08-05-2011    

Zwemmen  

Veel eigenaren van de echte waterhonden denken ten onrechte dat hun hond van nature direct kan zwemmen.

Niets is minder waar ook de echte water honden waar onder andere de retrievers, cockerspaniŽl en de Engelse springer spaniŽl toe behoren moeten leren zwemmen. Als ze dat niet geleerd wordt zullen ze niet vanzelf sprekend gaan zwemmen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen.

Heeft u een hond en vindt u het leuk dat hij leert zwemmen begin dan rustig aan. Gooi hem niet zomaar het water in. Uw hond kan zo schrikken dat hij nooit het water meer in durft te gaan.U gaat als volgt te werk:

Zoek een plaats op waar het water langzaam afloopt van ondiep naar dieper. Denk een zwemmeer waar je zo het water in kan lopen. Op het strand is het weer een ander verhaal het water komt namelijk op de hond af en veel honden vinden dat eng. Loop zelf het water in en neem een favoriet speeltje mee, probeer de hond naar u toe te lokken met het speeltje. Als hij ťťn of twee stappen het water in komt beloont u hem door het speeltje aan hem te geven. U kunt ook een bakje met daarin brokjes gebruiken om uw hond te lokken.
Zo bouwt u langzaam de afstand steeds verder op totdat de hond zijn pootjes niet meer aan de grond heeft.
Blijf dan wel ter ondersteuning bij hem in de buurt zodat hij niet schrikt.
Desnoods steunt u hem iets onder zijn buik.


Heeft u dit allemaal rustig aangepakt dan kan het heel gezellig zijn samen met uw hond te gaan zwemmen. Meestal is dan ook de tijd rijp om het eens op het strand te proberen om met de hond te gaan zwemmen. Let er op het strand wel op dat u uw hond niet te ver de zee in laat gaan vanwege de sterke stroming.

Nu is het natuurlijk wel zo dat als u uw hond heeft leren zwemmen hij dat ook wel eens kan doen op momenten dat het niet zo goed uitkomt.
Dus gaan we hem leren dat hij alleen mag zwemmen als u hem daar toestemming voor geeft.
kijk ook goed uit met sloten met hoge walkanten u hond kan daar niet zelf uitkomen.
Ook daarom is het verstandig de hond te leren alleen te zwemmen als u dat zegt.

Met dank aan: Lydia en Gwenna
Website: www.hondenschool-lady.nl
Datum: 08-05-2011