06-07-2014    

Bron: Hart voor Dieren     Door: Lauret van Voorene


ZO MAAK JE EEN ANGSTHAAS DAPPER
Sommige honden zijn overal bang van. Niet alleen van hevig onweer of vuurwerk. Nee, ook de normale, dagelijkse dingen jagen hem angst aan. Een vuilniszak, die langs de weg staat, een opwaaiend stuk papier, een kind op een driewieler, een jogger die langs rent, een knetterende brommer, sinterklaas of een eekhoorn, het is in hun ogen allemaal doodeng. Ze reageren door te ‘steigeren’, door in elkaar te duiken, te jammeren of zelfs door naar de begeleider te bijten. Ze willen de straat niet meer op of weigeren om nog een stap te lopen. Tja, het zal je hond maar zijn.

Wat moet je doen als je zo’n angsthaas in huis hebt?
Eigenlijk moet de vraag anders gesteld worden. Wat moet je zeker niet doen? Je moet die angst nooit, maar dan ook nooit, bevestigen. Angst wordt bevestigd door… troost.
Wie de hond troost of bemoedigend toespreekt, zegt als het ware in hondentaal: vriend, ik begrijp dat je bang bent. Ik ben de roedelleider en ik heb begrip voor je angst. Het moet dus wel echt heel eng zijn. Anders zou ik het niet snappen. Een vriendelijk woord, een klopje op de schouder of een aai over de kop zijn dus eigenlijk verkeerde reacties. Je hebt als roedelleider geconstateerd dat er niets is om bang voor te zijn. Je verlangt dus, nee, je ้ist van de roedelleden dat ze zich normaal gedragen en niet door hun gekke gedrag de hele roedel in gevaar brengen. Met andere woorden, zeg niets en ga rustig naar het gevaarlijke object toe. Negeer de hond, fluit een deuntje of praat over koetjes en kalfjes.

Is de hond bijvoorbeeld bang voor verkeer, ga dan aan de kant van een drukke, doorgaande weg staan. Laat de hond in eerste instantie zitten. Zeker weten dat na verloop van tijd zijn angst afneemt en de spanning wegebt. Dat is het moment om te gaan lopen. Steek de straat over, zoek het lawaai op. Een startende motor, rammelende winkelwagentjes, een daverende vrachtwagen. Ga niets uit de weg, sterker nog, ga er recht op af.

Is de hond bang van een vuilniszak? Zet een vuilniszak aan de weg en ga er met het dier naar toe. Blijf er even bij staan en laat de hond dan zitten. Vervolgens pak je de zak op en gaat ermee aan de wandel. Wordt de paniek te groot, zet de zak dan neer en laat de hond zitten. Herhaal vervolgens de oefening net zo lang, tot hij er niet meer op reageert.  Bedenk dat er een grens is aan angst. Angst ontlopen maakt het probleem erger. Denk maar aan mensen die de straat nier meer opdurven. Geven ze daaraan toe, dan is hun leven naar de vaantjes. Verzetten ze zich tegen hun angst, dan kunnen ze op den duur weer een normaal leven leiden.

Belangrijk is dat de angstige hond vertrouwen heeft in zijn leider. Een sterke, resolute leider maakt de hond zelfverzekerd. Twijfelt hij daarentegen aan je capaciteit als alfa, dan wordt hij onzeker. Hij houdt er immers rekening mee dat zijn leider niet in staat is hem te beschermen. Daarom heeft een bange hond baat bij een resolute aanpak. Zachte heelmeesters maken immers stinkende wonden.

Stel gerust eisen aan zo’n angsthaas en behandel hem als een normale hond. Want dat is immers wat iedereen wil hebben: een normale, vrolijke hond met zo min mogelijk beperkingen.

Met dank aan: Helen Zimmerman van Hart Voor Dieren
Website: www.hartvoordieren.nl
Datum: 06-07-2014