10-04-2011    

Hondentraining: leer je hond speuren
Soms heb je net te weinig tijd voor je trouwe viervoeter. Om je schuldgevoel af te kopen bestaat er een activiteit waar je hond zowel lichamelijk als geestelijk vermoeid van raakt.
Het wordt tijd om je hond eens flink bij de neus te nemen...!

Speuren met je hond
Denk nu niet dat speuren exclusief voorbehouden is aan politie- en/of drugshonden. Of dat enkel herdershonden goed kunnen speuren. Niets is minder waar. Ook jouw hond heeft een reukorgaan wat minimaal 1000 (!?) maal beter ontwikkeld is dan die van de mens. Zonder dat jij het in de gaten hebt 'scant' jouw hond de omgeving of een bepaald voorwerp door er vluchtig aan te ruiken.

Meer reukcellen in de neus, beter ontwikkelde reukcellen, meer hersencellen die de geur herkennen en categoriseren. Het is niet vreemd dat honden al van oudsher worden gebruikt op professionele basis doordat zij een zeer goed ontwikkeld reukorgaan hebben.Speuren is voor jonge en oude honden

Hoewel het zicht- en hoorvermogen afnemen naarmate een hond ouder wordt, blijft het reukvermogen nagenoeg hetzelfde. Speuren is g
eschikt voor jongen en voor minder jonge honden. Jonge honden leren om geconcentreerd en gedisciplineerd te werken zonder zich fysiek te overbelasten. Oudere honden kunnen zich heerlijk afsluiten van de buitenwereld om zich helemaal over te geven aan het genot van speuren. Zeker voor probleemhonden een rustgevende bezigheid. In veel gevallen kunnen honden met botafwijkingen (heupdysplasie, elleboogdysplasie, artrose etc.) hun energie kwijt door te speuren. Het is natuurlijk wel verstandig om eerst met je dierenarts te overleggen wat de (on)mogelijkheden zijn.

Aan de slag
Onderstaande speurinstructies niet zijn gebaseerd of afgeleid van 'officiŽle' speurhondentechnieken of wat dan ook. Het is puur bedoeld als recreatief tijdverdrijf om op een ongedwongen manier jouw hond activiteit aan te bieden.

Wat heb je nodig:
- Voor honden die graag met speeltjes werken neem je hun favoriete speeltje.
- Voor honden die liever met voer bezig zijn neem je een voerballetje met een paar brokjes erin.
- Zijn halsband en riem.
- Je hond dient het commando 'Los' uit te kunnen voeren.

Stap 1
Je hond zal het commando "Zit en Blijf" moeten leren. Als hij dat nog niet kan pak je dat als volgt aan:

Laat je hond zitten. Laat nu duidelijk de binnenkant van je hand zien aan je hond en zet een stap achteruit. Wanneer hij blijft zitten zeg je 'goed zo' en loop je naar hem toe om zijn beloning te geven. Geef je hond na de beloning altijd "Vrij". Zo leert je hond dat jij van het begin tot het einde van de oefening de touwtjes in handen houdt. Vergroot de afstand die je nu aflegt in kleine stapjes. Ga niet te snel want zo voorkom je dat je hond zelfstandig het commando opheft. Train ook op verschillende locaties. Wanneer het blijven zitten betrouwbaar wordt uitgevoerd kun je het woordje "Blijf" gebruiken terwijl jij je handpalm laat zien. Tip: wanneer je hond telkens weer opstaat om het commando op te heffen kan het helpen om hem aan de riem vast te maken. Zo voorkom je dat de hond zichzelf 'beloont' door het commando zelfstandig op te heffen.

Stap 2
Het doel van het speuren is dat je hond op zoek gaat naar zijn favoriete speeltje. Dit stimuleer je door zijn 'buitdrift' te vergroten. Dit pak je als volgt aan; Pak een speeltje dat tegen een stootje kan. Beweeg dit voor zijn neus, gooi ermee in de lucht, maak zelf vreemde geluiden, ga springen, joelen etc. Hierdoor komende meeste honden in actie. Wanneer je hond in actie komt geef je hem het speeltje. Tegelijkertijd zeg je "Pak maar". Zorg dat hij het speeltje ook weer loslaat en berg het op. Dit herhaal je een aantal keer de komende dagen.

