17-04-2011    

Zomerzon en oververhitting:
Veel mensen trekken er in de zomer weer lekker op uit met hun viervoeter, zon, zee strand op vakantie of een lekker dagje op stap. Geweldig genieten voor allemaal! Wanneer je je hond meeneemt is het wel verstandig om rekening te houden met de warmte, de activiteit die je gaat doen en de mogelijkheid om je hond relatief ‘koel’ te houden. Mensen denken er vaak niet bij na maar 5 minuutjes kan al fataal zijn wanneer een hond in een hete auto wordt gelaten, om snel nog even een boodschapje te doen. Temperaturen in de auto kunnen in een paar minuten oplopen tot 50 of meer..

Hoe ontstaat oververhitting en wat zijn de gevaren?
Mensen gutsen al snel van het zweet, als we ons druk maken in de hitte. Zweten heeft dan ook een functie: het houdt de lichaamstemperatuur op peil. De mens heeft talloze zweetklieren, verspreid over de gehele huid. Honden niet. Honden hebben niet zoals mensen de mogelijkheid om hun warmte via zweten kwijt te raken. Zij kunnen dit alleen via hijgen en via de voetzolen. Hun vermogen om overtollige warmte af te voeren is dus beperkt. Bij een extreem hoge lichaamstemperatuur bestaat het gevaar van stolling van lichaamseiwitten die tot onomkeerbare beschadigingen kunnen leiden (vergelijk het maar met het koken van een ei). Wanneer een hond zijn warmte niet kwijt kan raakt hij oververhit. Wordt niet snel ingegrepen, dan kan een hond in coma raken en door de gevolgen hiervan overlijden.
De ondergrond waar de hond op loopt, kan bij warm weer ook behoorlijk heet worden en het is dan ook niet raar dat honden het al snel vl warmer hebben dan mensen, zelfs bij matige inspanning. Ook luisteren lang niet alle honden naar hun lichaam, vaak is ballen in de zon, het uitgraven van molshopen of spelen met andere viervoeters vl leuker dan duf in de schaduw liggen.

De alarmsignalen als honden oververhit raken:
* kwijlen overmatig
* hijgen heel erg
* zijn sloom
* gaan er bij liggen tijdens de wandeling
* krijgen een "slingerende gang" bij het lopen
* hebben verkleurde slijmvliezen ( de worden rood, of grauw, of bleek blauw)
* hebben een verhoogde lichaamstemperatuur ( 41-43 graden, rectaal gemeten)
* kunnen het bewustzijn verliezen

Een hond die oververhit dreigt te raken zal proberen de extra warmte kwijt te raken door extra hard te gaan hijgen met de bek wijd open. Vaak zonder effect, door het gehijg wordt het lichaam alleen maar warmer, terwijl het extra gehijg nauwelijks tot extra afkoeling leidt. Ook kunnen honden gaan kwijlen, of soms zelfs braken. Oververhitte honden zijn vaak niet goed aanspreekbaar en ogen apathisch. Aanvankelijk kleuren de slijmvliezen in de bek en de tong donkerrood tot zelfs paars. Vaak treedt spierverslapping op en zakt een hond ineen, ook kan een dier door het extreme hijgen bewusteloos raken, of zelfs in coma. Is een dier al langer oververhit dan trekt de kleur uit de tong juist weg en wordt het tandvlees grauw.

