01-06-2014    

Gevaren voor de hond in het dagelijks leven
Onze samenleving lijkt en is wellicht ook relatief veilig voor onze honden. Toch zit – net als bij ons mensen – een ongeluk vaak in een klein hoekje. Om uw hond dagelijks klein en groot leed te besparen, zetten we in dit artikel een vijftal gevaren op een rij:

1.Warm weer

Warm weer kost jaarlijks te veel honden het leven. Het is buitengewoon dieronvriendelijk en gevaarlijk om een hond bij temperaturen boven de vijftien graden in een auto achter te laten. Maar pas ook op voor inspannende activiteiten, vooral bij honden die gevoelig zijn voor warmte. Kortsnuitige honden zijn daar een voorbeeld van. Dus geen lange wandelingen, geen fietstochten met de hond naast de fiets en geen apporteerspelletjes ed. als het warm is. De lange wandeling kan het beste in de vroege ochtend worden gemaakt. Na een warme dag kan het wegdek ’s avonds nog lang warm blijven. Terwijl juist een bos relatief koel is. Zorg op warme dagen voor voldoende verkoeling, schaduwplekken en vers lauw drinkwater. Laat de hond daarbij geen grote hoeveelheden ineens drinken.
 

TIPS BIJ WARM WEER

Tienmaal wijzer met uw hond bij warm weer:
1 Laat uw hond nooit lange tijd in de zon of in de warmte (dus ook niet in de auto!) zitten of liggen.
2 Zorg voor voldoende schaduwrijke plekken in huis, tuin en tijdens uitjes.
3 Plan grote wandelingen in de koelte van de ochtend en laat op de avond.
4 Zorg altijd voor voldoende koel vers water.
5 Beperk de lichaamsbeweging van uw viervoeter. Laat hem niet te uitbundig ravotten, te lang achter bal of stok aanrennen en laat hem niet aan de fiets mee lopen.
6 Houd uw bejaarde viervoeter op warme dagen lekker koel. Net als bij de mens het geval is, heeft de oudere hond nog meer te lijden van warmte dan zijn jongere soortgenoten.
7 Neem uw hond niet mee naar het strand of recreatieterreinen e.d. tenzij hij daar op een beschaduwde plaats kan liggen, regelmatig in het water kan afkoelen en steeds over vers drinkwater beschikt.
8 Neem uw hond liever niet mee naar populaire vakantielanden rond de Middellandse Zee. Urenlange ritten in warme auto's en tropische temperaturen zijn een kwelling voor uw hond.
9 Houd er rekening mee dat in zuidelijke landen ziekten voorkomen die dodelijk kunnen zijn voor uw hond.
10 Wees voorzichtig met sloten en vijvers (stilstaand water) waar  uw hond graag in zwemt. Signaleert u dode watervogels of vissen, dan moet u voorkomen dat uw hond in het water gaat, of ervan drinkt. Zorg ervoor dat uw hond is ingeënt tegen de ziekte van Weil. L

Een ander gevaar bij warm weer zit in de BBQ. Voorkom dat honden, aangetrokken door de geur van het vlees, zich branden aan de BBQ.

2. Glas bij de glasbak
In veel woonwijken staan glasbakken. Iedereen die wel eens glas wegbrengt, weet dat er rondom de glasbak vaak vervelende glasscherven liggen. Toch denken letten we vaak niet op het wegdek in de buurt van de glasbak wanneer we er met de hond langslopen. Een glasscherf (of andere scherpe dingen op de weg) kan een ellendige snee veroorzaken in de voetzolen van de hond. Mijd daarom glasbakken en andere plekken met veel scherp vuilnis op de weg, tijdens de wandeling met de hond.

3. Schuifdeuren en liften
Vooral kleinere honden worden door automatische schuifdeuren niet altijd gesignaleerd. Houdt uw hond daarom altijd naast u wanneer u door een schuifdeur loopt. Zo voorkomt u dat de deur dichtschuift wanneer uw hond achter u aanloopt. Extra belangrijk goed op uw hond te letten is het bij het in- en uitstappen van een lift. Helaas zijn er al verschillende honden overleden doordat de liftdeur tussen de eigenaar en de hond dichtging. Wanneer de hond aangelijnd is en de lijn is in de lift, is er voor de hond geen ontsnappen meer mogelijk. Een alternatief kan zijn de hond alleen onaangelijnd een lift te laten betreden, maar dit is niet in alle situaties wenselijk. Houdt uw hond dan goed naast u en in het oog.

4. Verkeer
Verkeer is ook nog steeds een belangrijke doodsoorzaak voor honden. Helaas liggen veel zogenaamde uitlaat- en uitrenvelden in de buurt van drukke wegen. Denk eraan dat op fietspaden soms brommers met hoge snelheid rijden en dat ook een goed opgevoede hond kan schrikken en dan plots een weg kan oprennen. Dezelfde schrik kan ellende veroorzaken als uw hond onverwacht van een stoep af de weg opspringt. Een ongeluk is niet altijd te voorkomen, maar oplettendheid op uw hond helpt wel. U kunt dan een potentieel gevaarlijke situatie beter zien aankomen.

5. Druk spel en activiteit na het eten
Vooral bij grotere honden en bij honden met een grote borstkas is maagkanteling of maagtorsie een vervelend risico. Bij een dergelijke kanteling/torsie roteert de maag in de borstholte om zijn as. Daardoor worden belangrijke bloedvaten afgekneld. Het probleem is te herkennen aan een zwelling op de buik en aan pogingen tot overgeven van de hond terwijl er niets komt. Het lijdt bijzonder snel tot een levensbedreigende situatie. Vermoed u een maagkanteling, neem dan direct contact op met de dierenarts. Om een maagkanteling te voorkomen moet u minimaal één uur voor en twee uur na een maaltijd (of drinken) drukke activiteiten voorkomen. Erg grote rassen kunt u beter helemaal nooit enthousiast heen en weer laten rollen. Geef liever meerdere keren per dag kleinere hoeveelheden te eten dan in een keer veel en geef uw hond alleen eten als u hem daarna in de gaten kunt houden.
Mocht er een maagkanteling optreden, dan bent u in de buurt.

Met dank aan: Margriet Koen van de Koninklijke Hondenbescherming
Website: hondenbescherming.nl
Datum: 01-06-2014