Deze stap zorgt voor het vergroten van de buitdrift van de hond. Zonder buitdrift zal je hond het speeltje niet gaan zoeken. Mocht dit na meerdere pogingen niet lukken, stap dan over op een voedselballetje met een paar brokjes erin.Stap 3
Begin in een prikkelarme omgeving. Dit kan je tuin zijn, je woonkamer of een rustig plekje in het bos. Je hebt in ieder geval het juiste speurobject bij je. Voor de spelgerichte honden is dat zijn favoriete speeltje en voor de voergerichte honden is dat het voedselballetje met een paar brokjes erin. Geef het commando "Zit en Blijf". Je kunt in het begin ervoor kiezen om je hond tevens aan de riem vast te binden aan een boom of een hekje. Hiermee voorkom je dat de hond al in een vroeg stadium zichzelf aanleert om het commando op te heffen. Leg zijn speurobject ongeveer een meter voor hem neer en loop terug naar hem. Pas wanneer hij rustig zit zeg je 'zoek maar'. Zorg ervoor dat hij zijn speurobject niet kan missen.

Deze eerste stap zorgt ervoor dat het besef bij de hond ontstaat dat hij een beloning kan krijgen door te zoeken. Tevens leert jouw hond dat jij de voorwaarden stelt. Jij bepaalt
immers het moment dat je hond mag beginnen met zoeken.

Stap 4

Wanneer stap 3 gemakkelijk wordt uitgevoerd kun je de afstand vergroten tussen het
speurobject en je hond. Houd het object nog wel binnen het gezichtsveld van je hond. Het is namelijk belangrijk dat hij een aantal maal succes heeft met het speuren naar zijn geliefde speurobject. Dit vergroot zijn vertrouwen in zichzelf en in jou als leider. In deze fase gebruikt je hond zowel zijn ogen als zijn neus. Deze stap vergroot het besef en het vertrouwen in het speurspel. Het is tevens een overbruggingsfase naar het 'echte' speurwerk waarbij hij volledig afhankelijk is van zijn reukorgaan.

Stap 5:
Nu wordt het spannend! Maak de speuroefening wat moeilijker door het speurobject in hoog gras te leggen of net achter een boom. Verklein eventueel de afstand tussen hond en speurobject om de overgang van zoeken met de ogen naar speuren met de neus minder moeilijk te maken.

Oefen op verschillende plaatsen. Vergroot de afstand in gelijkmatige stappen.

Deze stap ontwikkelt het gericht speuren naar het speurobject door gebruik te maken van de neus.

VariŽren in spel

Je kunt op een gegeven moment de speuroefening uitbreiden door wat bochten aan te
brengen in de route die je aflegt om het speurobject te verbergen. Normaal gesproken leg je dezelfde route af om terug naar je hond te komen. Je kunt ook een andere (niet te moeilijke) route terugnemen. Houd tevens rekening met de weersomstandigheden. Speuren gaat gemakkelijker bij vochtig weer. Denk ook aan de wind. Bij een harde wind verwaait het geurspoor snel. Probeer ook altijd 'op de wind' te speuren. Dit betekent tegen de wind in. Met de wind in de rug wordt het speuren voor de meeste honden te moeilijk doordat de geur van het speurobject wordt weggeblazen.

Er zijn verschillende hondenscholen die een gespecialiseerde speurcursus aanbieden. Bij de ene hondenschool gaat het met name om de techniek en bij de andere hondenschool gaat het met name om de lol die baas en hond samen hebben. Zoek daarom een speurcursus die past bij je doel en bij de mogelijkheden van je hond.

Laat het me weten als je vragen of opmerkingen hebt over deze training. Feedback is altijd welkom!
Je kunt je vraag ook online aan me stellen

Marco Starink
 

Met dank aan: Jolanda Dorresteijn, Redactie Pets Place
Website: www.petsplace.nl
Datum: 10-04-2011