26-01-2014    

Halsband en Lijn
Bij Gooi en Eemland willen wij graag dat er een gewone halsband en lijn wordt gebruikt.
 
Trekken aan de lijn is een veel voorkomend probleem,  wat we helaas de hond zelf hebben aangeleerd……. Dat is snel gebeurd, de pup loopt eerst helemaal niet en dan ineens in volle vaart ergens op af. Een paar keer een grote beloning ; de pup komt immers waar hij wilt zijn en de pup trekt. Als pup nog helemaal geen ramp, maar dan wordt de hond groter en ontstaan er, behalve het ongemak van het trekken, bij de baas schouder- , elleboog- , enz. klachten. Inmiddels zijn er erg veel “hulpmiddelen” te koop. Regelmatig komt het voor dat een cursist met een prachtige oplossing komt.  Toch is de reactie van de instructeur hierop vaak erg negatief.
 
De voor- en nadelen op een rijtje.
 
Combi half - check
Dit is een gewone halsband met een klein stukje ketting.
Bij honden met veel haar is dit een prima oplossing. Doordat het oog waaraan je de lijn moet bevestigen wat lager hangt kun je de hond makkelijker aanlijnen. Het voorkomt gezoek naar het oogje en het risico dat de hond het vervelend gaat vinden om aangelijnd te worden.
 
Slipketting;
Vroeger gebruikten we die erg veel; goeie ruk eraan en de hond trok niet meer. Als dat goed gebeurde tenminste; dus op het juiste moment en met de juiste kracht. Erg moeilijk om dat goed te doen. Daarbij nog de grote vraag of het zo hondvriendelijk is, je hond krijgt een enorme “beet” in de nek. Wordt de slipketting niet goed gebruikt, en dat zien we nogal eens, dan is dat zeker niet bevorderlijk voor de baas - hond verhouding. En wat te denken van de extra spierontwikkeling  in de nek (bij de hond)  Niet doen dus.
 
Gentle leader / halti
Tegenwoordig overal te koop. Dat is handig; bandje om en klaar is kees. Helaas is dat niet het geval.  Soms geven wij het advies een gentle leader te gaan gebruiken, maar daar zijn we in de meeste gevallen zo’n 3 weken intensief mee bezig om dat aan te leren. Als het niet goed wordt gebruikt is dat een ramp voor de hond, hij kan niet hard trekken maar loopt in een houding die erg slecht is voor de nek, wat een nek hernia tot gevolg kan hebben. Niet doen dus.  Of in overleg met je instructeur.
 
Halti - harness
Een tuigje dat je om te beginnen met 2 lijnen moet gebruiken., deze bevestig je via een oog op de borst en bovenop de rug, daardoor kun je de hond sturen. Ook dit moet worden aangeleerd. In overleg met je instructeur.
 
Harnas
Te koop in de meest mooie uitvoeringen, ziet er stoer uit. Oorspronkelijk werden tuigen gebruikt om de hond te laten trekken. Dat gebeurt natuurlijk nog bij bv Cani cross waarbij je hond hard voor je uit moet lopen maar netjes met je meelopen is een ander verhaal. Ook komt het nogal eens voor dat een hond bv. in de kantine de kans krijgt op een andere hond te ploffen. Is meestal niet verkeerd bedoeld maar kan hard aankomen! Er is weinig controle over de hond en daarom op de club zeker niet aan te raden. Niet doen dus.
 
Anti trek tuig.
 Je moet je voorstellen; er lopen 2 dunne lijnen onder de oksel van de hond. Zodra hij trekt worden die aangesnoerd, dat werkt goed……..alleen veel pijn! Niet doen dus.
 
Terug naar het begin, de gewone halsband en lijn.!
 
Als je goed contact hebt met je hond zal de hond niet trekken. Dus om te beginnen moet het aan de lijn leuk, fijn en veilig zijn. Ook handig als de baas consequent is, dus nooit de hond laten trekken  (ook niet als je haast hebt….)
Leuk maken door aan de lijn niet altijd “zomaar” te lopen, maar ook eens een speeltje tevoorschijn halen of het woordje braaf als het goed gaat.
Vaak beginnen we te mopperen als het fout gaat en zien we de goede momenten niet.
 
Oefen je hond ook te zitten en te kijken; klinkt makkelijk maar vergt veel van de hond (en baas……). is je hond snel overprikkeld dan beginnen in een rustige kantine of een rustig plekje langs de kant van het veld. Dit steeds moeilijker maken.
 
Een paar manieren om het trekken af te leren/ te voorkomen:
      Zodra de hond trekt, stilstaan. Is de lijn ontspannen dan loop je weer door. Daar moet je geduld voor hebben maar het werkt meestal goed.
      Zodra de hond trekt de andere kant op lopen, dus tegengestelde richting of een hoek maken.
      Loop met aandacht, als je iets aan ziet komen, bv. een andere hond. De aandacht van je hond vragen en iets heel lekkers bij de hand houden wat je kunt geven als het goed gaat.
 
Bedenk dat iedere keer als de hond de kans krijgt om te trekken, je weer heel veel stappen terug doet.
bv. Als je bij de club aankomt is je hond blij, hij is er en wil zo snel mogelijk uit de auto , je haalt hem eruit en hij sjeest naar het veld, wat een heerlijke beloning!
Maar het kan ook anders. Wacht met de klep van je auto open te doen tot de hond rustig is; dan mag hij eruit. De hond even laten zitten en ademhalen … voor je verder gaat. Dat kost wat meer tijd dus moet je iets vroeger van huis!
 
Investeer in het opbouwen van een band met je hond. Mooie kreet maar het is echt waar, als je er tijd in stopt is het straks zoveel leuker!

Met dank aan: Hanny van Vliet, Voorzitter KC Gooi en Eemland
Website: www.kc-gooieneemland.nl
Datum: 26-01-2014