01-01-1970    

Welkom bij hondenschool Lady in Leiden.

Het commando ‘los’ is erg makkelijk tijdens het spelen. Als uw hond het weggegooide balletje mooi ophaalt, maar niet af wil geven, is het spel gauw afgelopen. Trekspelletjes worden vervelend als uw hond niet wil ‘lossen’. Ook kunt u uw ranghogere positie niet bevestigen
als u het speeltje niet in handen kan krijgen.

Op andere momenten is het ook erg handig als de hond los laat op commando.


Bijvoorbeeld als hij de leren handtas van uw bezoek komt brengen. Of als hij graag op stenen kauwt waardoor zijn gebit harder slijt dan wenselijk is. En natuurlijk niet te vergeten die vieze poepluier of beschimmelde boterham uit de struiken.

Wij leren de hond te lossen door te ruilen. Als u kan zorgen voor iets dat hij liever heeft dan wat hij in zijn bek heeft, zal hij graag met u ruilen. Dit kan iets lekkers zijn, maar ook een speeltje dat hij erg leuk vindt. Begin te oefenen terwijl hij dingen heeft die hij niet al te belangrijk vindt. Het is dan makkelijker voor hem om af te staan. Doe deze oefening vaak met hem. Als hij iets heeft dat hij gewoon hebben mag, kunt u de oefening helemaal interessant maken. U roept uw hondje. Ruil wat hij heeft voor wat lekkers en geef zijn eigen buit dan gelijk weer terug. Zo zal hij beter leren afgeven, omdat hij vaak terugkrijgt wat hij had en een snoepje toe krijgt!

De oefening:

Speel met uw hond tot hij een speeltje vast houdt. Neem dan een ander speeltje of wat lekkers in uw hand. Laat de hond zien wat u heeft en houd het voor zijn neus. Zodra hij zijn bekkie opendoet om het te ruilen, zegt u “los”. U geeft direct het lekkers en beloont hem met uw stem. Geef dan het speeltje weer terug en speel verder met uw hond.

Wanneer uw hond zijn bekkie niet wil opendoen, is wat u hem aanbiedt niet interessant genoeg. Hij kiest voor het houden van zijn eigen buit. Zorg er dus voor dat u altijd zijn meest favoriete speeltje achterhoudt, dan hebt u altijd wat te ruilen.
 

Met dank aan: Lydia en Gwenna
Website: www.hondenschool-lady.nl
Datum: 01-01-1970