01-01-1970    

Honden kunnen, net zoals mensen en andere dieren, depressief worden. Een hond kan door diverse oorzaken depressief worden. Dit kan enkele dagen duren, waarna de hond weer opknapt, maar honden kunnen ook langdurig depressief zijn.

Hoe weet je of je hond depressief is?
Een hond die depressief is, vertoont ander gedrag dan een normale hond. De hond zal lusteloos zijn, niet meer willen spelen, eten of wandelen. De eerste gedachte is waarschijnlijk dat de hond zich niet lekker voelt en na een paar dagen wel weer tierig zal zijn, maar wanneer de hond langdurig lusteloos blijft, dan kan er sprake zijn van een depressie. De eerste stap die moet worden genomen is een gang naar de dierenarts. Deze zal nagaan of er medisch iets mis is met de hond. Als dit niet zo is, dan is er goede kans dat de hond depressief is.

Hoe ontstaat depressiviteit bij de hond?
Depressiviteit bij de hond kan ontstaan door een bepaalde gebeurtenis, maar ook door gedrag van het baasje van de hond. Wanneer de hond niet voldoende aandacht krijgt of niet voldoende leiding van het baasje, dan kan de hond onzeker raken. Bijvoorbeeld bij een baasje wat de hond niet regelmatig mee naar buiten neemt, niet speelt met de hond, de hond in een bench of een andere kleine ruimte opsluit, of de hond niet goed verzorgt. Honden hebben zorg en aandacht nodig, bij een onverschillige baas kan een hond een depressie ontwikkelen. Om dan nog niet te spreken over honden die mishandeld worden, bij hen is er nog meer kans op depressie door de slechte omstandigheden waarin zij verkeren.
Een hond kan ook depressief worden door een bepaalde gebeurtenis. Bijvoorbeeld wanneer een andere hond overlijdt of op een of andere manier het contact met een favoriet baasje verliest. Dit kan bijvoorbeeld wanneer het baasje overlijdt of er door het verbreken van een relatie geen contact meer is. Ook wanneer het baasje zelf depressief is, kan de hond hierdoor eveneens depressief raken.

Wat kun je doen wanneer de hond depressief is?
Wanneer je hond depressief is, is aandacht het allerbelangrijkst. Onderneem leuke dingen met de hond, maak wat vaker langere wandelingen of ga met de hond op een hondensport (bijvoorbeeld flyball). Ook kan het nemen van een nieuwe hond of pup de depressieve hond uit de depressie halen. De hond heeft dan een maatje waar hij zich aan kan optrekken, zeker met een vrolijke, speelse pup. Bij depressieve honden kan een dierenarts ook prozac voorschrijven. Prozac is een middel wat veel mensen ook gebruiken tegen hun depressie en dit middel blijkt ook bij honden (en andere dieren) te werken.
 

Met dank aan: Grabbits
Website: www.grabbits.nl
Datum: 01-01-1970