14-08-2011    

Instructies voor steppen met je hond

Enthousiast
Sommige honden vinden het steppen vanaf het begin leuk en willen alleen nog maar aan de step. Andere honden aarzelen aanvankelijk, maar we moeten de hond nog tegenkomen die er niet van houdt. Als aarzelende honden met geduld worden begeleid, wennen ze gewoonlijk snel aan de step en zijn ze uiteindelijk net zo enthousiast.

Veiligheid tijdens het steppen
Zorg dat je hond goed luistert. Een hond die niet goed luistert, is een gevaar voor hemzelf, zijn baas en medeweggebruikers. Leer je hond eerst alle commando’s aan die je nodig denkt
te hebben voor het steppen. Met name ‘rechts’ en ‘links’ zijn van groot belang. De hond loopt iets voor je uit en kan dus niet altijd inschatten wat je van plan bent.

Kies voor rustige paden en verken deze eerst voordat je gaat steppen. Vermijd drukke wegen met autoverkeer en smalle paden met mogelijke obstakels. Vermijd ook zeker in de startfase situaties waarin de hond erg kan worden afgeleid, zoals loslopende honden.

Wij raden kinderen ten zeerste af om met hun hond te gaan steppen. Honden zien kinderen vaak niet als hun leidinggevenden. Daarmee voldoet deze combinatie niet aan onze stap 1, dat de hond goed moet luisteren.

Wil je lange afstanden gaan steppen en het tempo opvoeren, zorg er dan voor dat zowel jijzelf als de hond goed getraind zijn.

De eerste keer steppen met je hond
Neem de step mee naar binnen, zodat de hond al aan de step kan wennen. Loop af en toe wat rond met de step zonder iets van de hond te verwachten.

Om vertrouwd te raken met het steppen adviseren wij je om eerst zelf te oefenen, zonder hond. Een van de moeilijkste onderdelen van het steppen is het wisselen van stepbeen. De techniek is om de voet op het footboard op de hak naar buiten te draaien, de hak blijft op het footboard staan en de tenen van het stepbeen plaats je op de vrijgekomen plek op het footboard. Je kunt het beste na 5 tot 15 keer wisselen van stepbeen.

Pas als je het steppen goed beheerst en rust uitstraalt, kun je met je hond aan de slag.

Schaf een goedpassend tuig aan voor je hond. Goede dierenspeciaalzaken kunnen je hierover uitgebreid informeren en vaak kun je ter plekke uitproberen welk tuigje het beste is voor jouw hond. Zorg in ieder geval voor minimaal een vingerbreedte ruimte tussen de riempjes en de huid. De uitrusting moet de hond passen, niet zijn vacht. Kijk voor tuigjes in onze webshop.

Laat hem eerst goed zijn behoefte doen voordat je begint.

Om hem zijn energie al wat kwijt te laten raken, kun je eerst spelletjes doen.

Doe daarna wat aandachtsoefeningen om hem helemaal op jou te laten richten.

Zorg dat je beloningsbrokjes bij de hand hebt! Positieve erkenning is de beste manier om te trainen. Zodra de hond vertrouwd is met de step, zullen de traktaties minder vereist zijn. Als je klaar bent met steppen mag je hond natuurlijk best nog een keer getrakteerd worden.

Roep je hond en vraag hem naast de step te gaan zitten of staan. Neem je tijd, het is een nieuwe situatie voor de hond.

Loop eerst rustig en wen de hond eraan om netjes in een rechte lijn naast de step te lopen. Indien nodig kun je iemand vragen om te assisteren, dan kan een persoon met de step lopen en de ander met de hond. Probeer de hond zo te positioneren dat hij de step of de Walky Dog niet aanraakt.

Vermijdt in dit stadium scherpe bochten.

Verhoog vervolgens het tempo en jog met de hond en step (zonder de hond vast te maken). Doe dit gedurende 5-10 minuten.