Wat te doen bij oververhitting?
Snel ingrijpen! Een hond die oververhit is geraakt, moet zo snel mogelijk worden afgekoeld. Dit gaat het best door een natte laken of handdoek over de hond heen te leggen, en deze steeds te doordrenken met nieuw koud water.Geef het dier tevens kleine slokjes water te drinken. Het snelste koelt u een hond met alcohol. Wanneer u thuis bent en alcohol in de buurt heeft, dep dit dan op de onbehaarde plekken van de hond, zoals de liezen, de oksels en de keelhuid. Alcohol zorgt ervoor dat de vaten zich verwijden waardoor de hitte sneller wordt afgevoerd. Wanneer de lichaamstemperatuur tot boven de 41 graden stijgt, maakt het niet uit wat u doet, als u uw hond maar zo snel mogelijk in koud water krijgt.
Wanneer een hond erg hijgt, maar nog geen serieuze verschijnselen van hyperthermie vertoont, is het vaak afdoende om snel een schaduwrijke plek op te zoeken. De hond te koelen met een natte doek en hem te laten drinken. Over het algemeen zijn deze honden nog gewoon aanspreekbaar, maar laten duidelijk ongemak zien. Gooi niet direct een emmer ijskoud water over de hond heen, maar laat hem langzaam wennen aan de verkoeling. Wanneer een hond al ver heen lijkt, is een natte lap niet voldoende! Zoek in dat geval zo snel mogelijk water op in de omgeving, al is het een sloot, koelen is dan absoluut noodzakelijk! Giet eerst wat water met uw handen over de hond om hem aan de koudere temperatuur te laten wennen. Gooi uw hond nooit zomaar het koude water in, want dit kan lijden tot een hartstilstand! Indien u een bad heeft, zet de hond dan in een lauw bad, en niet in een ijskoud bad. Vervolgens kunt u de hond in het water laten zakken en hem zo laten koelen. Snel ingrijpen is absoluut noodzakelijk! Aangeraden wordt om een hond niet verder te laten afkoelen dan tot de temperatuur gezakt is tot beneden de 40 graden, maar ook dit zult u onderweg niet altijd kunnen meten. Hou de hond daarom goed in de gaten, als deze weer bij zijn positieven komt en minder hevig hijgt kunt u rustig stoppen met koelen. In alle gevallen is het verstandig een dierenarts te raadplegen. Een dierenarts zal uw hond onderzoeken en indien noodzakelijk vocht toedienen via een infuus. Houdt uw hond nog een aantal dagen goed in de gaten, ook al lijkt er niets meer aan de hand.. oververhitting kan zijn weerslag hebben op de organen en dit openbaart zich niet altijd direct.

Het voorkomen van oververhitting:

Auto:
Laat de hond nooit alleen achter in de auto, al is het om een boodschapje te doen voor 5 minuten, temperaturen kunnen snel oplopen tot boven de 50 graden Celcius. Bij langere autoritten altijd een raampje openlaten zodat er wat frisse lucht doorstroomt en zonwering op de ruiten aanbrengen, een hond veel last kan hebben van de warmte als hij achter in de auto in de zon zit voor een paar uur. Ook kan de hond makkelijk oververhit raken achter het glas in de zon.

Fietsen:
Als je wilt gaan fietsen met de hond, hou dan ook goed de temperatuur in de gaten. Als de thermometer meer dan 20 aangeeft, dan is het beter om niet met de hond te gaan fietsen. Door het draven naast de fiets bestaat de kans dat de hond oververhit raakt. Ook kan het asfalt 's zomers erg heet zijn, waardoor de hond zijn voetzolen verbrandt of beschadigd. Bovendien moet de afstand niet te groot zijn. Als je dan toch wil fietsen, doe dit dan 's morgens vroeg, of 's avonds laat als de temperatuur weer aangenaam is. Zorg voor voldoende water voor de hond en een bak om uit te drinken. Las regelmatig even een korte pauze in, waarin de hond kan drinken. Mocht de hond tijdens het lopen de sloot in willen, laat de hond dat doen. Dit is gewoon een manier voor de hond om zelf voor verkoeling te zorgen.

Wandelen en spelen:
Een korte wandeling tijdens het heetst van de dag zodat de hond zijn behoefte kan doen is voldoende. Wanneer ’s avonds de temperatuur weer aangenaam is dan kunt u een langere wandeling maken. Andere hevige inspanning zoals spelen of achter de bal aanrennen kunnen ook leiden tot problemen. Symptomen zijn onder andere sloomheid en braken. Ook dit is levensgevaarlijk, de hond kan er het leven bij laten, of ernstige beschadigingen aan bijvoorbeeld de nieren aan overhouden.

Strand: is op het middaguur niet de beste plek voor een hond. Het zand is heet en voor de honden pijnlijk aan de voeten. Neem uw hond dus niet mee tenzij uw dier op een beschaduwde plaats kan liggen, regelmatig in het water kan afkoelen en steeds over fris drinkwater beschikt. Zout water is goed voor de vacht van de hond, maar als de hond zeewater gaat drinken, dan kan het ook zijn dat de hond daar een enorme dorst aan overhoudt. Zorg dus voor voldoende fris water voor de hond, en houd ook hier de drinkensbak bij de hand. Een hond legt het verband niet tussen warmte en onwel worden. Ze hebben niet door dat ze ng warmer worden als ze druk bezig zijn. Zo kan een hond bijvoorbeeld een kuil aan het graven zijn, oververhit raken en omvallen. Wanneer u hem koelt en hij weer opgeknapt is, zal waarschijnlijk het eerste zijn wat hij doet...naar die kuil rennen om verder te graven...

Er zijn overigens producten te koop om uw hond koel te houden in de zomer. Ik heb hier verder geen ervaring mee, dus ik kan niets zeggen over de kwaliteit van dit soort producten.
 

Met dank aan: Evelien de Ruiter
Website: www.podencoworld.nl
Datum: 17-04-2011