22-05-2011    

De Gentle leader
 (en vergelijkbare merken zoals o.a. Halti, Friendly Headcollar) is een hulpmiddel om het lopen aan de lijn te verbeteren bij honden die hun gewicht in de lijn gooien of honden en/of honden die erg met hun omgeving bezig zijn. De Gentle Leader is vergelijkbaar met een halster zoals dat voor paarden word gebruikt. Doordat het bevestigingspunt van de lijn aan de onderkant van de kaak zit, heb je alleen de kilo's van de neus in handen. Het is nu mogelijk om de lijn, bij wijze van spreke, met 1 vinger vast te houden zonder dat de hond je nog uit balans kan trekken.

Aanpassen
Voor het omdoen van de Gentle Leader, is het nodig de snuitband (3)omhoog te trekken door de centrale dubbele ring (6). Doe eerst de snuitband over de neus en maak daarna de sluiting van de nekband zo hoog mogelijk achter de oren vast. De Gentle Leader past goed als de hond de snuitband niet van zijn neus afkrijgt. In het begin is het nodig om de Gentle Leader wat strak af te stellen, zodat de hond geen succes krijgt wanneer hij met zijn poot om de Gentle Leader af te krijgen. Later als de hond er aan gewend is, kan de snuitband wat ruimer worden afgesteld.


Wennen
Wen de hond aan de Gentle Leader door deze meerdere keren per dag binnen even om te doen. Voorkom dat de hond met zijn poten probeert de Gentle Leader af te krijgen, of over de vloer gaat schuren. Sta daarom direct klaar met clicker en eten, en click de hond voor iedere seconde dat hij niet met de Gentle Leader bezig is. Als de hond wat gewend is aan de Gentle Leader, is het tijd voor een demonstratie van de juiste toepassing. Gebruik tot die tijd de Gentle Leader niet tijdens het wandelen want een verkeerd gebruik van de Gentle Leader kan leiden tot nekklachten bij de hond!

Wandelen
De Gentle Leader is een hulpmiddel bij het wandelen, de principes voor het lopen aan de lijn blijven dus hetzelfde! Dit houdt in dat de lijn NOOIT strak mag staan. Draai daarom al om voordat de lijn strak staat of eigenlijk al wanneer je merkt dat de hond zijn aandacht er niet bij heeft. Wees er erg alert op dat de lijn ALTIJD in een boogje hangt, zo werkt de Gentle Leader alleen maar in wanneer het nodig is. Zou de lijn continu strak staan, dan traint de hond zijn nekspieren en is de werking van de Gentle Leader verloren. Het blijft dus zaak om jezelf te trainen in scherp zijn op een slappe lijn. Het is de meest voorkomende fout bij het gebruik van de Gentle Leader dat er een compromis gesloten wordt, de hond trekt minder hard maar de riem hangt niet slap. Indien de hond wat ziet en wil gaan trekken, draai je van hem af. Je houdt je handen op dezelfde plek dus je geeft geen rukje aan de lijn. Als de hond alert is draait hij al met je mee voordat de lijn strak staat. Indien hij het erop aan laat komen dat de lijn strak komt te staan, draait door de Gentle Leader de neus van de hond naar je toe en heb je daarmee ook zijn hele lijf. Blijf net zolang terug lopen tot de hond zich eraan over heeft gegeven en click hem voor het meelopen aan een slappe lijn. De hond zal snel ontdekken dat hij je niet meer uit balans kan trekken door opeens in de lijn te gaan hangen. Wat het wandelen een stuk aangenamer maakt.

Dagelijks of incidenteel
Er zijn eigenaren die de hond standaard uit te laten aan de Gentle Leader en daarmee dagelijks genieten van het feit dat de hond niet meer hun arm uit de kom trekt. Het is echter ook een optie de Gentle Leader mee te nemen tijdens de wandeling en deze direct om te doen zodra de hond wil gaan trekken. Het is een kwestie van uitproberen wat het beste bevalt.

Tot slot; zorg ervoor dat de lijn in een boogje blijft hangen čn nogmaals de waarschuwing om nooit een ruk aan de lijn te geven als de hond de Gentle Leader om heeft. De hond vangt die energie op in zijn nek, wat uiteindelijk tot nekklachten kan leiden!

Bron illustraties: www.gentleleader.uk

Met dank aan: Iris Tjalkes van Hondenschool Akili
Website: www.akili.nl
Datum: 22-05-2011