Als de hond zonder onzekerheid met je mee rent, is hij klaar om aan de Walky Dog mee te gaan. Klik zijn tuig aan de Walky Dog en ga eerst weer naast de step lopen. Verwissel van kant waardoor je eerst naast de hond loopt en daarna met de step tussen jullie beiden in. Voor de zekerheid kun je weer iemand vragen om met je mee te lopen, om de hond aan een extra lijn te houden. Mocht de hond bang worden en weg willen, is dat een goede beveiliging.

Blijf zoveel mogelijk in een rechte lijn lopen. Houdt de hond gefocust op een voorwaartse beweging. Als de hond weet dat hij een doel heeft, zal hij zich meer op zijn gemak voelen. Dit zou nog eens 5-10 minuten kunnen vergen.

Voer nu het tempo op en begin te joggen. Na 5-10 minuten verplaats je een deel van je gewicht op de step.

Ga nu rustig de stepbewegingen maken, wissel van voet en bouw het tempo langzaam op.

Neem de tijd! Het hoeft niet perse in 1 keer te lukken, maar de meeste zelfverzekerde honden krijgen het in 1 enkele sessie onder de knie.

Als de hond bang wordt of gaat tegenstribbelen, stop dan en ga op een later moment terug naar een stadium waarin je succes had. Of begin op een later tijdstip opnieuw.

Je hond moet er plezier aan beleven!

Geef je hond complimenten tijdens het steppen!

Veiligheid in gebruik
Als je met een hond stept, adviseren wij om de hond aan de rechterkant te laten lopen. Zo heeft hij het minste last van tegemoetkomend verkeer.

Bouw het steppen rustig op. Het is ook niet verantwoord om zonder training een marathon te lopen of de Vierdaagse te wandelen.

Step niet langer dan een half uur achter elkaar. Las dan een pauze in waarin de hond even zijn gang kan gaan.

Controleer regelmatig de voetkussens van de hond op schaaf- en snijwondjes.

Wees alert bij warm weer. Wij adviseren om op warme dagen alleen ’s morgens of ’s avonds te steppen. Vermijd hete bestrating, de hond loopt dan gemakkelijk blaren op.

Laat de hond nooit onbeheerd aan de step. Koppel hem los en maak hem met een riem vast op een veilige plek.

Draag stevig schoeisel met een goed profiel en voldoende grip. Bij intensief gebruik adviseren wij om schokdempende schoenen te dragen.

“Wees een ruiter” en zorg ervoor de controle te behouden over de richting en de snelheid.

Wees alert op situaties waardoor je hond kan worden afgeleid. (honden, paarden, opwaaiende blaadjes)

Pas op voor gevaarlijke oppervlakten zoals grint, zand, glas, hobbels en richels.

Zorg voor goed afgestelde remmen en een juiste bandenspanning.

Beginners adviseren wij een fietshelm te dragen.

Controleer losse delen voor elke rit. Neem een fiets reparatieset mee en eventuele reserveonderdelen.

Steppen in het bos is fijn maar denk eraan dat de banden in de zachtere ondergrond meer weerstand ondervinden. Het is raadzaam de spanning van de banden te verminderen. Dit geldt ook voor het steppen op zandpaden.

Het belangrijkste is natuurlijk om veel plezier te hebben alleen of met je hond. Bewegen en steppen is leuk, gezond en in principe verantwoord voor mens en hond. Dogatti kan echter geen verantwoordelijkheid nemen voor jouw gezondheid en die van jouw hond. Bij vragen of twijfels adviseren wij met klem een arts en/of dierenarts te raadplegen.

CalorieŽntabel
Uw calorieverbranding op de step zit tussen fietsen en het hardlopen in. Het voordeel van de step ten opzichte van het hardlopen is dat steppen minder blessure gevoelig is en makkelijker toe te passen is in het dagelijks leven (als vervoermiddel). Iedereen kan steppen van 2 tot 100 jaar, ook mensen met een hoger lichaamsgewicht.Hieronder een overzicht. De calorie-verbranding is afhankelijk van uw lichaamsgewicht.

