01-05-2011    

Jaloezie

Uw hond is een van uw speciale vrienden, en u bent zijn speciale vriend. Hij moet echter uw delen met familie, vrienden en misschien ook andere huisdieren. Uw hond ziet heel anders, u bent alleen zijn speciale vriend, de meeste honden raken er snel aan gewend dat ze u moeten delen, sommige honden jaloers, een serieus probleem....

Jaloezie komt vaak voor als er kinderen of andere huisdieren bij het gezin komen. Jaloezie kunnen ze laten merken door zich tussen zíjn vriend en de andere persoon te dringen. Agressiviteit tegen de andere persoon komt ook vaak voor, als deze persoon een klein kind is kan dit dus grote gevolgen hebben.

Extra tijd
Een hond met jaloezie kan erg opdringerig zijn, hij vraagt uw volle aandacht. Geef geen reactie om deze vraag, hoe zielig de hond ook kijkt! Ga een paar keer op een dag met de hond een eindje lopen en geef de hond heel veel aandacht, speel met een bal of stok en laat de hond het idee geven dat je hem niet vergeet.

Geen schuldgevoel
Als u u schuldig voelt omdat de hond niet alle aandacht krijgt zal de hond blijven zeuren om aandacht, hij voelt aan dat u hem eigenlijk wel zielig vindt. Stel eisen als u hem toch aanhaalt, laat hem bijvoorbeeld eerst zitten of liggen. Negeert de hond de commando`s, haal hem dan niet aan en gehoorzaamheids cursus is aan te raden.

Niet mee bemoeien!
Als er een soortgenoot bij komt worden veel honden jaloers. Honden hebben onderling regelmatig meningsverschillen, reageer hier niet op en deel vooral geen straffen uit, honden kunnen denken dat u ze aanmoedigt en het meningsverschil moet toch worden uitgevochten, door blaffen, lichaamshouding, spel of een klein gevecht.

Laat hem de voordelen zien
Honden worden jaloers omdat ze vinden dat iemand uw aandacht te veel opeist en zij dus minder krijgen. U kunt deze manier van denken veranderen door de hond alleen aandacht te geven als de andere persoon er bij is. Bent u alleen, negeer dan de hond (zolang dit niet meer dan een half uur zo is) U kunt hem als het om een echtgenoot gaat wel aandacht geven, maar bijv. alleen met hem spelen als de echtgenoot er ook is.

Spelen
Laat uw hond met andere honden spelen, liefst met meer dan 1. De hond moet leren dat tijdens het spel de andere honden niet alleen aandacht voor hem hebben. Hij leert zo dus aandacht te delen. Een andere hele goede methode is zelf spelen met 2 honden, u kunt ze niet alle 2 tegelijk aandacht geven, en dus moeten ze aandacht delen. Deze oefeningen zijn het beste om jaloezie te voorkomen, hoewel het ook een goede methode is om het af te leren.

Vriendschap
Zorg er voor dat de persoon waar de hond op jaloers is vriendschap geeft aan de hond (dit werkt alleen bij oudere kinderen / volwassenen.) Laat deze persoon bijv. zijn eten geven, regelmatig uitlaten en met hem spelen, koekjes geven bij de koffie, enz. Het is voor de hond namelijk erg lastig jaloers te zijn op iemand waarvan die eten en veel aandacht krijgt.
 

Met dank aan: Ivan
Website: www.hetdierenrijk.nl
Datum: 01-05-2011