14-08-2011    

De hond in onze maatschappij (hondenpoep, blaffen, bijten, loslopen, in de natuur)

Hond in de omgeving
Honden maken deel uit van onze samenleving. Zij geven vrolijkheid en kleur aan het leven van de hondenbezitter. Bovendien zijn honden soms zelfs onmisbaar als hulphond voor gehandicapten of bijvoorbeeld bij het opsporen van vermisten. Echter... De publieke ruimte moet met elkaar gedeeld worden. Als we daarbij geen rekening houden met elkaar ontstaat overlast. Wat mensen als hinderlijk ervaren is voor iedereen verschillend: harde muziek, rommel op straat, stank van een fabriek maar ook hondengedrag. Als er geklaagd wordt over honden heeft dat meestal te maken met poep, blaffen of loslopen.

Hondenpoep
Hondenpoep is een van de grootste volksergernissen. Met name in de grote steden is hondenpoep op de stoep en grasvelden een ware plaag. Hondenpoep op straat, op grasvelden, in de speeltuin en op andere plekken zorgt ervoor dat mensen een hekel krijgen aan honden. En dat is jammer.


Over hondenpoep zijn drie feiten te melden:
1. Net als ieder ander wezen poept een hond één of meer malen per dag.
2. Niemand vind het leuk om in de poep te staan, ook hondenbezitters niet.
3. In hondenpoep kunnen zoönosen zitten. Dat zijn ziekten die overdraagbaar zijn van hond op mens. Deze kunnen voor kwetsbare mensen gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Gelukkig kun je een hond leren om op een bepaalde plek zijn behoefte te doen. Dat kan op een daarvoor bestemd veldje zijn of op een grasveld waar u het gemakkelijk kunt opruimen. Wat u ook doet, straf de hond nooit voor ongelukjes binnenshuis of buitenshuis. De hond zal hierdoor alleen leren dat zijn behoefte doen 'straf' betekent. Vervolgens zal hij het zoveel mogelijk doen als u niet kijkt. En dat is nu vaak juist als u niet met hem buiten aan de wandel bent.

Het is verstandig uw hond te leren op een daarvoor geschikte plek te poepen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uw hond te leren op straat te poepen, zo kunt u de poep makkelijk oppakken. In hoog gras is dat vaak lastiger. Als er in uw buurt plaatsen zijn waar u de hondenpoep mag laten liggen, is het wellicht handig uw hond te leren om daar te poepen. Er zijn echter veel honden die weigeren te poepen op bevuilde poepveldjes. Dwing uw hond niet daar dan wel te poepen maar wees blij met zijn zindelijkheid, u heeft een schone hond!

Zogenaamde 'ongelukjes' ruimt u natuurlijk altijd op. Neem daarom voor de zekerheid altijd wat mee om de poep op te ruimen. Dat kunnen poepzakjes zijn die u koopt bij de gemeente of de dierenspeciaalzaak maar ook een boterhamzakje voldoet uitstekend. Overleg met uw gemeente voor voldoende poepbakken is wel aan te raden. Niemand vindt het fijn om een half uur met een vol poepzakje te lopen voordat u bij de dichtstbijzijnde bak bent beland. Doe dit als dat mogelijk is met een aantal hondenbezitters in uw wijk. Samen staat u altijd sterker!

Blaffende honden
Blaffen is een manier van communiceren van de hond. Dat een hond blaft, is dus normaal. Nagenoeg alle honden blaffen, de een wat vaker dan de ander.

Zolang er met mate wordt geblaft, is dit geluid meestal gewoon onderdeel van het dagelijkse leven en wordt het niet als storend ervaren. Veel, langdurig en hard blaffen (of janken) kan leiden tot klachten uit de omgeving.


Overmatig blaffen kan verschillende oorzaken hebben.

1. Het kan aangeleerd gedrag zijn: de hond wordt beloond als hij blaft.
2. Het kan te maken hebben met agressie of verdediging van territorium: hard blaffen als de kat van de buren in jouw tuin komt.
3.Het kan veroorzaakt worden door een gevoel van onbehagen als de hond alleen thuis is. Veelal heeft dit te maken met angst. Honden zijn groepsdieren en raken in paniek als ze zomaar alleen moeten blijven. Maar een hond kan ook hebben geleerd dat zijn baas snel terug komt als hij maar flink blaft. En tenslotte speelt verveling dikwijls een rol als de hond alleen achter blijft. Met een leuk blafspelletje tegen postbode, voorbijgangers of vogels, vliegt de tijd...!

Leer uw hond, stap voor stap, dat alleen thuisblijven niet het einde van de wereld betekent. Op een goede pupcursus wordt daarbij uitgebreid stilgestaan. Elke hond moet alleen leren blijven, al is dit voor honden onnatuurlijk. Zonder de groep is het leven van een hond niets waard namelijk en per definitie onveilig. Gelukkig kunnen honden veel aanleren en kunnen ze ook iets leren wat in feite tegen hun natuur indruist. Misschien leeft u zo dat het niet waarschijnlijk is dat uw hond -lang- alleen moet zijn. Maar je weet nooit wat er in de toekomst gaat spelen en als u weet dat een zeer hoog percentage van de honden in de Nederlandse asielen daar zit omdat ze niet alleen kunnen blijven weet u dat u uw hond een enorme dienst bewijst hem te leren rustig alleen te blijven.

Blaft uw hond overmatig? Zoek contact met een erkende hondengedragstherapeut. Hij of zij kan samen met u de oorzaak van het blaffen achterhalen en een plan van aanpak opstellen. U vindt een erkende gedragstherapeut via: www.alphagedragstherapeuten.nl
Ga nooit over tot het omdoen van een apparaat als een anti-blafband. Een dergelijk middel geeft de hond stress en neemt de oorzaak van het gedrag niet weg. Bij honden die angstig zijn bij het alleen zijn is het gebruik van een anti-blafband rampzalig en niets anders dan dierenmishandeling.

