28-08-2011    

'Mannelijke honden makkelijker voor de gek te houden'
Laatste update: 27 april 2011 11:56 info . AMSTERDAM -

Mannelijke honden hebben minder oog voor hun omgeving dan vrouwtjeshonden en zijn daardoor gemakkelijker voor de gek te houden. Dat blijkt uit een onderzoek van Oostenrijkse wetenschappers.

Als een mannelijke hond met een bal speelt die op een onverklaarbare manier groter of kleiner wordt, heeft het dier dat vaak nauwelijks door.

Vrouwelijke honden hebben een dergelijke verandering wel snel in de gaten. Mogelijk gebruiken teefjes hun ogen beter en vertrouwen reuen meer op hun neus.

Dat meldt nieuwssite Sciencemag.com op basis van wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit van Wenen.


Tennisbal
De onderzoekers confronteerden 25 mannelijke en 25 vrouwelijke honden met een tennisbal die achter een scherm langs rolde. De wetenschappers verwisselden de tennisbal achter het scherm soms voor een bal met hetzelfde uiterlijk, maar een veel groter formaat.

Uit het onderzoek bleek dat teefjes daarna vaak langer naar bal keken. De reuen leken niet op te merken dat de bal van grootte was veranderd. Zij keken niet langer naar de nieuwe bal.

De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.


Jongen
"We waren erg verrast", verklaart hoofdonderzoeker Corsin Müller. De Oostenrijkse onderzoekers hebben geen verklaring voor het verschil in visuele capaciteiten tussen mannelijke en vrouwelijke honden.

Andere wetenschappers vermoeden dat teefjes meer op hun ogen vertrouwen dan reuen, omdat ze hun aandacht moeten richten op hun jongen die in de beginfase van hun leven allemaal nog min of meer dezelfde geur hebben.

Met dank aan: Dennis Rijnvis
Website: www.nu.nl
Datum: 28-08-2011