16-02-2014    

 
Bij het doorkomen van het vaste gebit is het mogelijk dat 1 of meerdere tanden in een verkeerde stand komen te staan. Hierdoor kunnen tanden pijn veroorzaken bij het bijten of is het soms zelfs onmogelijk om de bek op de juiste wijze te sluiten.


Na het doorkomen van het blijvende gebit blijken de middelste 2 snijtanden van de bovenkaak verkeerd te staan

Met een PROTRUSIEBEUGEL is dit goed te corrigeren.

Belangrijk als een hond een beugel in heeft:
de beugel moet dagelijks gecontroleerd worden
de mondholte moet dagelijks gereinigd worden
kluiven op voorwerpen dient voorkomen te worden
alleen zacht voedsel te eten geven


De oorzaak van een verkeerde stand van het vaste gebit kan o.a. liggen in een verstoorde wisseling van het melkgebit naar vaste gebit of een afwijkende stand van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak. Vaak is de oorzaak duidelijk herkenbaar, maar dit is niet altijd het geval.
Gelukkig is het mogelijk om in sommige gevallen, door middel van een beugel, de verkeerde stand te corrigeren.

Afwijkende stand hoektand (rode pijl) en de gevolgen in de mond (gele pijl)

Beugel stappenplan
Een beugel aanmeten kan alleen als er eerst een goede afdruk van het gebit gemaakt wordt. Hiervoor moet de hond onder sedatie zodat er geen bewegingsonscherpte kan onstaan in de afdruk. Met speciale (voor de hond op maat gemaakte) afdruklepels worden er afdrukken gemaakt van zowel de boven- als de onderkaak. Ook een wasplaat-afdruk van de 'beet-relatie' tussen boven- en onderkaak is erg belangrijk. De afdrukken sturen wij naar een speciaal orthodontisch laboratorium voor het maken van de gipsafdrukken en het vervaardigen van een passende beugel.

De afwijkende stand is te corrigeren met een GLIJBEUGEL. Op de 2e foto ziet u het resultaat na 5 weken.

De volgende stap is het plaatsen van de beugel. Ook hiervoor wordt de hond gesedeerd, zodat we de beugel op de juiste wijze kunnen plaatsen. Afhankelijk van het type beugel, krijgt u instructies mee naar huis. Regelmatig controleren is nu heel belangrijk! De beugel wordt verwijderd als het gebit in de juiste stand staat. Na het verwijderen wordt, als service van de praktijk, het gebit gereinigd en gepolijst.

Wanneer wel en wanneer niet?
Zoveel honden, zoveel gebitten. Net als bij de mens is het aantal tanden en kiezen in de regel standaard aanwezig, maar zal de stand van de tanden t.o.v. elkaar nogal eens verschillen. Of een afwijkende stand te corrigeren is, hangt van veel factoren af. Per gebit moet dan ook bekeken worden of een correctie haalbaar is, wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn en de te verwachten kosten. Tijdens het tandheelkundig consult wordt dit met u besproken.

Een laatste advies: neem tijdig contact met ons op. Sommige correcties dienen vlak na het wisselen plaats te vinden.

Foto 1: Sheltie met hoektand linksboven die in een verkeerde stand doorkomt.
Foto 2: De hoektand wordt met een elastic chain naar achteren getrokken.

Foto 3: Eindresultaat na 6 weken: een functioneel gebit met beide hoektanden op de juiste plaats.

Met dank aan: Lies Paardekooper Tandheelkundig Dierenarts
Website: www.vc-someren.nl
Datum: 16-02-2014