10-04-2011    

Wat is Dog Basic Cirkeltraining ? En wat is het niet !

Ik begin eerst maar even uit te leggen wat de Cirkeltraining niet is, dit omdat ik al diverse uitvoeringen van het werk op de cirkel gezien heb.

Het is niet de bedoeling dat de hond zomaar om de cirkel te laten rennen, hiermee verhoog je zijn hyper gedrag. Dit is dus niet de bedoeling bij de cirkeltraining ! Bij de DBCirkel-training werken we aan controle en samenwerking. En niet hoe gek moet ik doen om de beloning te bemachtigen.

De hond moet eerst leren te ontspannen op de cirkel, daarna moet hij leren te schakelen tussen ontspannen en gespannen zijn. Dus ook op commando kunnen ontspannen!

Het werk op de cirkel is een serieuze aangelegenheid!! Het is een super basis om aan de band met je hond te werken. Maar je moet wel weten wat je doet!! Wat je versterkt en weten met wat voor type hond je te maken hebt, om optimaal te kunnen werken aan samenwerken.

Maar wat is het dan wel?
Een fantastische manier om de band met je hond verder op te bouwen. Het werken in en rond de cirkel leidt tot een heel bijzondere samenwerking met je hond. Bovendien leer je om goed te kijken naar je hond en je hond naar jou!

Op de cirkel werken we vanuit een leidende positie, maar wel vanuit liefde, respect en met inlevingsvermogen.
Je leert je hond dat jij een persoon bent die wijze beslissingen neemt, die nooit iets vraagt wat hij niet kan uitvoeren, en die op het juiste moment de juiste aanwijzing geeft. Dus je maakt je hond duidelijk dat hij je door dik en dun kan vertrouwen. Dit alles vanuit respect, rust en vriendelijkheid. Hiermee bouw je een echte band op met je hond en dit leidt in de praktijk tot de allerbeste resultaten. Ook bij probleem gedraag !!

De begrippen communicatie, concentratie, beweging en samenwerken vormen samen de basis voor Dog Basic Cirkeltraining. De hond wordt zonder lijn aan de buitenkant van de cirkel geleid. Dit gebeurt door lichaamstaal en eventuele verbale signalen van de handler.Focus van de hond voor elkaar.
We willen niet alleen dat de hond zich op de handler richt, maar dat ook de handler zich bewust is van wat zijn hond laat zien en hoe je daar gebruik van kan maken. Door op deze manier samen te werken bouw je aan een hechte band met je hond.

Samenwerken
Dog Basic Cirkeltraining gaat uit van lichaamstaal. Omdat er weinig met stemcommando's wordt gewerkt, zal de hond naar zijn eigenaar moeten blijven kijken om contact te houden en de subtiele, bijvoorbeeld met hand of schouder gegeven aanwijzingen te kunnen volgen.
Die aanwijzingen worden door de hond trouwens supersnel opgepikt: als de baas in het midden van de cirkel staat en de andere kant opdraait, zal de hond meteen volgen.

Het draait allemaal om samenwerking: de hond moet niet, hij mag. Hoe minder dwang er op de honden wordt uitgeoefend, des te beter ze vaak meewerken. Als de omgeving veilig is, wordt cirkeltraining zonder lijn geoefend. De hond is dan vrij om weg te lopen, maar de praktijk leert dat de meeste honden dolgraag met hun baas willen samenwerken. De lijn is dan geheel overbodig. Als u de handler subtiel ziet leiden en de hond haarfijn ziet volgen, lijkt het haast wel of er bij de Dog Basic cirkeltraining een onzichtbare lijn tussen baas en hond bestaat.

Geen verbodszone
Het is bij de Dog Basic Cirkeltraining de bedoeling dat de hond aan de buitenkant van de uitgezette cirkel blijft. Maar het binnengebied van de cirkel is, zoals dat bij andere longeertrainingen soms wel het geval is, absoluut geen verboden terrein. Wel is het de bedoeling dat de hond leert om buiten de cirkel te werken, hij mag alleen in de cirkel komen als de eigenaar dit van de hond vraagt. Maar eigenlijk is de binnencirkel voor de hond helemaal niet van belang. Het is voor hem veel leuker om aan de andere kant van het lint te zijn: daar worden namelijk alle beloningen gegeven! De baas kan daartoe of naar de hond toelopen om die over het lint heen zijn beloning te geven, of de beloning (bijvoorbeeld een bal of iets lekkers) vanuit de cirkel over het lint gooien.

Dog Basic Cirkeltraining zal niet snel vervelen voor hond en baasje. Samen kun je werken aan heel gerichte trainingsdoelen, zoals bijvoorbeeld: het werken op afstand, gehoorzaamheid, behendigheids-onderdelen, appel, het trainen van het gangwerk van de hond, en nog veel meer. Hierdoor zal het werk op de cirkel niet gauw vervelen.

Vanuit de basis kan je werken aan diverse onderdelen zoals bijvoorbeeld:
- Tempowisselingen
- Afstandsoefeningen
- Conditie verbetering
- Cavalleti werk
- Hindernissen
- Vooruitsturen
- Gangwerkverbetering
- Meerdere cirkels

De training is dus zo afwisselend als baas en hond het willen!

Fun/wedstrijden
Hou je van uitdagingen en wil je je graag meten met een ander, wedstrijden zullen in de toekomst tot een mogelijkheid behoren.

Dog Basic Cirkeltraining is voor ieder hond toegankelijk. Dus niet alleen de werkhonden! Vele honden en bazen, zullen hier echt plezier aan beleven!!
Wil je meer weten of zelf eens ervaren hoe jouw hond rond de cirkel werkt? Kijk dan wanneer of neem contact voor de mogelijkheden. cirkeltraining@dogbasic.nl

Met dank aan: Hermina Stout
Website: www.cirkeltraining.nl
Datum: 10-04-2011