25-05-2014    

Hersenwerk voor honden: Enkele Basispuzzels

En puzzelen doe je bewust en geconcentreerd. Om je hond te leren puzzelen zal hij moeten leren hoe de puzzel werkt. Door je hond te leren puzzelen en te werken aan zelfbeheersing, voorkom je dat puzzels gesloopt worden of je hond gefrustreerd raakt.

Vanaf nu vind je hier regelmatig een nieuwe basispuzzel . De basispuzzels blijven zichtbaar op deze website. Als je hond de basispuzzel beheerst kun je volop variŽren met diverse materialen, formaten en technieken.


Op de kop
Op de kop is een puzzel die gespeeld kan worden door iedere hond, groot en klein, jong en oud en beginners en experts in Hersenwerk voor honden. 
Het basisprincipe is eenvoudig. Leg iets lekkers, speelgoed of een speurobject onder een beker, bakje of deksel. De hond mag bedenken hoe hij dat eronderuit krijgt. 

Dat lijkt een simpele puzzel, maar…… de vorm en het formaat van het bakje bepalen de moeilijkheid. Een recht, hoog bakje valt sneller om dan een taps gevormd, halfrond of breed bakje. Sommige bakjes zijn om te gooien, anderen moeten opgepakt worden.

Voor de beginnende hond, kun je dus het beste starten met wat lekkers, speelgoed of een speurobject onder een redelijk rechte beker, die vrij gemakkelijk omvalt. De meeste honden hebben dit vrij snel door. Dan kun je gaan zoeken naar bekers en bakjes, waarbij je hond beter zijn best moet doen of zelfs een andere techniek moet gebruiken. Om het helemaal spannend te maken kun je de bakjes en bekers ook nog in een grotere doos, bak of schaal zetten. Krakende hersens zijn dan gegarandeerd. 
Er zijn duizenden variaties denkbaar met dit thema, experimenteer gerust, maar denk aan de veiligheid van je hond. Denk er ook bij deze puzzel aan dat ….Hersenwerk draait om dat je hond uitgedaagd wordt zonder gefrustreerd te raken. 
====================================================================
 

NEUS ERONDER

FILMPJE

Neus eronder:

Deze basispuzzel lijkt op rollen, maar is veel moeilijker. Meestal gebruiken we een handdoek of lapje stof om de vaardigheid aan te leren. Bij “neus eronder” geldt: Goed en met kleine stapjes tegelijk aanleren..
Begin met een lekker snoepje onder een van de hoeken van een lapje textiel. Leg steeds een extra snoepje achter het eerste zodat je hond zijn neus steeds verder onder het doekje steekt. Bouw dit op tot je 5 tot 10 snoepjes op een rijtje hebt liggen. Na een paar keer oefenen met een rijtje snoepjes, ga je aan de voorkant (bij het begin dus) steeds een snoepje minder leggen, totdat je slechts een snoepje overhoudt midden onder het lapje.

Let op: Als je hond gaat slopen, ga jij te snel met opbouwen! Met dit spel kan je veel variŽren in het formaat van je lapje, het soort stof, hoeveelheid lapjes en plaats waar de snoepjes liggen.
Veel puzzelplezier!

Met dank aan Hondenschool de Laar en Liedewij van Eijk voor het filmpje!
===================================================================
 

STOFZUIGENStofzuigen:
Stofzuigen is de benaming voor een techniek die je hond gebruikt bij puzzels waar lekkers, speelgoed of speurobjecten verborgen zijn onder en tussen kleine voorwerpen. Stofzuigen is een techniek waarvan honden niet erg moe worden, maar die wel zorgt voor heel veel plezier en ontspanning.

De ballenbak is het bekendste voorbeeld van een puzzel die je hond door middel van stofzuigen oplost, maar je kunt ook superleuke stofzuigpuzzels doen met het zoeken tussen herfstblaadjes, een doos vol proppen papier, enveloppen, kleine doosjes en veel meer.
Laat je fantasie de vrije loop en maak ook eens een puzzel van materiaal wat nieuw is voor je hond. Zo stimuleer je gelijk zijn zenuwstelsel en bouw je aan het zelfvertrouwen van je viervoeter.

Veel puzzelplezier!


====================================================================

 
ROLLEN

Rollen:
Je kunt het beste beginnen met een niet te grote lap van wat dikkere stof zoals fleece of badstof, daar kan de hondenneus goed onder. Laat je hond rustig zitten of liggen op minimaal 1 meter vanaf de plek waar jij de puzzel aan het voorbereiden bent.

Vouw de lap een of twee keer dubbel en leg vanaf de rand ongeveer 10 stukjes lekkers in een recht lijn. Rol nu de rest van de doek op, zodat je nog net een snoepje ziet liggen. Leg de rol zo neer dat de doek van je hond af rolt. Geef duidelijk toestemming om te beginnen met de puzzel en genieten maar!

Als variatie kun je de snoepjes steeds verder uit elkaar leggen zodat je hond verder moet rollen om bij het lekkers te komen.====================================================================

Met dank aan: Inge van Harte en het team Hersenwerk met Honden
Website: www.hersenwerkvoorhonden.nl/basis
Datum: 25-05-2014