22-05-2011    

Fietsen met je hond

Het is prettig als je hond naast de fiets kan lopen.
 Het is bijvoorbeeld een goede manier om de conditie van de hond te trainen. Ook is het makkelijk als je op de fiets ergens heen wil en je de hond lekker mee kan nemen. Daarnaast kan het een aanvulling en variatie zijn op de dagelijkse wandelingen. De hond uitlaten naast de fiets mag echter geen vervanging worden van de wandelingen. Tijdens een fietstocht heb je doorgaans minder contact met de hond, kan je moeilijker trainen en verricht de hond dus weinig geestelijke arbeid. Daarnaast bouwt de hond door het fietsen steeds meer conditie op waardoor je steeds vaker en verder moet fietsen om de hond moe te krijgen. Om je hond moe te krijgen kan je lichamelijke arbeid het beste combineren met geestelijke arbeid (trainen) en het opdoen van indrukken (meenemen naar verschillende omgevingen en situaties).

Jong geleerd, oud gedaan
Je kan je hond al van pup af aan wennen aan de fiets door tijdens een wandeling iemand anders mee te laten lopen met de fiets aan de hand. Als je hond hier helemaal aan gewend is, laat je degene met de fiets een stukje fietsen. Doe alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Fiets ook zelf een stukje tijdens de wandeling terwijl de hond los loopt. De volgende stap is dat je naast de fietser gaat lopen met je hond aan je rechterbeen. Gaat dit goed dan hou je zelf de fiets vast zoals op de foto. De hond mag terwijl hij meeloopt niet trekken aan de lijn. Beloon/click daarom wanneer de lijn slap hangt en sta stil als de lijn strak staat. Als de hond mooi aan een slappe lijn meeloopt, kun je kleine stukjes gaan fietsen. Let erop dat de hond blijft draven zodat zijn gewrichten gelijkmatig worden belast.
Zorg dat je direkt stil staat als de hond aan de lijn trekt, dat mag hem immers geen succes geven. Beloon/click hem natuurlijk als de lijn slap hangt. Zolang de hond nog niet in de hoogte uitgegroeid is, oefen je echt maar een paar meter, meer niet. Het gaat erom dat de hond het principe leert, niet dat hij kilometers gaat maken. Bedenk dat je een jaar de tijd hebt om dit de hond aan te leren! Middelgrote tot grote honden hebben een jaar nodig om in de hoogte uit te groeien. Daarna dijen ze nog tot 2 a 2,5 jaar uit in de breedte. Zolang een hond nog niet is uitgegroeid in de hoogte zijn gewrichten nog zacht. Zou je de hond dan al te veel belasten dan creŽer je eigenlijk HD. Heb daarom geduld tot de hond een jaar is, daarna kan je beginnen met het uitbouwen van de afstand van enkele meters naar kilometers. Een richtlijn is om te beginnen met 5 minuten en dit per week met 5 minuten uit te bouwen. Als je 2 tot 3 keer per week met de hond fietst, krijgt zijn lijf de tijd om er aan te wennen maar ook de tijd om tussen door te herstellen.

Een aantal factoren om op te letten:
1. Oefen tijdens de aanleerperiode in een rustig gebied, je hebt je handen namelijk letterlijk vol.
2. Controleer regelmatig de voetzolen en laat de hond tijdens wandelingen ook al wennen aan een harde ondergrond.
3. Geef de hond 3 uur voor het fietsen geen eten i.v.m. het risico op maagtorsie.
4. Neem de hond niet mee naast de fiets wanneer het warmer is dan 20 graden. De hond kan er dan niet tegen hijgen om zijn warmte kwijt te raken.
5. Stop met trainen als de hond onregelmatig loopt.
6. Op de dagen dat je niet met je hond fietst is het goed om de hond te laten zwemmen. Zwemmen ontspant de spieren en zorgt voor een sneller herstel van training. Dit geldt niet in de winter natuurlijk. De temperatuur van het water moet wel aangenaam zijn (mei tot november).
7. Voor honden met HD is fietsen juist goed. Door de regelmatige bewegingen worden de spieren rond de heup versterkt waardoor het heupgewricht meer steun krijgt.
8. Zorg ervoor dat de hond eerst zijn behoefte heeft kunnen doen voor je aan een fietstocht begint.
9. Las tijdens lange fietstochten voldoende pauzes in en zorg voor wat water.


Springer

Als je het niet prettig vindt om maar 1 hand aan het stuur te hebben of de eigenaar bent van een hele sterke hond, is de Springer een goed hulpmiddel. De Springer is een beugel met een veer die ervoor zorgt dat de rukken van de hond tot het minimum worden beperkt. Leer de hond ook aan de Springer dat hij niet mag trekken, in tegenstelling tot de foto.

Fietskar
Een fietskar is een goed alternatief als je hond nog niet oud genoeg of juist te oud is om naast de fiets mee te lopen. Ook is het een idee als je langere einden gaat fietsen en/of het fietstempo te hoog ligt voor je hond (het draftempo van de hond ligt tussen de 10 en 15 km per uur)..
Bouw het liggen in de kar net als bij het naast de fiets lopen langzaam op.
Begin met het clicken voor in de kar liggen, daarna langzaam lopen en pas daarna fietsen.


Fietsmandje
Voor kleine honden ligt het tempo tijdens het fietsen te hoog om te blijven draven. Veel honden vinden het wel erg leuk om mee te gaan op de fiets. Leer de hond het liefst al zo jong mogelijk om in de fietsmand te zitten of liggen. Zet de hond (het liefst in een tuigje) goed vast zodat hij er niet uit kan springen. Er zijn ook korfjes te koop die over de mand passen.

Veel plezier!

Met dank aan: Iris Tjalkes van Hondenschool Akili
Website: www.akili.nl
Datum: 22-05-2011