12-06-2011    

Eerste hulp bij oververhitting

Oververhitting zorgt jaarlijks weer voor veel slachtoffers en ontstaat veelal doordat dieren opgesloten worden in auto’s, serres, schuren en andere slecht ventilerende ruimtes.
Omdat honden niet transpireren zoals mensen kunnen ze hun warmte moeilijk kwijt. Mensen transpireren uit de huid en honden alleen via de voetzooltjes en door te hijgen. Daarom ligt oververhitting ook snel op de loer. Het bloed wordt taai en al snel zal de hond in coma raken met de dood tot gevolg.

Vooral oudere honden, en honden met een dikke vacht, met hartklachten of de korte neuzen rassen lopen extra risico om oververhit te raken. Zorg dat je met warm weer ook altijd water bij de hand hebt tijdens wandelingen en ook tijdens auto ritten is water geen overbodige luxe, denk maar eens aan een file . Ook fietsen met de hond is uit den boze en plan grote wandelingen voor de vroege ochtenduren.

Het strand is ook leuk ,maar bedenk wel dat het zand rond het middaguur erg heet kan zijn evenals het wegdek, waardoor er blaren op de voetzolen kunnen ontstaan.

De verschijnselen.
De hond gaat braken, zwaar hijgen, krijgt een blauwe tong krijgt, gaat op de grond liggen.
Mocht de hond oververhit raken, dan moet hij zo snel mogelijk afgekoeld worden, door middel van natgemaakt handdoeken en deze regelmatig opnieuw nat maken. Geef hem klein slokjes water en neem zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.

Verkoelende tips
Badje of sproeier. Trek de hond een vochtig oud t-shirt aan of leg een natte handdoek over hem heen. Er zijn ook koeldekens te koop, deze blijven 24uur koel,ook ideaal om mee te nemen op vakantie. Doe wat yoghurt in de ijsbakjes en vries deze in.

Zavage

Met dank aan: Zavage
Website: www.zavage.nl
Datum: 12-06-2011