bewust of niet, mensen maken veel gebruik van lichaamstaal.

Ook honden maken bij het communiceren gebruik van lichaamstaal. En aanrakingen horen hierbij. Alleen is de betekenis van sommige aanrakingen nogal tegenstrijdig en kan dit tot misverstanden leiden. Net zoals bij ons is het aanraken bij honden aan regels onderworpen. Wat in onze ogen een speelse groet van twee honden is, is eigenlijk al een heel gesprek. Natuurlijk is de rest van de lichaamstaal, geur en de mimiek ook belangrijk maar ik wil het nu even over het aanraken hebben.

Het aanraken bij honden is geen vorm van beleefdheid. Het is een vorm van communiceren. Zo zal de hond in hogere rang dit laten zien door de andere hond aan te raken op plaatsen die alleen een hogere rang mag aanraken. Zou het andersom zijn en de lagere zou dit doen dan krijg je een conflict. Dat komt voor, meestal zal al vlug bepaald worden wie de hogere is en is alles weer pais en vree.

Aanraken van de hond is dus aan regels onderworpen:

* Zo zijn de rug en de schedel voor de hond een plaats om dominantie te bevestigen.
*. Het aanraken van de flank is vriendschappelijk.
*Toestaan van het aanraken van de kin en de nek is een teken dat er een onderlinge band is.
* Het toelaten van het aanraken van de buik is een onderdanig of vertrouwelijk gebaar.
*Borst en lies is het seksuele gebied.

Een mens hoort altijd boven de hond te staan. Maar weet jij of de hond die je tegenkomt en begroet dit weet? Een hond met dominant gedrag kan je gebaar heel anders begrijpen. Maar ook een angstige hond kan jouw signalen anders zien.

Wat doen de meeste mensen namelijk bij het begroeten van een hond? Over het hoofd aaien. Net zoals een handdruk een goed bedoeld signaal. Maar wat als een vreemde jou ineens een omhelzing geeft? Dan ga je waarschijnlijk een stap achteruit. Afhankelijk van je karakter ga je daarnaar reageren. Ook al was dit met een goede bedoeling gedaan, je ziet dit niet zo. Je hond krijgt ook een heel ander signaal bij de aanraking van zijn schedel. Jij denkt te zeggen, wat ben je lief, maar de hond verstaat het als, ik ben de baas en dat ga ik jou nu eens duidelijk laten merken.

In de meeste gevallen zal het ook geen ramp zijn. Maar als je net zo'n hond hebt die dat aanraken echt niet ziet zitten, kun je een reactie verwachten. Ook die onzekere hond zal steun zoeken bij zijn baasje en zich zo klein mogelijk maken. Oh wat is dit schattig en we aaien over het hoofd. De hond heeft eigenlijk al laten zien dat hij dit niet wil en dat jij voor zijn part de baas bent. Wat doe jij in zijn ogen? Laten zien dat dit niet genoeg is. De onzekerheid van de hond kan omslaan in paniek en angst en de aankomende hand wordt misschien zelfs gebeten.

Als je het zo bekijkt is het heel begrijpelijk hè?

Dus om te voorkomen dat het een keer misgaat kun je een hond het best in de flank of de nek aaien. Vraag in eerste instantie natuurlijk eerst even aan de persoon die erbij is of het goed is dat je dit doet. Aaien doe je natuurlijk met de haarrichting mee.

Je vriendelijke begroeting zal door de hond op deze manier ook goed begrepen worden.

Natuurlijk is het niet verkeerd om je eigen hond op de dominerende plaatsen te aaien. Van jou moet hij dit kunnen aanvaarden. Jij bent tenslotte zijn lieve baasje.

Met dank aan: Nanny en Rudi van Dijck
Website: www.hondentips.nl
Datum: 02-10-2011