28-08-2011    

'Een werkhond wordt gehoorzaam geboren'

Jonge Border Collie.

Veel mensen schaffen een werklustig ras, bijvoorbeeld een jachthond of een veedrijver, aan omdat deze zo goed luisteren. Men gaat er te vaak vanuit dat deze honden weinig training nodig hebben vanwege hun will to please.

Pup leert snel
Wanneer de schattige pup, zijn intrede doet in de mensenroedel, en men vanaf een week of acht begint met een puppycursus, gaat alles meestal nog goed. Rond de twaalf weken begint de pup meer interesse te tonen voor zijn omgeving en zijn zijn roedelleden van minder belang. Ook leert de pup razendsnel. Wat je dan helaas te vaak ziet gebeuren, is dat de pup zijn menselijke roedelleden begint op te voeden.


Border Collie Aylen drijft schapen.
Een veel gehoorde uitdrukking op de cursus is: 'Ja maar, hij is nog zo jong, dus dat snapt hij nog niet.' Mijn reactie op een dergelijke opmerking, ligt vaak in de trant van: 'Hoe vaak heb je de hond een koekje uit het keukenkastje moeten geven, voordat hij wist waar de koekjes staan?' De hond begint te trekken aan de riem, omdat hij een bepaalde kant op wil. Omdat het nog zo'n schattige pup is, vinden mensen dat meestal niet erg en lopen achter de pup aan. De pup heeft al snel door dat trekken aan de riem met daarbij nog wat schattige piepgeluiden hem oplevert dat hij zelf de route mag bepalen. Of de pup ontmoet Minoes, zijn poezenroedellid en wil met haar spelen. Maar Minoes vindt dat eng en rent weg. De pup vindt dat geweldig en gaat er achteraan. Het is wellicht een koddig gezicht dat een kleine pup achter een kat aanhuppelt, maar de pup zal al snel leren dat een kat wegrent als je er achteraan jaagt.


Het leuke van werkhonden is, dat ze graag bezig willen zijn. Als wij onze pups geen activiteiten aanbieden, dan gaan ze zelf wat bedenken om te voldoen aan hun actie-behoefte. En dit kan van alles zijn: slopen van de huisraad, achter de kat aanjagen, fietsers drijven of de pas gepootte plantjes in de tuin uitgraven.

Ik zie vaak cursisten die voor het eerst een hond in huis hebben en dan gekozen (denken te) hebben voor een makkelijk en gehoorzaam ras als bijvoorbeeld de Border Collie. Helaas voor de hond, wordt de werkaanleg van deze hond niet altijd goed begrepen en wordt zijn gedrag niet in goede banen geleid, waardoor er probleemgedrag ontstaat. De hond jaagt bijvoorbeeld achter alles aan wat beweegt en/of wil kinderen bijeen drijven. Doordat werkhonden over het algemeen behoorlijk slim zijn, zijn ze ons mensen regelmatig een aantal stappen voor. Het is daarom erg belangrijk je dit te realiseren. Het is een grote fabel, dat een werkhond uit zichzelf naar ons luistert. Het is juist andersom, met een werkhond in huis, moeten WIJ aan het werk!

Met dank aan: Carin Appelman en Ymber
Website: www.hc-chimie.nl
Datum: 28-08-2011