01-05-2011    

Spelen een must voor uw hond
De zomer is eindelijk in het land, niets leuker dan (in een schaduwrijke omgeving) met je hond te gaan spelen. Het is niet alleen fijn om te ravotten, het is tevens noodzakelijk in de opvoeding en ontwikkeling van je hond, net zoals dat gaat bij kinderen. Met dit verschil dat een hond altijd kind blijft.

Spelen is meer dan alleen maar een vorm van plezier maken en verstrooiing hebben. Al spelend leert uw hond op die manier ook zijn plaats in de hiërarchie van het gezin kennen. Het draagt dus op een prettige manier bij tot zijn opvoeding.Spelen dus om controle te verwerven over zijn partner:

Het spel is een praktische activiteit voor alle gezonde zoogdieren. Er bestaan varianten in
functie van de leeftijd van de dieren en de verscheidenheid van de spelvormen hangt af van het ontwikkelingsniveau van het specifieke ras. Maar alle vormen van spel van de diverse soorten, ook de hond, hebben één ding gemeen: de ludieke activiteit bestaat altijd in het nabootsen van een gevecht of jachtpartij, met als doel om de controle over de andere te verwerven. Daarnaast is het spel ook een aangename manier om informatie door te geven en het wekt de aandacht van de spelers voor de anderen en hun omgeving.Nut van het spel:
Met 4 weken verplaatst de puppy zich alleen en begint hij met zijn broers, zussen en moeder te spelen. Deze spelletjes zijn heel belangrijk, vooral dan om het bijten onder de knie te krijgen en het te leren beheersen. Door de andere familieleden op een speelse manier te bijten en hun kreten te horen als reactie op de beten, leert de puppy dat hij de druk van zijn kaken moet beheersen en dat men kan spelen zonder de partner te bijten of hem te bespringen. Het spel vervult op die manier een onmisbare educatieve rol en zorgt ervoor dat een hond niet gevaarlijk wordt voor zijn omgeving. Het spel is ook een manier om een hond op een leuke manier vertrouwd te maken met de basiscommando's ("kom", "zit").
Via ludieke activiteiten kan een hond bovendien ook zijn plaats leren kennen in de hiërarchie van zijn familie. De menselijke leden van deze familie moeten altijd boven de hond staan en hem ook grenzen opleggen: zij zijn het die het initiatief nemen en die beslissen wanneer het spel is afgelopen. Zo moet elke poging tot bijten of elk ongepast gedrag van de hond afgestraft worden met een "neen!" en/of door het stopzetten van het spel. Het spel biedt de hond last but not least natuurlijk ook de kans om plezier te maken en om de band met zijn baasje te versterken.


Hoe te spelen?
Om met uw hond te spelen hebt u geen materiaal nodig, of toch heel weinig.
Voor achtervolgingsspelletjes en schijngevechten hebt u, net als voor de dagelijkse wandelingen, alleen maar plaats nodig. Uw hond speelt trouwens ook vaak alleen, bijvoorbeeld als hij bij een bepaald deel van zijn lijf probeert te komen, of erin te bijten (poten, staart...) of hij kan met zijn soortgenoten spelen. Ballen, pluchen beren voor honden en botten van buffelhuid zijn eveneens om het bijtinstinct en de jacht op een nepprooi te oefenen.

Spelen is ook een noodzaak:
Spelen is een absolute noodzaak voor het evenwicht van uw hond en dus ook voor zijn
gezondheid. Een hond die niet kan spelen, gaat zich vervelen, hij voelt zich eenzaam en begint vaak voorwerpen of meubelen in huis te vernielen. Spelen kan ook iets vertellen over de conditie van uw gezelschapsdier: een hond die niet wil spelen is misschien ziek of heeft misschien een gedragsstoornis of een probleem in de relatie met zijn baasje. Dit soort activiteiten betekent natuurlijk dat u veel tijd moet hebben om met uw hond bezig te zijn. En die tijd hebben mensen vaak niet, met als gevolg dat de hond vaak wordt weggedaan en de dierenopvangcentra overbevolkt raken. hopelijk denkt u dus 2 keer na voor u een hond aanschaft!

Voor leuke spelletjes met een beetje variatie zijn er goede boeken te vinden in de boekhandel, kijk maar eens in onze literatuurlijst.

Niki Palms

Met dank aan: Niki Palms
Website: www.oellysfarm.be
Datum: 01-05-2011