Met steppen in deze tabel bedoelen we de step voor volwassenen!

De calorie-verbrandingswaarden zijn gebaseerd om iemand met een redelijk goede conditie en een goede steptechniek. Mensen die beginnen met steppen verbranden doorgaans meer dan aangegeven in deze tabel.

Calorie-verbranding bij iemand van 75 kg :
 

Bezigheid: Tempo: Kcal: Kjoules:
1 uur zitten -     75   315
1 uur wandelen   3 km per uur   150   630
1 uur wandelen   6 km per uur   375 1575
1 uur fietsen tour 20 km per uur   600 2520
1 uur fietsen snel 30 km per uur   750 3150
1 uur steppen tour 18 km per uur   820 3444
1 uur steppen snel 22 km per uur   950 3990
2 uur zitten -   150   630
2 uur wandelen   3 km per uur   300 1260
2 uur wandelen   6 km per uur   750 3130
2 uur fietsen tour 20 km per uur 1200 5040
2 uur fietsen snel 30 km per uur 1500 6300
2 uur steppen tour 18 km per uur 1640 6888
2 uur steppen snel 23 km per uur 1900 7980

De verkeerswet en de step

Volgens de wet is de stepgebruiker voetganger! Echter, de Nederlandse Autoped
Federatie adviseert u het volgende:

Gedraag u in het verkeer als fietser indien u:
een autoped voor volwassenen (met rem) bestuurt, d.w.z. een stads, tour, downhil, cross, recreatie of wedstrijdstep EN ook de grotere vouwsteps met remmen. Dus alles met 10 inch wielmaat en groter dient zich als fietser te gedragen (mits de wegsituatie zich daar voor leent).
Bijvoorbeeld: de Kickbike, de AW Footbike, MD-bike, XH, Sidewalker blauwwerk modellen, Dashboard, Rollerbyke, MFT, Pakka, Spurter, de Greatsteps (Gamma) of gelijksoortige merken hieraan.


Gedraag u in het verkeer als voetganger indien u:
Een ministep bestuurt (10 inch wieletjes of kleiner), dus en kleine step met skate wietjes (of gelijk hieraan)
Bijvoorbeeld de merken, Micro-Scoot, Speedstick, Inline-Scoot, de Ciro, de Scootr, de Razor en gelijksoortige steps hieraan.

In het algemeen:
Gemeentes hebben in bepaalde voetgangerszones regels opgesteld waarbij er bijvoorbeeld niet gestept mag worden in de voetgangers zone ondanks dat je voor de wet voetganger bent. Hoog Catherijne in Utrecht is zo’n voorbeeld. Ook andere binnensteden doen moeilijk bijvoorbeeld de Oudestraat in Kampen. Deze afwijkende regels zijn er niet voor niets. In deze zones is het niet veilig om te steppen (houd u aan deze afwijkende regels om ongelukken te voorkomen). Een verantwoord stepgedrag is hierin cruciaal, dat geldt voor jongeren en ouderen!

Tips:
Voorzie uw step van reflectoren en draag in schemering/avond kleding met reflectie!
Voor het bevestigen van licht op de step kan je een dynamo om de as monteren (in veel fietszaken te koop). Deze zijn ideaal voor de step. Batterij verlichting is natuurlijk ook een oplossing. Voor de combinate jongeren (tot ca. 14 jaar) en ministeps geldt dat het dragen van helm, knie- en armbescherming geen overbodige luxe is. Voor stepwedstrijden heeft de NAF sinds 2006 een helmverplichting ingesteld.

Treinreizigers:
Tot 1999 kon de autoped gratis mee in de trein, nu is het echter zo dat alleen kindersteps en vouwsteps gratis mee mogen in de trein.

Bron: Dogatti.eu , Nederlandse Autoped federatie (NAF)

Voor meer info over een workshop steppen op  17 september 2011 vindt u op de website.

 

Met dank aan: Saskia en Benko van de Ven-Vink
Website: www.opstapmetdehond.nl
Datum: 14-08-2011