22-05-2011    

Canine Freestyle

"Freestyle" kent een grote verscheidenheid aan oefeningen. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het een hond leren, van slalom door de benen, lopen op achterpoten tot springen over het lichaam van de handler. Hoe meer variatie je kan laten zien, hoe hoger de waardering van de jury.

Wel wordt er altijd gelet op de veiligheid van de hond, met andere woorden, de oefeningen mogen geen gevaar opleveren. Het mooie van deze sport is, dat je het met vrijwel iedere hond kan doen, mits de gezondheid dat toelaat. Veel oefeningen worden aangeleerd met behulp van de clicker. Daarmee kun je exact aan je hond aangeven welk gedrag je graag herhaald wilt zien. De hond moet hierbij zelf nadenken welk gedrag hem de beloning oplevert. Die beloning is de motivatie voor de hond om met je samen te werken. Hoe makkelijker een hond te motiveren is, hoe sneller hij zal leren.

Nadat de hond een diversiteit aan oefeningen heeft geleerd, is het de kunst om alle oefeningen zodanig aan elkaar te koppelen, dat er een vloeiend geheel ontstaat, dat past bij de gekozen muziek. Als handler kan je kiezen voor een outfit om extra dimensie te geven aan het geheel, waardoor het voor het publiek een lust is om naar te kijken. Uiteraard staat plezier voor hond en handler zelf, op nummer 1.

Sandra Davis heeft grote invloed gehad op de ontwikkeling van deze sport in Amerika. In Engeland zijn grote namen als Attila Szkukalek en Richard Curtis, Tina Humphry en Donelda Guy niet meer weg te denken. Het is deze vorm van dansen die je in Nederland terug ziet onder de naam dogdancing of ook wel doggydance

Reglementen Freestyle
Alle bewegingen zijn toegestaan mits het geen gevaar oplevert voor mens en/of hond. Gevaarlijke oefeningen leveren een diskwalificatie op. Alle oefeningen op afstand, wave's/slaloms, sprongen en allerlei andere innovatieve dansvormen worden aangemoedigd. De bewegingen mogen vanuit alle posities worden uitgevoerd.
Kostuums en attributen moeten passen bij de thema van de muziek. Attributen moeten een wezenlijk onderdeel van de routine zijn en mogen GEEN beloning zijn voor de hond. De attributen mogen wel rondgedragen of geapporteerd worden mits het niet wordt gebruikt als beloning. "prooischudden" leidt tot aftrekpunten. Mensen en honden mogen niet als attribuut dienen in de wedstrijd. Honden mogen een bijpassende halsband en/of bandjes om de pootjes dragen, mits deze passen in de routine. Gewone halsbanden zijn niet toegestaan in de wedstrijdring. De hond compleet verkleden is niet toegestaan.

Diskwalificatie volgt als:
* De hond de ring bevuilt
* De hond de ring verlaat
* Beloning in de ring (Is alleen toegestaan in de voer-fun klasse)
* De handler zijn hond overmatig straft
* De handler jekeer gaat tegen de jury
* Oefeningen gevaar opleveren voor mens en/of hond.

Overmatig blaffen leidt tot punten aftrek.

Hanneke (Zavage) heeft een show van Brigitte gezien en hele mooie foto's hiervan genomen. Hanneke bedankt voor de onderstaande foto's.Met dank aan: Brigitte van Gestel
Website: www.caninefreestyle.nl
Datum: 22-05-2011