24-11-2013    Onzekere hond.
 
Liza woont nu drie jaar bij ons. Sinds haar puppytijd. Ze is niet de eerste hond die we hebben. Net als Liza waren haar voorgangers ook Duitse Herders. Ze is zelfs opgevoed door Easy. Die hield haar goed onder de duim. Ze is meegeweest op training, ze draait natuurlijk gewoon mee hier in huis, ze draait mee als we de cursus in het Communiceren met Dieren draaien, ze loopt rond als hier een heleboel liefdevolle cursisten rondlopen en toch … ondanks alle liefde die wij haar geven, alle geduld dat wij met haar hebben … gaat ze van bepaalde dingen uit haar panty. Puur uit onzekerheid.

Blaffen uit onzekerheid
Staat er een keer een vuilniszak op het erf op een plek waar zij ‘m niet verwacht, dan gaat ze al borstelend en blaffend op die vuilniszak af. Als wij aan het werk zijn met de ezeltjes, blijft zij bij de voordeur zitten, in de hoop dat ze zo snel mogelijk weer naar binnen kan. Het maakt niet uit wie het erf betreedt, of dat nu medewerkers zijn, of wij dat zelf zijn, of dat bekende cursisten zijn … ongeacht wie het erf op komt … hij of zij wordt al blaffend en borstelend begroet. Niet heel leuk dus. En als ik ergens vreemd zou binnenkomen, zou ik me ook niet zo welkom voelen. Maar we wonen natuurlijk wel buitenaf en een hond die onraad signaleert is dan natuurlijk wel heel handig, maar als Nathalie en ik ook tot die onraad behoren …. dan voelt dat wat minder.

Angstige kat
Een paar weken terug schreef ik een artikel over een angstige kat van een van onze cursisten op Kasteel Nieuwenhoven in Belgie. We gaven daar cursus en een van de deelnemers die daar ook woonde, had een heel bange schuwe kat die zich niet liet zien als er mensen waren. Deze kat hebben we uit haar angst gehaald met behulp van een Engelenessence. De hele cursusgroep was er getuige van en begreep niets van wat er met die kat was gebeurd toen deze zich zomaar bij de groep cursisten voegde en zich zelfs door hen liet aaien! (Voor het hele verhaal verwijs ik naar het artikel Angstige kat.)

Onzekere hond
Wij besloten de proef op de som te nemen en onze onzeker hond Liza ook met dezelfde Engelenessence te gaan behandelen. We deden dagelijks één pufje van het parfum op onze handen en aaiden Liza er helemaal mee. Haar rug, haar borst, haar pootjes, haar kop.

Metamorfose
En na drie weken is nu een heuse metamorfose zichtbaar.
1. Een paar dagen terug hadden we een ezelwandeling en onze vrijwilliger Wouter was nog even de borstels uit de poetskoffer aan het schoonmaken. Liza zat gezellig bij hem. Daar was niets geks aan. Maar het bijzondere was wel dat de twee ezeltjes die op wandeling gingen, vrij op het erf rondliepen. Gewoon om Liza heen en zelfs neus-aan-neus. Mijn mond viel open toen Liza gewoon bleef zitten toen de ezeltjes haar benaderden.

2. Toen ik gisteren terugkwam van een boodschap, kwam mij geen blaffende, borstelende Liza tegemoet. Ze had vermoedelijk het geluid van de auto al herkend en lag heel tam en rustig in het gras te slapen. Mij kwispelend tegemoet komen, dat deed ze dan nog niet, maar dat is dan weer van latere orde.

3. Ondanks dat wij haar telkens weer uitlegden dat er cursisten kwamen, dat wij blij zijn met de cursisten, dat – omdat er cursisten komen, zij ook weer lekkere worsten krijgt – dat de cursisten van dieren houden en vaak ook heel erg van honden, dat de cursisten haar heel lief vinden etc. etc. … bleef ze iedereen die het erf betrad, luid blaffend en borstelend begroeten. Deden we haar in de woonkamer bij de aankomst tijdens een nieuwe cursus, dan ging ze in de woonkamer uit haar dak. Deden we haar even op kantoor, dan gebeurde het daar …. Het maakte niet uit waar wij Liza, omwille van haar eigen rust, even parkeerden, ze hoorde, zag en rook alles en ging dan helemaal los.

De verandering
Bij aankomst van de cursisten uit afgelopen cursus (binnen een half uur komen er dan een stuk of 8 ‘nieuwe’ mensen het erf op), merkten we bijna niet dat we cursus gingen geven. Niet aan Liza in elk geval. We hadden haar uit voorzorg op kantoor gelegd maar zij was rustig en liet het allemaal over zich heen komen.

Hoe lang ga je het gebruiken?
Natuurlijk rijst meteen de vraag: moet je zo’n dier nu levenslang met dit middel behandelen? Nee, dat lijkt ons niet zinvol. Zodra het nieuwe gedrag goed gesetteld is, kun je voorzichtig afbouwen met de behandeling. Als je ziet dat het dier toch weer wat terugvalt, behandel je weer tot het nieuwe gedrag er weer is. En later probeer je weer een keer te stoppen.

Engelenessence
Het mag duidelijk zijn dat wij zouden willen dat elke onzekere hond of angstige kat, contact maakt met de Engelenessence die wij hiervoor succesvol gebruiken. De essence is verkrijgbaar in onze webshop. Als je dieren hebt die zelfs niet benaderbaar zijn, die je zelfs niet kunt aanraken omdat ze zo schuw zijn, dan is deze essence ook als tinctuur beschikbaar. Dan doe je een pufje over het voer dat het dier eet. Zelfs kieskeurige dieren zullen hun eten smakelijk opeten als de essence goed voor hen is.

Met dank aan: Drs. Laura Brokken
Website: dierentolk.nl
Datum: 24-11-2013