Loslopende honden
Honden hebben beweging nodig. Ze willen rennen, graven, snuffelen en ravotten. Daarvoor is een dagelijkse uitgebreide wandeling nodig. Helaas mag en kan de hond niet overal loslopen. In de stad wordt een loslopende hond al snel als hinderlijk gezien. Ook kan hij het verkeer en zichzelf in gevaar brengen. In veel natuurgebieden is de hond (helaas) een ongewenste gast: hij mag er of helemaal niet komen of alleen als hij aangelijnd is.

‘Hij doet niks hoor’

Heeft u uzelf wel eens betrapt op het uitspreken van deze zin? Dikwijls ontgaat het de hondeneigenaar dat de hond gedrag vertoont dat niet iedereen kan waarderen. Bijten zal de hond waarschijnlijk niet, maar wel snuffelen aan benen, voor de voeten lopen of handen likken. Goed bedoeld door uw hond, maar niet iedereen kan dit waarderen en voor mensen met angst voor honden kan het ronduit eng zijn. Zorg ervoor dat uw hond zijn aandacht op u richt, geen andere mensen hindert en bij u komt wanneer u hem roept. Wanneer uw hond weinig tot geen overlast veroorzaakt in een gebied richting andere recreanten, wild en vee, is de kans groter dat u nog lang van deze wandelplek kan blijven genieten! Aanlijnplicht voor honden en afsluiting van een gebied voor honden is bijna altijd als gevolg van onplezierige ervaringen.

Film losloopgebieden
De Hondenbescherming laat met deze film zien wat gemeentes anno 2008 aan hond en diens bezitter bieden.  Film losloopgebieden en Folder 'Positief hondenbeleid in 10 punten' op de website van de hondenbescherming.

Hond in natuur
Helaas lijken honden en natuur tegenwoordig twee onverenigbare zaken. Ons inziens is dit niet terecht. Er zijn wel zaken die aandacht behoeven. Jachtinstinct is diep geworteld in de hond. Niet bij alle honden ligt die zo dicht aan de oppervlakte maar in beginsel heeft elke hond de neiging achter snel voortbewegende zaken aan te rennen.

De wereld is nu eenmaal vol verleidelijke dingen om achteraan te gaan: katten, joggers, schapen, fietsers, eenden, hazen en eventueel zelfs bromfietsen of auto's. Een jagende hond zorgt vaak voor boze reacties van mensen. Uw hond laat immers anderen flink schrikken en wat bovenal erg belangrijk is is dat een jagende hond tot een beperking van de bewegingsvrijheid van alle honden kan leiden. Laat uw hond daarom NOOIT zelfstandig najagen. Het is gevaarlijk voor de hond en voor andere dieren, het is buitengewoon hinderlijk voor andere mensen en het is bovendien zeer moeilijk weer af te leren.

Uw hond en andere honden
Het is belangrijk dat uw hond in zijn opgroeiende tijd kennis leert maken met andere honden. En dat hij leert dat niet alle honden op zijn moeder en broers en zussen lijken. Er zijn grote en kleine, zwaargebouwde en langharige honden. Honden met korte neuzen en met lange, honden met behaarde hoofden en met krulstaarten. Breng uw pup in contact met honden die veilig zijn bij pups. Informeer daarvoor bij de eigenaar van die hond. Vertrouwt u het toch niet laat uw pup dan niet bij die hond in de buurt. Niet alle honden vinden pups leuk en er zijn er die niet schromen ze te bijten. Dat betekent niet dat die hond vals is of ziek. Het is een fabel dat volwassen honden puppies nooit iets doen. Wees verstandig en ga zo'n hond liever uit de weg.

Er zijn vele ongeschreven regels in de hondenwereld, noem het de hondenetiquette. Enkele daarvan staan hieronder:

1. Laat uw hond niet zonder meer naar alle honden toe rennen. Ook niet wanneer uw hond geen kwaad in de zin heeft. U weet niet of de andere hond zin heeft om te spelen met uw hond en misschien schrikt hij wel van die op hem af denderende hond. Bovendien bent u nooit op tijd wanneer de honden onverwacht ruzie krijgen;

2. Laat uw hond nooit naar een aangelijnde hond toe gaan, de hond kan herstellend zijn van een operatie, onvoldoende goed luisteren of bang of agressief zijn;

3. Roep uw hond bij u en lijn hem aan als u merkt dat de eigenaar van een naderende hond zijn hond bij zich houdt;

4. Sta uw hond niet toe speelgoed van een andere hond af te pakken, dit zorgt vaak voor serieuze vechtpartijen;

5. Let goed op uw hond in het contact met andere honden, ziet u spanning ontstaan tussen beide verbreek dan het contact en loop door, laat honden het nooit 'samen wel uitzoeken', een knokpartij kan naar uitpakken en niemand wordt daar beter van;

6. Laat uw hond geen andere honden lastigvallen door ze op te jagen, aan te blaffen, of anderszins lastig te vallen;

7. Loop met uw loopse teef op plekken waar weinig andere honden lopen en waarschuw eigenaren van tegemoetkomende honden op tijd dat uw hond loops is. Sommige reuen hebben erg veel last van hun hormonen wanneer zij in aanraking komen met loopse teven en/of hun geur.

Met dank aan: Margriet Koen van de Hondenbescherming
Website: www.hondenbescherming.nl
Datum: 14-08-2011