25-09-2011    

Trui en jas voor de hond: Misschien chic, maar meestal niet nodig
Wie in de winter een wandeling maakt in de frisse lucht moet zich warm aankleden om warm te blijven. Veel hondenbezitters schijnen deze voor mensen verstandige regel toe te passen op hun honden en trekken hun honden een jas aan. Dit is niet nodig, echter bij honden zonder ondervacht, zoals de Podenco is dit vaak wel verstandig. Fibi is een Podenco-mix teefje uit Spanje heeft geen warme ondervacht. Bruni beschermt haar Podenco mix met een lichte fleece-mantel vóór de temperaturen onder het vriespunt. Steeds vaker ziet men honden in truien en winterjassen op straat. Maar heeft een hond, ondanks haar dikke vacht en de vetkussentjes een extra laag van stof op de huid nodig, om niet te bevriezen?

Dierenarts Peter Dirscherl heeft zelf een hond. "Met zijn dikke vacht heeft hij het warm genoeg", zegt hij. In principe heeft hij niet zoveel met winterjassen voor de hond. "Als men ziet dat de hond het koud heeft, dan moet je gewoon zorgen dat de hond beweegt of je gaat weer naar binnen," zegt hij.

Ook dierenarts Günter Heesen vindt dat honden zonder kleren buiten kunnen. Hooguit voor bijzondere rassen, dat wil zeggen, bij honden met een extreem dunne vacht, zoals een Rehpinscher, is bescherming tegen de kou nuttig. Iedere hond kan meestal de kou weer compenseren door spierarbeid. Veel mensen pakken hun hond in, hoewel dit niet nodig is.

"Als wordt geconstateerd dat de hond bibbert, dan moet je hem de gelegenheid geven om te lopen", zegt dierenarts Marita Resch.

Daarnaast kunt u zien wanneer een hond zich niet goed voelt en daar kan men op reageren. Maar speciale kleding voor de hond is niet nodig, zegt ze. "Labradors en Teckels hebben genoeg vacht om warm te blijven," zei Resch. En zieke honden moeten behandeld worden en zouden sowieso niet buiten moeten lopen.

Echter, als men een buitenlandse hond heeft, dan kan de kleding effectief zijn. "Het is dan belangrijk is dat de stof ademend is en na de wandeling onmiddellijk uitgetrokken wordt", zegt ze.

Dierenarts Silke Müller-Beckmann ziet de hondenjassen of de speciale winterjassen meer als een modetrend.

Ze zijn voor de hondenbezitter handig, omdat de dieren niet nat of vies worden, maar een reëel voordeel voor de normale hond kan ze niet ontdekken. "Alleen, als de hond de hele dag in de kou moet zitten," zegt ze, "maar dat moet sowieso worden vermeden."

Wie zijn hond zo graag een jas aan wil trekken, kan dat doen, "het kan geen kwaad voor de hond", zegt Beckmann-Müller.

Bron:
 http://www.merkur-online.de/lokales/landkreis-ebersberg/pullover-mantel-hund-vielleicht-chic-aber-meist-nicht-noetig-578607.html

Met dank aan: Evelien van Podencoworld
Website: www.podencoworld.nl
Datum: 25-09-2011