11-09-2011    

 
Hond zoekt vaker contact met man'
Laatste update: 8 april 2011

Honden benaderen een man over het algemeen vaker dan een vrouw. Dat hebben Oostenrijkse wetenschappers vastgesteld. Als honden een mannelijk baasje hebben, zijn ze eerder geneigd om toenadering te zoeken en blijven ze vaak ook langere periodes in de buurt van hun eigenaar.

Dat betekent volgens de onderzoekers van de Universiteit van Wenen echter niet per definitie dat honden zich meer tot mannen aangetrokken voelen dan tot vrouwen. Mogelijk krijgen de dieren door hun genetische achtergrond eerder de impuls om op een man af te stappen.

.
Wolven
De gevoeligheid van honden met betrekking tot het geslacht van hun baasje heeft mogelijk te maken met hun afstamming van wolven”, verklaart onderzoeker Manuela Wedl op Discovery News. “Bij wolven hebben verschillende seksen ook heel duidelijk verschillende sociale rollen.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door een experiment waarbij ze nauwkeurig
de interactie tussen honden en hun baasjes observeerden. Tien mannelijke en twaalf vrouwelijke hondenbezitters kregen om de beurt de opdracht om verschillende foto’s van honden te bestuderen. Met deze taak werden ze vooral afgeleid.


Aandacht

Terwijl de baasjes druk bezig waren en geen aandacht hadden voor hun omgeving, werd hun
hond de ruimte in geleid. Uit het onderzoek bleek dat honden met mannelijke eigenaren in deze situatie sneller en gedurende een langere periode toenadering zochten tot hun baasje. De volledige onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Interaction Studies.

Na afloop van het experiment maakten de hondenbezitters een persoonlijkheidstest. Hieruit
bleek dat ook hun karakter invloed had op de toenaderingspogingen van de honden. Mannen en vrouwen met een neurotische en ietwat onzekere persoonlijkheid bleken vaker te worden benaderd door hun hond.


Interactie
Volgens de wetenschappers is dat gedrag waarschijnlijk eenvoudig te verklaren. “Mensen met een wat onzeker karakter zoeken vaak meer interactie met hun hond, waardoor het dier er mogelijk aan gewend raakt om dicht in de buurt van zijn baas te zijn”, aldus onderzoeker Wedl.

Met dank aan: Dennis Rijnvis van InfoNu
Website: www.infonu.nl
Datum: 11-09-2011